• Αναζήτηση

«Βρωμο-Κινέζε!», «Γύρνα εκεί απ’όπου ήρθες!» -Άγριος ρατσισμός κατά Ασιατών στις ΗΠΑ, λόγω κορωνοϊού

Ο δημοσιογράφος Jeff Yang στεκόταν στην ουρά για να μπει σε ένα κατάστημα, στη γειτονιά του, στο Λος Αντζελες, HΠΑ, στις 23 Μαρτίου, όταν μια γυναίκα όρμησε κατευθείαν πάνω του. «Κατέβασε τη μάσκα της και έβηξε πάνω στο πρόσωπό μου. Στη συνέχεια, ξαναέβαλε τη μάσκα και έφυγε. Mου γύρισε το στομάχι», έγραψε στο Twitter.

O Jeff Yang έχει δημιουργήσει ένα podcast « They call us Bruce » («Μας φωνάζουν όλους Μπρους», μια ειρωνική αναφορά στον ηθοποιό κουνγκ φου Μπρους Λη, στο οποίο προσπαθεί να δώσει την ασιατική διάσταση στην αμερικανική κοινωνία. Ο γιός του Χάντσον είναι σταρ στην τηλεοπτική σειρά Fresh Off the Boat που αφηγείται την ιστορία μια αμερικανο-ασιατικής οικογένειας.

O Jeff Yang προσπαθεί να αναλύσει την συνάντησή του με την κυρία στο σούπερ μάρκετ. «Ήταν ίσως λόγω της οικονομικής ανέχειας, ή μια ψυχική αρρώστεια, ή μια από αυτές τις ημέρες που κάποιος νιώθει ότι δεν του αρέσουν τα μαλλιά του, δεν έχει σημασία. Το μόνο που ξέρω είναι πως υπέφερε από τον ιό του ρατσισμού», σχολιάζει.

«Το μίσος είναι ένας ιός». Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να περάσουν νέοι της ασιατικής κοινότητας των ΗΠΑ στα μπλουζάκια τους και στα social media. Μια κοινότητα η οποία από το Χόλιγουντ (η ταινία Παράσιτο του νοτιο-Κορεάτη Bong Joon Ho, πήρε τέσσερα Οσκαρ το 2020, ως την Ουάσινγκτον (Ο Andrew Yang ήταν υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στην προεδρική εκλογή) είχε κερδίσει τη θέση της στην αμερικανική κοινωνία και τώρα με την επιδημία του κορωνοϊού γυρίζει χρόνια πίσω.

«Βρωμο-Κινέζε»

Η εξάπλωση του Covid-19 προκάλεσε ένα κύμα φραστικών επιθέσεων αλλά και σωματικών εναντίον των Αμερικανών ασιατικής καταγωγής. Στις 19 Μαρτίου, δύο ΜΚΟ που υπερασπίζονται την κοινότητα « AAPI » (Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής και Ειρηνικού) δημιούργησαν ένα σάιτ όπου τα θύματα μπορούν να καταθέτουν μαρτυρίες (Stop AAPI Hate). Μέσα σε δύο εβδομάδες, η πλατφόρμα κατέγραψε 1.135 επιθέσεις. Παρά τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, αναφέρουν τα θύματα, οι επιθέσεις είναι συχνές. Επειδή τα μέσα μεταφοράς και οι χώροι εργασίας είναι άδειοι από κόσμο, οι επιθέσεις γίνονται τώρα στα τελευταία μέρη που έμειναν ανοιχτά, τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.
Επειδή φοβούνται για τη συνέχεια, τα θύματα διστάζουν να καταθέσουν δημόσια και το σάιτ ανέβασε ανώνυμα τις καταγγελίες. Ενας νεαρός άντρας περιγράφει την βίαια αντίδραση ενός περαστικού μόλις τον είδε να φταρνίζεται επειδή είναι αλλεργικός την άνοιξη: «Γύρνα από εκεί που ήρθες!» Πολλά θύματα αναφέρουν ότι τους φτύνουν, τους βρίζουν. «Βρωμο-Κινέζε» είπε κάποιος μέσα από το αυτοκίνητό του σε πεζό ασιάτη. Στις 14 Μαρτίου, μια οικογένεια ασιατών δέχτηκε μαχαιριές μέσα σε ένα σούπερ μάρκετ στο Μίντλαντ του Τέξας, πράξη που το FBI κατέταξε ως ρατσιστικό έγκλημα. Ακόμη και οι γιατροί ή θεραπευτές στις ΗΠΑ (το 17% είναι ασιατικής καταγωγής) δέχονται επιθέσεις, όπως κατήγγειλε στους  New York Times ο γιατρός Peter Lee, από τη μονάδα εντατικής του νοσοκομείου Montville στο Νιού Τζέρσεϊ.

«Είμαστε Αμερικανοί»
Οι Ασιάτες είναι σήμερα θύματα διακρίσεων όπως ήταν οι Αμερικανοί αραβικής ή πακιστανικής καταγωγής μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους το 2001. Τότε ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε επιχειρήσει να σταματήσει το ρατσιστικό κύμα επισκεπτόμενος ένα τζαμί. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκανε φυσικά τίποτα παρόμοιο. Αντίθετα, αποκάλεσε πριν από λίγες ημέρες τον Covid-19 «κινεζικό ιό», έναν όρο που ερεθίζει τα πνεύματα, όπως εκτιμά η Cynthia Choi της ένωσης Chinese for Affirmative Action, η οποία βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος μετάνιωσε για τον όρο και δεν τον χρησιμοποιεί πλέον, αλλά η ζημιά έχει γίνει. Στις 23 Μαρτίου, μάλιστα, δήλωσε ότι θέλει να προστατεύσει τους Αμερικανούς ασιατικής καταγωγής. «Δεν φταίνε αυτοί αν ο ιός εξαπλώνεται», δήλωσε ο Τραμπ.

Ο πολιτικός Andrew Yang, ήρωας της ασιατικής κοινότητας, ο οποίος προσπάθησε να πλασαριστεί παίζοντας με στερεότυπα ως ο « math guy » (ο τύπος που είναι καλός στα μαθηματικά), έκανε κι εκείνος μια γκάφα. Δημοσίευσε την 1η Απριλίου ένα άρθρο στην  Wahington Post στο οποίο καλούσε τους Ασιάτες να επιδεικνύουν την αμερικανικότητά τους! Τους συμβούλευε να «φοράνε κόκκινο, άσπρο και μπλε», όπως η αμερικανική σημαία και να κάνουν «ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία ότι δεν είμαστε Αμερικανοί».
Αυτό το άρθρο επικρίθηκε από πολλούς Ασιάτες καλλιτέχνες, όπως οι ηθοποιοί Simu Liu και Steven Yeun, καθώς και από πανεπιστημιακούς, οι οποίοι κατηγόρησαν τον Andrew Yang να καταδικάζει κατά κάποιο τρόπο τα θύματα για την διάκριση που υφίστανται. «Δεν είναι δουλειά των Ασιατών να αποδείξουν θυσιαζόμενοι ότι είναι Αμερικανοί. Αυτό δεν μας έχει προστατεύσει στο παρελθόν και δεν θα μας προστατεύσει και τώρα», δήλωσε από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Jeff Yang, αναφερόμενος στα όσα υπέστησαν οι Κινέζοι και Ιάπωνες τον 19ο και τον 20ό αιώνα, για ρατσιστικούς λόγους.

Ροή Ειδήσεων