• Αναζήτηση

Βασιλακόπουλος: Μετά από πόσους μήνες μπορούν να κάνουν εμβόλιο για Covid-19 όσοι έχουν νοσήσει

«Φέτος δεν θα υπάρξει καινούργιο εμβόλιο» δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καλώντας τον κόσμο να εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού και της γρίπης, που είναι σε έξαρση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα μετά από σχεδόν τρία χρόνια, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι, αν και οι εισαγωγές φτάνουν τις 180-200 την ημέρα, η χώρα «είναι εδώ και τρεις με τέσσερις εβδομάδες πρακτικά σε μια σταθερότητα».

Μη παραλείποντας να πει ότι ο αριθμός των ανθρώπινων απωλειών συνεχίζει να είναι μεγάλος (έχουμε 130 μέχρι 160 θανάτους την εβδομάδα), αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού ιδίως για τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας και όλους όσοι έχουν προβλήματα υγείας. «Είναι προφανές ότι όσο μεγαλύτερη ηλικία και όσο περισσότερα είναι τα υποκείμενα νοσήματα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα σοβαρής νόσησης και απώλειας της ζωής», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Εμβολιαζόμαστε τρεις μήνες μετά τη νόσηση»
Αναφερόμενος στην τρίμηνη διάρκεια της προστασίας των εμβολίων, κάλεσε τον κόσμο να κάνει τη λεγόμενη αναμνηστική δόση. «Τώρα έχουμε ένα εμβόλιο που έχει την πληροφορία για να φτιάξει μια πρωτεΐνη, όπως ακριβώς είναι η πρωτεΐνη της Όμικρον 5 που κυκλοφορεί τώρα στη χώρα μας» είπε ο κ. Βασιλακόπουλος για τα εμβόλια που διατίθενται μέσω της πλατφόρμας εμβολιασμού.

«Τα επικαιροποιημένα εμβόλια “πιάνουν” και τις μεταλλάξεις»
Μιλώντας για τις μεταλλάξεις της Όμικρον, BQ. 1 και BQ. 1.1., υποστήριξε ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά και έναντι των μεταλλάξεων, όπως δείχνουν τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα.

«Το εμβόλιο φτιάχτηκε για να μας προστατεύει πρωτίστως από τη βαριά νόσο, και τον θάνατο δευτερευόντως. Η προστασία που είχε έναντι του αρχικού ιού ήταν γύρω στο 65%, όμως παρέχει μεγάλη προστασία 95% από το να εμφανίσουμε κάποιο κλινικό σύμπτωμα, όπως βήχα, δύσπνοια ή πυρετό. Περίπου το ίδιο αναμένεται να είναι και το επικαιροποιημένο. Για να σας πούμε τα ακριβή ποσοστά, πρέπει να ολοκληρωθεί η κλινική μελέτη που τρέχει», προσέθεσε ο επιστήμονας.

Σχολιάζοντας τα νέα εμβόλια, ανέφερε ότι παρέχουν περίπου δεκαπλάσια συγκέντρωση προστατευτικών αντισωμάτων από ό,τι αν κάνουμε ίδια δόση με το παλιό εμβόλιο.

«Έχουμε τεράστια αύξηση της προστατευτικής συγκέντρωσης των αντισωμάτων, άρα αναμένεται να έχουμε και μικρότερο ποσοστό λοίμωξης και σαφώς μικρότερο ποσοστό σοβαρής νόσησης», συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν μόνο επικαιροποιημένα εμβόλια, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει φέτος άλλο καινούργιο εμβόλιο».

Για τη χρήση μάσκας
Όσον αφορά στη χρήση μάσκας, με δεδομένο ότι ο κορωνοϊός συνυπάρχει με τη γρίπη και άλλους αναπνευστικούς ιούς όπως ο συγκυτιακός ιός RSV, τόνισε καλό είναι οι ηλικιωμένοι να τη χρησιμοποιούν όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους. Στον δρόμο για την κανονικότητα, κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν τόσο για τον κορωνοϊό όσο και για τη γρίπη, που βρίσκεται σε έξαρση.

 

Ροή Ειδήσεων