Μήνυμα να σπεύσουν να εμβολιαστούν όλοι όσοι μέχρι στιγμής δεν το έχουν πράξει στέλνει μέσω του iefimerida.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης.
«Στην Κρήτη διασωληνώθηκε γυναίκα με σοβαρό υποκείμενο νόσημα που λάμβανε ανοσοτροποποιητικά φάρμακα. Παρ’ όλα αυτά όλα εξελίχθηκαν ομαλά, αποσωληνώθηκε και είναι καλά στην υγεία της. Προφανώς αυτή η γυναίκα δε θα ζούσε αν δεν είχε εμβολιαστεί», αποκαλύπτει ο κ. Τζανάκης σχολιάζοντας ότι «η συγκεκριμένη ασθενής ήταν η μοναδική που ήταν πλήρως εμβολιασμένη, όλοι οι υπόλοιποι είναι ανεμβολίαστοι».
Στους 190 ανέρχονται οι νεκροί από την Covid-19 που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας, ο ασθενής που κατέληξε στην Θεσσαλονίκη από την Covid-19 ενώ ήταν πλήρως εμβολιασμένος δεν είναι ο πρώτος. «Έχουμε καταγράψει 190 νεκρούς συνολικά σε όλη την επικράτεια. Οι θάνατοι αυτοί είναι μέσα στα στατιστικά όρια των μελετών που έχουν γίνει και δείχνουν ότι το εμβόλιο αποτυγχάνει στο 5%-6% των πλήρως εμβολιασμένων. Αυτοί είναι άτομα που δεν αναπτύσσουν ανοσοπροστασία λόγω φαρμακοθεραπείας που επιδρά στο ανοσοποιητικό, λόγω δευτερευόντων νοσημάτων, όπως καρκίνος, αυτοάνοσα, αιματολογικές κακοήθειες που δεν αφήνουν το ανοσοποιητικό να απαντήσει και υπερήλικες πάνω από 85-90 χρονών. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι απαντούν μειωμένα. Λογικό είναι λοιπόν κάποιοι να χάνουν τη «μάχη».
«Περιμένουμε να δούμε το «αποτύπωμα» του Δεκαπενταυγούστου»
Αναφορικά με την πορεία των κρουσμάτων στη χώρα και όπως αυτή καταγράφεται από το πετυχημένο μοντέλο του Παρατηρητηρίου Επιδημιολογικής Ανάλυσης Πανδημίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Τζανάκης σχολιάζει ότι τα κρούσματα ως μέσος κινητός όρος θα συνεχίσουν να είναι 3.000-3.500. «Το μοντέλο συνεχίζει να μη διορθώνει υπερβολικά, διορθώνει λίγο προς τα πάνω, χωρίς να έχει προσροφήσει τις επιπτώσεις του Δεκαπενταύγουστου. Αυτό θα το δούμε σε μια εβδομάδα με 10 μέρες που θα μπορούμε να πούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια ποιο θα είναι το «αποτύπωμα».
Για τον Σεπτέμβριο υπάρχουν δυο εμπειρικά σενάρια. Το ένα, όπως επισημαίνει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, προβλέπει αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων στην περίπτωση που οι επιστρέφοντες εφαρμόσουν τα μέτρα και δεν προκαλέσουν συρροές στα αστικά κέντρα. Στην αντίθετη περίπτωση τα κρούσματα θα παραμείνουν σε υψηλά νούμερα για μεγάλο διάστημα.
Ανησυχία για τον παιδικό πληθυσμό που παραμένει ανεμβολίαστος
Ειδική αναφορά κάνει ο κ. Τζανάκης στους φοιτητές και τους μαθητές, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τον εμβολιαστικό ρυθμό. «Ο παιδικός πληθυσμός θα «χτυπηθεί» από τον ιό και θα τον φέρει μέσα στα σπίτια. Υπάρχουν καινούριοι παράμετροι. Πρώτον, ότι χτυπάει τα μικρά παιδιά που είναι ανεμβολίαστα και δεύτερον, ότι ένα ποσοστό περίπου 10% των εμβολιασμένων θα εμφανίσει νόσο σχετικά συμπτωματική με κάποιους να μπαίνουν και στο νοσοκομείο. Οι παράμετροι αυτοί μας θέτουν μπροστά σε ένα νέο επιδημιολογικό περιβάλλον και οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες. Όλα θα εξαρτηθούν από το εμβολιαστικό ποσοστό σε μαθητές, φοιτητές και άτομα κάτω των 40 ετών. Κατά πάσα πιθανότητα, έστω και μ’ αυτά τα νούμερα εμβολιαστικής κάλυψης, η πίεση στο ΕΣΥ θα είναι διαχειρίσιμη», σχολιάζει.
Πηγή: https://www.iefimerida.gr