Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε για τρίτη φορά να μην εκδώσει στην Αγκυρα τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία.
Νωρίτερα, και η εισαγγελέας του Συμβουλίου Εφετών, ενώπιον του οποίου βρέθηκαν εκ νέου οι στρατιωτικοί, είχε κάνει αρνητική πρόταση στο αίτημα για έκδοση των «8».
Η πρόεδρος του Συμβουλίου Εφετών, κυρία Ιωάννα Κλάπα, εκφώνησε μάλιστα από έδρας ένα λιτό σκεπτικό, λέγοντας ότι όσον αφορά τα τρία πρώτα αδικήματα οι τουρκικές Αρχές δεν έφεραν κανένα νέο στοιχείο. Για τα δύο νεότερα αδικήματα, που αφορούν τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και τη δολοφονία ή απόπειρα δολοφονίας, είπε ότι είναι παντελώς αόριστα και σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικά αδικήματα (λιποταξία, κλοπή στρατιωτικού ελικοπτέρου) ανέφερε ότι δεν επιτρέπεται η έκδοση των «8» ούτε από τις διατάξεις της ευρωπαϊκής σύμβασης ούτε από εκείνες της ποινικής δικονομίας.
Η πρόταση της εισαγγελέως
Η εισαγγελέας κ. Κυβέλου, νωρίτερα, επικαλούμενη τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, υποστήριξε ότι εάν γίνει δεκτό το αίτημα των τουρκικών Αρχών, οι «8» δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία, ενώ, όπως είπε, οι τουρκικές Αρχές δεν προσκόμισαν νέα, ορισμένα και σαφή στοιχεία που να δικαιολογούν την έκδοσή τους.
Σε ό,τι αφορά τις νέες αξιόποινες πράξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο αίτημα, η κυρία Κυβέλου επισήμανε ότι στον φάκελο δεν περιγράφεται ο ρόλος των κατηγορουμένων, δεν προσδιορίζεται ο χρόνος και ο τόπος της αξιόποινης συμμετοχής τους. Ακόμα όμως κι αν ήταν ορισμένη η κατηγορία εναντίον τους, σύμφωνα με την εισαγγελέα δεν υπάρχει καμία αλλαγή από τα δεδομένα της απόφασης του Αρείου Πάγου και ως εκ τούτου πρέπει να απορριφθεί το αίτημα της έκδοσής τους.
Τι κατέθεσαν οι μάρτυρες
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκαν νωρίτερα ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιάννης Ιωαννίδης και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, που έκαναν λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και για απόλυση 4.500 και πλέον δικαστών.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: iefimerida.gr