Ντεμπούτο για τη χειμερινή σεζόν το φετινό τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, το οποίο κινείται ήδη με υψηλές πληρότητες, ως μια πρώτη «ένεση» για τους προορισμούς στην… άλλη τουριστική Ελλάδα, εκτός των δημοφιλών νησιών που διαχειρίζονται το επώνυμο προϊόν «ήλιος και θάλασσα», και αποτελούν το πιο ισχυρό και έντονα αναπτυσσόμενο κομμάτι του ελληνικού τουρισμού.
Οι Ελληνες ετοιμάζονται φέτος να ταξιδέψουν και εκτός Ελλάδας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των αεροπορικών εταιρειών, με τις πληρότητες στα αεροσκάφη να αγγίζουν ή και να ξεπερνούν τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019 για συγκεκριμένους προορισμούς, επεκτείνοντας το φετινό τριήμερο, το οποίο τελικά γίνεται… τετραήμερο όταν πρόκειται για ταξίδια στο εξωτερικό.
Ενα χαρακτηριστικό που, ως φαίνεται, κάνει τη διαφορά φέτος είναι το γεγονός ότι πολλές κρατήσεις έχουν γίνει πολύ πιο νωρίς από άλλες χρονιές, μια που συνήθως οι Ελληνες έκλειναν δωμάτια την τελευταία στιγμή. Μάλιστα, όσον αφορά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, έχουν σπάσει αυτή την… παράδοση, αποδεικνύοντας την αυξημένη επιθυμία τους για ταξίδια που καταγράφηκε μέσα στο καλοκαίρι ελέω της κόπωσης της πανδημίας και συνεχίζεται τώρα, παρά τον επερχόμενο δύσκολο χειμώνα λόγω της ακρίβειας στα αγαθά και το ενεργειακό πρόβλημα.
Κι ενώ, λοιπόν, οι πληρότητες από τους ξένους επισκέπτες συνεχίζονται ικανοποιητικά και μέσα στον Οκτώβριο σε θερινούς προορισμούς της χώρας μας, όπως συμβαίνει σε Κρήτη, Ρόδο, Κω, Κέρκυρα και αλλού, λίγο πριν τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας κατεβάσουν αυλαία για τον χειμώνα (σ.σ.: κάποια ήδη ξεκινούν να κλείνουν το δεύτερο 15ήμερο του Οκτωβρίου), το ελληνικό κοινό έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στα ταξίδια που θα πραγματοποιήσει το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου στην ηπειρωτική Ελλάδα και όχι μόνο.
Εκεί όπου ήδη οι πληρότητες κυμαίνονται από 60% έως και 90%, όπως δηλώνουν στο «ΘΕΜΑ» οι κατά τόπου ενώσεις ξενοδόχων, τονίζοντας, πάντως, ότι ένα τριήμερο «δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη» μέσα στη φετινή χειμερινή σεζόν.
Μετά την πανδημία
Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι συγκεκριμένοι προορισμοί έχουν να δουν «κανονική σεζόν», όπως λένε, πριν από την πανδημία. Εξ ου και η ανησυχία για τη χειμερινή περίοδο είναι παραπάνω από δεδομένη για τα 1.500 ξενοδοχεία ορεινού όγκου και αστικού τύπου ειδικά στην επαρχία, με τα λειτουργικά έξοδα αυξημένα σε ποσοστό 40% φέτος λόγω υψηλού κόστους ενέργειας και πρώτων υλών.
Αντίστοιχα υψηλές πληρότητες πάνω από 70% και ακόμη παραπάνω καταγράφονται ήδη και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου AirBnb, όπου τα πρωτεία, σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας αναλύσεων AirDNA, διατηρούν φέτος από πλευράς αριθμού εγγεγραμμένων ακινήτων τα Ιωάννινα, η Καλαμπάκα, η Αράχωβα, τα Καλάβρυτα και το Καρπενήσι, ανεβάζοντας από το τριήμερο της 28ης ρυθμούς εν όψει της νέας χειμερινής σεζόν.
Από το μέτωπο των αεροπορικών, είτε πρόκειται για ταξίδια στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, πρακτικά η έξοδος από το ελληνικό κοινό ξεκινάει την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, με το peak της επιστροφής να σημειώνεται την Κυριακή 30 Οκτωβρίου.
Γενικότερα πάντως, όσον αφορά το πώς ολοκληρώνεται η σεζόν και αν υπάρχουν δείγματα επιμήκυνσης σε σχέση και με το ξένο κοινό, από τα στοιχεία των αεροπορικών δεν προκύπτει με βεβαιότητα για πόσο ακόμη και προς ποιους προορισμούς θα διατηρηθεί η τουριστική κίνηση, παρόλο που οι κρατήσεις και οι πληρότητες είναι ικανοποιητικές γι’ αυτή την περίοδο, ενώ γίνονται και προσπάθειες να διατηρηθούν δρομολόγια και πτήσεις. Παραδοσιακά η Κρήτη, όπως και η Ρόδος αλλά και η Κως, λόγω τόσο του καλού κλίματος όσο και της ευρύτερης δραστηριότητας στον προορισμό (ξενοδοχεία, εστιατόρια, εκδηλώσεις) διατηρούν κάποια κίνηση μέχρι και στις αρχές Νοεμβρίου.
Επιπλέον, όπως φαίνεται από τις κρατήσεις των αεροπορικών, ενδιαφέρουσα δυναμική εμφανίζει και η Θεσσαλονίκη, η οποία έχει χαρακτηριστικά προορισμού για όλο τον χρόνο και για city break.
Πηγη: https://www.protothema.gr/