Θετικά είναι τα δείγματα για τη νέα ελαιοκομική περίοδο με βάση τα στοιχεία και την εικόνα που υπάρχει από την καρπόδεση στα ελαιοπερίβολα της Τριφυλίας.
Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει μια πολύ καλύτερη χρονιά σε σχέση με πέρυσι αρκεί η παραγωγή να φτάσει μέχρι το τέλος, καθώς η μεγάλη ανησυχία όλων είναι οι ελάχιστες βροχές που έπεσαν τη φετινή χρονιά και το χαμηλό ποσοστό υγρασίας που ήδη καταγράφεται στο έδαφος. Ενώ αν υπάρξει και ένα θερμό καλοκαίρι με υψηλούς και παρατεταμένους καύσωνες τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Αφού σίγουρα τα δέντρα δεν θα αντέξουν τον συνδυασμό μεγάλης καρποφορίας και ξηρασίας.
Έτσι υπάρχει αισιοδοξία για την φετινή καρπόδεση που ήδη έχει διαμορφώσει την εικόνα στην περιοχή, με το βλέμμα όμως στις καιρικές συνθήκες, καθώς η κλιματική αλλαγή για ακόμη μια φορά υπενθυμίζει ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα.
Σχετικά με την περιοχή της Χώρας ο πρόεδρος του «Νηλέα» Γιώργος Κόκκινος μας επισήμανε: «Στην περιοχή μας έχει εξελιχθεί η καρπόδεση και μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα είναι καλά, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά η εικόνα είναι από καλή ως πολύ καλή.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως και η ανησυχία είναι η έλλειψη υγρασίας, δεν έχει ρίξει το Χειμώνα τα νερά που έπρεπε, αλλά ούτε και τώρα την Άνοιξη κάποιες βροχές που στην περιοχή μας είναι συνηθισμένο να ρίχνει. Τα δέντρα είναι φορτωμένα πάρα πολύ, καθώς πέρυσι δεν κλαδεύτηκαν αφού δεν υπήρχε παραγωγή, αλλά και λόγω έλλειψης εργατών δεν έγιναν τα απαραίτητα κλαδέματα, γεγονός που κάνει τα δέντρα να έχουν φορτωθεί πάρα πολύ.
Αν δεν υπάρξουν κάποιες βροχοπτώσεις μέσα στον Ιούνιο τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα και θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο αν μέσα στο καλοκαίρι έχουμε καύσωνες και μάλιστα παρατεταμένους.
Αυτό μας ανησυχεί καθώς οι αισθητήρες μας δείχνουν πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας στο έδαφος σε σχέση με πέρυσι που τα πράγματα ήταν καλύτερα, καθώς είχαμε περισσότερες βροχές».
Στην περιοχή των Γαργαλιάνων ο Νίκος Αθανασόπουλος πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Ελαιώνας», από τη Γερμανία που βρισκόταν σε σεμινάριο μας επισήμανε: «Η εικόνα που υπάρχει και αποτυπώνεται και εδώ και από άλλους συμμετέχοντες είναι ότι φέτος τόσο στη χώρα μας όσο και σε Ιταλία και Ισπανία θα υπάρχει αύξηση της παραγωγής. Σε ό,τι αφορά τη δική μας περιοχή, δείχνει ότι θα έχουμε μια καλή χρονιά με βάση την καρπόδεση που υπάρχει. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού, λόγω της λειψυδρίας που υπάρχει και τι ανάγκες θα υπάρχουν για άρδευση. Η περιοχή μας μπορούμε να πούμε ότι το 70% των ελιών είναι αρδευόμενες, το θέμα είναι αν θα έχουν αποθέματα οι γεωτρήσεις για να γίνουν οι απαραίτητες αρδεύσεις αλλά και τι νερό θα έχουν. Για να βγει πέρα η παραγωγή όλα θα εξαρτηθούν τι θα γίνει τους καλοκαιρινούς μήνες».
Στην περιοχή της Βάλτας ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δημήτρης Αντωνόπουλος τόνισε: «Η καρπόδεση στην κάτω περιοχή που λέμε εμείς, στα δυτικά, είναι ικανοποιητική. Εχει εξελιχθεί πιο καλά, έχει σχηματιστεί ο καρπός και είναι οι ελιές πιο προχωρημένες σε σχέση με την πάνω περιοχή κοντά στο χωριό που η καρπόδεση είναι σε εξέλιξη ακόμη. Φαίνεται ότι θα έχουμε μια καλή παραγωγή. Σίγουρα καλύτερη από πέρυσι, όχι όμως και υπερπαραγωγή. Ο καιρός έχει βοηθήσει μέχρι τώρα. Αυτό όμως που μας ανησυχεί είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα με την κλιματική αλλαγή που έχουμε. Το Χειμώνα δεν έπεσαν τα κατάλληλα νερά, δεν είχαμε τις συνηθισμένες βροχοπτώσεις. Αν ο καιρός συνεχιστεί έτσι χωρίς βροχές και έχουμε και ένα ζεστό καλοκαίρι με καύσωνες θα έχουμε πρόβλημα.
Μπορεί σε ένα μεγάλο κομμάτι της περιοχής μας οι ελιές να ποτίζονται, αλλά σίγουρα υπάρχει φόβος για το αν θα υπάρχει νερό και φυσικά το νερό της βροχής δεν μπορεί να αντικατασταθεί, το πότισμα που γίνεται από εμάς είναι θα λέγαμε βοηθητικό δεν μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες άρδευσης».