Σε κοινά συμπεράσματα, με διαφοροποιήσεις ωστόσο στα ποσοστά, καταλήγουν οι τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν απόψε το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών, η κυβέρνηση δείχνει να συγκρατεί πλέον τη δημοσκοπική της πτώση, καταγράφοντας μάλιστα οριακή ανάκαμψη, η Πλεύση Ελευθερίας εδραιώνεται στην δεύτερη θέση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να απολαμβάνει σημαντική δημοφιλία, ενώ τα κακά νέα για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη συνεχίζονται, αφού το κόμμα βρίσκεται στην τρίτη θέση, ενώ τα ποσοστά του προέδρου του ως προς την καταλληλότητά του για το αξίωμα του πρωθυπουργού διολισθαίνουν.
Παράλληλα, στις δημοσκοπήσεις τόσο της MRB για το OPEN, όσο και της Metron Analysis για το Mega η ακρίβεια ανεβαίνει και πάλι στην ιεράρχηση των προβλημάτων από τους πολίτες. Σημειώνεται ότι οι δημοσκοπήσεις του προηγούμενου μήνα που είχαν γίνει κοντά στις μεγάλες διαδηλώσεις για τα Τέμπη, είχαν δείξει ότι η τραγωδία ήταν πολύ ψηλά στο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Τώρα, αν και παραμένει ψηλά, εντούτοις τα ποσοστά υποχωρούν- είναι χαρακτηριστικό ότι στην MRB το ενδιαφέρον έχει πέσει κατά 20 μονάδες. Την εδραίωση της Πλεύσης Ελευθερίας στη δεύτερη θέση διαπιστώνει και η δημοσκόπηση της εταιρείας PRORATA που παρουσιάστηκε από το Attica. Σημειώνεται ότι οι δύο πρώτες έρευνες συγκρίνουν τα τωρινά τους συμπεράσματα με εκείνα των αντίστοιχων γκάλοπ του Μαρτίου, ενώ η PRORATA κάνει σύγκριση με τα δεδομένα της έρευνάς της που είχε διεξαχθεί τον Φεβρουάριο.
Η δημοσκόπηση της MRB για το Open
Η Νέα Δημοκρατία φρέναρε την πτώση της και καταγράφει μια οριακή αύξηση των ποσοστών της σύμφωνα με την δημοσκόπηση της MRB που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.
Σύμφωνα με την μέτρηση της εταιρείας, το ενδιαφέρον για τα Τέμπη έπεσε 20 μονάδες και ανέβηκε ξανά η ακρίβεια. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή το κυβερνών κόμμα είναι στο 26,9%, η «Πλεύση» στο 17,8% και το ΠΑΣΟΚ έπεσε στην τρίτη θέση καθώς έχασε τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την μέτρηση του Μαρτίου.
Ειδικότερα, με την αναγωγή επί του συνόλου, τα κόμματα λαμβάνουν:
ΝΔ: 26,9%, Πλεύση Ελευθερίας 17,8%, ΠΑΣΟΚ, 12,4%, Ελληνική Λύση 11,3%, ΚΚΕ 7,4%, ΣΥΡΙΖΑ 6,6%, ΝΙΚΗ: 4%, Φωνή Λογικής 3,7%, ΜεΡΑ25 3,3%, Κίνημα Δημοκρατίας 3,2%.
Η αλλαγή των δεδομένων για την κυβέρνηση αποτυπώνεται στις απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες για την άποψη που εξέφρασε ο πρωθυπουργός περί χειραγώγησης της κοινής γνώμης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των Τεμπών. Το 40,8% συμφωνεί με την άποψη του πρωθυπουργού έναντι 51,2% που διαφωνεί.
Σε ότι αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, το 57% λέει ότι είναι η Ακρίβεια, το 26,3% η Υγεία και το 24,3% τα εισοδήματα. Η υπόθεση των Τεμπών βρίσκεται στην τέταρτη θέση καθώς οι απαντήσεις για το Κράτος Δικαίου είναι στο 20% καταγράφοντας μια πτώση 24 μονάδων σε σχέση με τον Μάρτιο.
Οι λέξεις και τα συναισθήματα που εκφράζουν περισσότερο τον Έλληνα για το παρόν και το μέλλον της χώρας είναι:
Οργή 50,8%, Παραίτηση/Απογοήτευση 43,9%, Φόβος 32,5%, Ελπίδα 23,6%, Περηφάνια 10,5%, Σιγουριά 8,9%. Η οργή σε σχέση με τα στοιχεία του Μαρτίου, δείχνει να πέφτει.
Στην υπόθεση των Τεμπών το σοβαρότερο θέμα, σύμφωνα με τους πολίτες είναι:
Οι παραλείψεις/αστοχίες/αιτίες που προκάλεσαν το δυστύχημα πριν από το δυστύχημα: 41,2%
Το ότι πιθανά δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα η ασφάλεια των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα: 29,6%
Οι διαδικασίες που τηρήθηκαν μετά το δυστύχημα από όλους τους εμπλεκόμενους θεσμούς: 25,9%
Το παραπάνω ξεκαθαρίζει πως οι πολίτες θεωρούν το σοβαρότερο πράγμα το «γιατί».
Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να πέσει άπλετο φως, το 76% λέει «σίγουρα όχι» ή «μάλλον όχι», ενώ μόλις το 20,7% λέει «μάλλον ναι» ή «σίγουρα ναι».
Σε ερώτηση εάν έχουν αλλάξει γνώμη για το δυστύχημα και την κυβέρνηση της ΝΔ, το 76,8% λέει «η άποψή μου παραμένει αρνητική», το 11,8% λέει «η άποψή μου ήταν και παραμένει θετική», το 6,4% λέει «έχω αλλάξει άποψη και είναι θετικότερη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται με μεγάλη διαφορά στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 21,4% (αυξημένο κατά 0,6% από τον Μάρτιο. Ακολουθεί η Κωνσταντοπούλου με 13,2%. ο Κυριάκος Βελόπουλος 5,9%, και ο Νίκος Ανδρουλάκης πέφτει στο 4,7% (χάνει 2,3% σε σχέση με την μέτρηση του Μαρτίου.
Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία κρατάει την πρωτιά:
Νέα Δημοκρατία: 20,4%
ΣΥΡΙΖΑ: 5%
ΠΑΣΟΚ: 9,4%
ΚΚΕ: 5,6%
Ελληνική Λύση: 8,6%
Νίκη: 3%
Πλεύση Ελευθερίας: 13,5%
Φωνή Λογικής: 2,8%
Μέρα25: 2,5%
Νέα Αριστερά: 1,5%
Κίνημα Δημοκρατίας: 2,4%
Δεν αποφάσισα/δεν απαντώ: 17,4%
Λευκό/άκυρο/αποχή: 6,7%





















Το γκάλοπ της Metron Analysis για το Mega
Αύξηση της εκλογικής δύναμης της Νέας Δημοκρατίας κατά 0,9% καταγράφει η δημοσκόπηση της Metron Analysis που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.
H Nέα Δημοκρατία στην εκτίμηση ψήφου ανέρχεται πλέον στο 27,3% από το 26,4% που βρισκόταν στην προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας τον Μάρτιο και κινείται κοντά στο περιβάλλον των ευρωεκλογών. Η Πλεύση Ελευθερίας βρίσκεται καθαρά στην 2η θέση με ποσοστό 15% ενώ το ΠΑΣΟΚ διολισθαίνει στο 12,5% από το 13,3% που είχε ένα μήνα πριν.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελληνική Λύση που συγκεντρώνει 10,4% στην εκτίμηση ψήφου και ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,3%. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να πέφτει και είναι στην 6η θέση με ποσοστό 6,9% (έναντι 7,3% τον Μάρτιο) και ακολουθεί η Φωνή της Λογικής που κινείται οριακά πάνω από το εκλογικό όριο εισόδου στη Βουλή (3,1%). Σπαρτιάτες, Νίκη και Νέα Αριστερά κινούνται κάτω από το 3% στην εκτίμηση ψήφου.
Και στην μέτρηση της Metron η ανησυχία των πολιτών για την Ακρίβεια δείχνει να αυξάνεται και φθάνει στο 27% από το 24% τον προηγούμενο μήνα. Ακολουθεί η Οικονομία επίσης με 27% καθώς 2 στους 3 πολίτες φοβούνται τις επιπτώσεις των δασμών. Η κρίση των Θεσμών, στην οποία εντάσσεται και το θέμα των Τεμπών πέφτει στο 10% από το 17% που ήταν τον Μάρτιο.
Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης το 25% έχει θετική γνώμη και το 69% αρνητική. Η αύξηση των ποσοστών της ΝΔ αποτυπώνεται και στην εικόνα του πρωθυπουργού καθώς οι θετικές γνώμες από 23% τον Μάρτιο βρίσκονται πλέον στο 27%.
Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι το γεγονός ότι στην αξιολόγηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι θετικές γνώμες περιορίζονται στο 9% και οι αρνητικές φτάνουν στο 83%.
Στις δημοτικότητες των πολιτικών προσώπων η κα Κωνσταντοπούλου είναι στην 1η θέση με 46%, ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 37% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 32%. Ωστόσο στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο πρωθυπουργός προηγείται με 15 μονάδες της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας (26% έναντι 11%). Ο Νίκος Ανδρουλάκης στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών χάνει επτά μονάδες.
Δείτε τη δημοσκόπηση














Η δημοσκόπηση της PRORATA για το Attica
Συντηρεί τα δημοσκοπικά ποσοστά της η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της εταιρίας PRORATA που διενεργήθηκε για λογαριασμό της τηλεόρασης του Attica. Η δημοσκόπηση εμφανίζει το κυβερνών κόμμα να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 23,5% – επίδοση ίδια με αυτή που είχε καταγραφεί στη μέτρηση Φεβρουαρίου της ίδιας εταιρείας. Στην εκτίμηση ψήφου – όπου κατανέμονται οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι – η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να αποσπά το 25,5% έναντι 25% της προηγούμενης έρευνας.
Η «απογείωση» της Πλεύσης
Στο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, σημαντικά οφέλη αποκομίζει η Πλεύση Ελευθερίας που κατατάσσεται πλέον στη δεύτερη θέση και εκτινάσσεται από το 10% στο 15,5% (εκτίμηση ψήφου). Αντιθέτως, υποχωρούν τα κόμματα της κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, με το ΠΑΣΟΚ να καταγράφεται στην εκτίμηση ψήφου στο 13,5% (από 16,5%), τον ΣΥΡΙΖΑ στο 7,5% (από 9%) και το ΚΚΕ στο 9% (από 10%). Στάσιμη αλλά σε υψηλά επίπεδα εμφανίζεται και η «Ελληνική Λύση» (12,5%), ενώ μεγάλη πτώση καταγράφει η «Φωνή Λογικής» (4% από 6,5%).
Με ποιο κριτήριο ψηφίζουν
Αξιοσημείωτο εύρημα της έρευνας, που εξηγεί έως ένα βαθμό την ενίσχυση συνολικά των αντισυστημικών κομμάτων, είναι ότι στο ερώτημα «με ποιο σκεπτικό θα ψηφίζατε εάν διεξάγονταν αύριο εκλογές, το 53% δηλώνει ότι θα προσέλθει στην κάλπη για να στείλει μήνυμα και μόνο το 39% για να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Στο ερώτημα, μάλιστα, εάν το κόμμα που θα επιλέξουν επιθυμούν να έχει συμβατικό / συστημικό προσανατολισμό ή αντισυστημικό, το 50% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα επιλέξει συστημικές πολιτικές δυνάμεις, ισχυρό είναι ωστόσο το μερίδιο των αντισυστημικών που σκαρφαλώνει στο 42%.
Ενδιαφέρον έχει η δομή της «Πλεύσης Ελευθερίας», καθώς από την έρευνα προκύπτει τι ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές όσοι σήμερα δηλώνουν ότι επιλέγουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Σύμφωνα με την PRORATA, το εκλογικό κοινό της «Πλεύσης» απαρτίζεται από 27% ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, 13% του ΚΚΕ, 10% της ΝΔ, 7% του ΠΑΣΟΚ, 7% της Ελληνικής Λύσης, ενώ ένα 19% δηλώνει πως είχε ψηφίσει «Πλεύση Ελευθερίας» και στις προηγούμενες εκλογές.
Το βαρόμετρο της PRORATA καταγράφει επίσης ποια ζητήματα θεωρούν οι πολίτες σημαντικότερα – με την ακρίβεια να βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας με 74%, τα θέματα Δικαιοσύνης και Διαφθοράς να ακολουθούν με 49%, και την Υγεία να βρίσκεται στην τρίτη θέση με 31%.
Δείτε τη δημοσκόπηση



























