Ο παρατεταμένος καύσωνας που πλήττει και τη Μεσσηνία οδήγησε σε «πολύ ισχυρή» θερμική καταπόνηση τον πληθυσμό σε μεγάλο μέρος της από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής έως και τη Δευτέρα.
Με βάση το χάρτη του meteo.gr, με τους 165 επιλεγμένους μετεωρολογικούς σταθμούς, σε 106 από αυτούς η θερμική καταπόνηση ήταν «Πολύ Ισχυρή», ενώ σε 15 ήταν «Ακραία» (σ.σ. μεταξύ αυτών και η περιοχή μας). Το συνολικό ποσοστό σταθμών με «Πολύ Ισχυρή» ή «Ακραία» θερμική καταπόνηση ήταν περίπου 73%.
Ο κίνδυνος θνησιμότητας εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα υπολογίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας μέσα από έναν νέο ψηφιακό διαδραστικό χάρτη που δημιούργησαν ερευνητές στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, ονόματι forecaster.health.
Η αφόρητη κατάσταση που δημιουργήθηκε είχε ως αποτέλεσμα έντεκα άτομα να οδηγηθούν τις τελευταίες ημέρες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για νοσηλεία, φέροντας συμπτώματα θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, όλοι ήταν ηλικιωμένοι πολίτες, που αντιμετώπιζαν, όπως συνηθίζεται στις πλείστες των περιπτώσεων, κι άλλα υποκείμενα νοσήματα. Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε το προσωπικό του Νοσοκομείου Καλαμάτας (γιατροί και νοσηλευτές/τριες), ορισμένα είχαν τραγική κατάληξη, καθώς τρεις άφησαν την τελευταία τους πνοή.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα οι περισσότερες περιοχές βρίσκονταν στο ανώτατο όριο σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο θνησιμότητας λόγω ζέστης από τις 17 Ιουλίου μέχρι και τις προηγούμενες ημέρες.
Ειδικότερα, για το Σάββατο 20/7 και την Κυριακή 21/7 όλη η Ελλάδα πλην 11 περιοχών βρισκόταν σε «ακραίο κίνδυνο θνησιμότητας». Η εικόνα επιδεινώθηκε περισσότερο την Κυριακή, καθώς μόνο η Φλώρινα δεν έφερε την παραπάνω ένδειξη, ενώ τη Δευτέρα 22/7 οι περισσότερες περιοχές παρουσίαζαν ακραίο κίνδυνο θνησιμότητας εκτός από την Καρδίτσα, τη Φλώρινα, την Ιθάκη και τη Λευκάδα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο κίνδυνος θνησιμότητας λόγω ζέστης είναι τουλάχιστον 20% υψηλότερος από τη λεγόμενη «θερμοκρασία άνεσης», δηλαδή τη θερμοκρασία στην οποία οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται άνετα. Οι ερευνητές τη χαρακτηρίζουν «Ελάχιστη Θερμοκρασία Θνησιμότητας», η οποία διαφέρει για κάθε περιοχή.
«Μέχρι τώρα οι προειδοποιήσεις για τη θερμοκρασία αγνοούσαν τις διαφορές στην ευπάθεια στη ζέστη και το κρύο μεταξύ των ομάδων του πληθυσμού. Το παραπάνω σύστημα αλλάζει αυτό το παράδειγμα, μετατοπίζοντας την εστίαση από τη μετεωρολογία στην επιδημιολογία και τους κοινωνικούς παράγοντες της ευπάθειας στους περιβαλλοντικούς παράγοντες» σημειώνει ο Τζόαν Μπάλεστερ Κλάραμουντ, κύριος ερευνητής της ομάδας προσαρμογής στο ISGlobal.
πηγή: Α.Π. – https://www.tharrosnews.gr/