Συνέχεια των δράσεων στον πολυχώρο ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στο Καρτερόλι καθώς προγραμματίζεται ήδη η επόμενη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Φεβρουαρίου.
Πρόκειται για μια επιμορφωτική ημερίδα αφιερωμένη στη θεατρική αγωγή, η οποία απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας και του Δήμου Μεσσήνης.
H ημερίδα με τίτλο: «Το θέατρο συναντά την Ιστορία: από την αρχαία εποχή έως σήμερα» εστιάζει στις θεατρικές τεχνικές που θα μπορούσαν να εισαχθούν στην καθημερινή διδακτική πρακτική, αλλά και σε ευρύτερες ερευνητικές εργασίες που σχετίζονται με το μάθημα της Ιστορίας ή τη δημιουργία ομίλων θεάτρου στα σχολεία.
Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του 8ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος – Αρχαία Μεσσήνη 2019, που θα πραγματοποιηθεί 9-18 Απριλίου και συνδέει τον χώρο ανάδειξης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς Δημοτικού Σχολείου Καρτερολίου με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Ήδη στον πολυχώρο φιλοξενείται έκθεση, η οποία πραγματεύεται την αρμονική συνύπαρξη του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτισμού στο Δήμο Μεσσήνης, με έμφαση στον μεσσηνιακό ελαιώνα, στην ελιά ως παραγωγή και ως στοιχείο πολιτισμού, στα σημαντικά μνημεία αρχαιοελληνικής και βυζαντινής εποχής του Δήμου, στην Αρχαία Μεσσήνη και στο αρχαίο δράμα.
Η Αντιδήμαρχος Μεσσήνης του Τμήματος Πολιτισμού Γωγώ Παναγοπούλου, τόνισε ότι πρόκειται για ένα δυναμικό αυτοδιοικητικό βήμα όπου το παλιό ανανεώνεται, εξελίσσεται και διατηρείται βρίσκοντας νέο ρόλο και σκοπό. Ένας πολυχώρος πολιτισμού, με επίκεντρο την Αρχαία Μεσσήνη, το λάδι, την ελιά και το φυσικό κάλλος της περιοχής.
Στον χώρο πολλαπλών δραστηριοτήτων που βρίσκεται στο ανακατασκευασμένο πρώην Δημοτικό Σχολείο, πραγματοποιήθηκε ήδη με μεγάλη επιτυχία το βιωματικό πρόγραμμα εκπαιδευτικής δράσης και πολιτισμού με θέμα την ελιά.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος 166 μαθητές και οι δάσκαλοί τους είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα διαδραστικό ταξίδι στον κύκλο του ελαιολάδου.
Το πρόγραμμα, το οποίο είχε ως φορέα υλοποίησης την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) “Ρέκτης”, περιελάμβανε οργανωμένες επισκέψεις εκπαιδευτικών μονάδων με διαδραστική ξενάγηση των μαθητών στην εικαστική έκθεση με θέμα την ελιά και το ελαιόλαδο που λειτουργεί στον χώρο, επίσκεψη σε ελαιοτριβείο και ελαιοπερίβολο, σεμινάριο για τα παράγωγα του ελαιολάδου καθώς και την διαδικασία παρασκευής φυσικών χειροποίητων σαπουνιών ελαιολάδου και διαδραστική αφήγηση με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για την ιστορική και πολιτιστική αξία του ελαιολάδου και της ελιάς.
Κατά τη διάρκεια της δράσης, δεκάδες ακόμη άτομα είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον χώρο και να επισκεφθούν τη μόνιμη έκθεση.