• Αναζήτηση

Το να μιλάς μόνος σου τελικά είναι δείγμα ιδιοφυΐας!

Μιλάω συχνά μόνη μου. Και δεν εννοώ μόνο μέσα στο σπίτι όταν είμαι μόνη. Μιλάω με τον εαυτό μου όταν περπατώ στο δρόμο, όταν είμαι στο γραφείο ή όταν είμαι στο σούπερμάρκετ. Το να μιλήσω έτσι, με βοηθά να σχηματοποιώ όσα σκέφτομαι. Με βοηθά να κατανοώ πράγματα.

Με κάνει όμως να ακούγομαι και λίγο τρελή. Οι τρελοί μιλούν στον εαυτό τους, σωστά; Κάνουν ολόκληρες συζητήσεις με τις φωνές που βρίσκονται μέσα στο κεφάλι τους. Αν μιλάς λοιπόν στο κενό, σε κανέναν, τότε όλοι νομίζουν ότι είσαι θεότρελος.

Γράψε λάθος. Το να μιλάς στον εαυτό σου είναι δείγμα μεγάλης ευφυϊας. Σύμφωνα με την έρευνα, οι ψυχολόγοι Daniel Swigley και Gary Lupyan κατέληξαν το ότι το να μιλάς στον εαυτό σου είναι καταρχάς υγιές και κατά δεύτερον ευεργετικό.

Και αν το καλοσκεφτείς, είναι μάλλον αλήθεια. Οι πιο έξυπνοι άνθρωποι στον κόσμο μιλούν στον εαυτό τους. Σκεφτείτε τους εσωτερικούς μονολόγους των μεγαλύτερων φιλοσόφων. Κοιτάξτε την ποίηση! Την ιστορία! Ας αναφέρουμε και ότι ο Albert Einstein συνεχώς “μουρμούριζε επαναλαμβανόμενα στον εαυτό του διάφορα”.

Το να μιλάς μόνος σου βοηθά στην αποτελεσματικότερη

λειτουργία του εγκεφάλου. Σε ένα πείραμα, οι Swigley και Lupya έδωσαν σε 20 ανθρώπους το όνομα από ένα αντικείμενο, πχ ψωμί ή μήλο και τους είπαν να τα βρουν στο σούπερμάρκετ.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του πειράματος, οι συμμετέχοντες έψαξαν τα αντικείμενα χωρίς να μιλούν. Στη δεύτερη φάση, επαναλάμβαναν το όνομα του αντικειμένου, δυνατά, ενώ περπατούσαν μέσα στο σούπερμάρκετ.

Οι συμμετέχοντες που βρήκαν το αντικείμενο με μεγαλύτερη ευκολία ήταν εκείνοι που μουρμούριζαν στον εαυτό τους ενώ έψαχναν. Το να μιλάς για κάτι συγκεκριμένο, ενισχύει τη μνήμη, ενώ μετουσιώνει τη σκέψη. Αλλά το να μιλάς μόνος, βοηθά μόνο όταν ξέρεις τι χρειάζεσαι! Σε αυτή την περίπτωση, ψάχνοντας ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, βοηθά στο να έρθει στο μυαλό μας το ίδιο το αντικείμενο, το χρώμα του, το σχήμα του κλπ.

Σύμφωνα με τον Lupyan, το να μιλάς μόνος δεν βοηθά σε όλες τις καταστάσεις – αν δεν ξέρεις πώς μοιάζει ένα αντικείμενο, το να πεις το όνομά του δεν έχει καμία θετική ούτε αρνητική επίδραση. Αν, από την άλλη, ξέρεις ότι οι μπανάνες είναι κίτρινες και έχουν ένα συγκεκριμένο σχήμα, τότε με το να μουρμουρίσεις το “μπανάνες”, ενώ περπατάς στο σούπερμάρκετ, πυροδοτεί τον εγκέφαλο να τις βρει.

Το να μιλάς στον εαυτό σου βοηθά να οργανώσεις τις σκέψεις σου

Αυτό που με βοηθά περισσότερο όταν μιλάω μόνη μου, είναι το ότι μπορώ να οργανώσω καλύτερα τις άπειρες και ασύνδετες σκέψεις που κάνουν πάρτι στο μυαλό μου. Το να ακούω τα προβλήματά μου, με βοηθά στο ηρεμώ. Γίνομαι η ίδια, ψυχαναλυτής του εαυτού μου, αφού η “εξωτερική” μου φωνή καθογηθεί την “εσωτερική” φωνή του εγκεφάλου μου.

Σύμφωνα και με την ψυχολόγο Linda Sapadin, το να μιλάς δυνατά στον εαυτό σου βοηθά να λάβεις σημαντικές και δύσκολες αποφάσεις. “Βοηθά να ξεκαθαρίσεις τις σκέψεις σου, να αφοσιωθείς σε αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά και να αποφασίσεις για πράγματα που ίσως δεν είσαι σίγουρος”.

Όλοι ξέρουμε ότι ο καλύτερος τρόπος να βρεις μια λύση για ένα πρόβλημα είναι να το συζητήσεις με κάποιον. Αφού λοιπόν είναι δικό σου πρόβλημα, γιατί να μην ξεκινήσεις τη συζήτηση πρώτα με τον εαυτό σου;

To να μιλάς στον εαυτό σου βοηθά στο να πετύχεις τους στόχους σου

Το να φτιάχνεις λίστες με στόχους και να προσπαθείς να τους πετύχεις είναι αρκετά δύσκολο. Μπορεί να καταλήξει αγχωτικό. Μιλώντας όμως στον εαυτό σου για τους στόχους σου σε κάνει πιο σταθερό και σε βάζει συνέχεια στην πορεία της επιτυχίας. Αν αυτοκαθοδηγείσαι μιλώντας στον εαυτό σου, κάθε βήμα μοιάζει και λιγότερο δύσκολο. Τα πράγματα ξαφνικά θα φαίνονται εφικτά…

Όπως λέει και η Sapadin, “Το να λες τους στόχους σου δυνατά σε κάνει πιο αφοσιωμένο σε αυτούς, ενισχύει το μήνυμα που θες να περάσεις και ελέγχει ταυτόχρονα και τα συναισθήματά σου, ενώ σε απομακρύνει και από περισπασμούς”.

Το να μιλάς μόνος σου σημαίνει ότι είσαι ανθεκτικός. Όπως ο Albert Einstein που είχε το χάρισμα και την ικανότητα να εξερευνά τα ταλέντα του, οι άνθρωποι που μιλούν μόνοι τους βασίζονται στον εαυτό τους στο να ανακαλύψουν αυτό που χρειάζονται.

Πηγή: tilestwra.com

Ροή Ειδήσεων