• Αναζήτηση

Το καλάθι της ΔΕΘ: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης και fuel pass 3

Ξεκινά σήμερα με την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η κοινοβουλευτική μάχη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Στις 13.00 ξεκινάει η συνεδρίαση που θα καθορίσει τις ημερομηνίες για την προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Την πρόταση του για εξεταστική αναμένεται να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, με την κυβερνητική πλειοψηφία να τοποθετείται για το θέμα τις επόμενες ημέρες.

Προς το τέλος της εβδομάδας, με πιθανότερη ημέρα την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια η προ ημερησίας συζήτηση όπου εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια σφοδρή σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και τον ρόλου της ΕΥΠ. Θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας γ4ια την έγκριση του διορισμού του Θεμιστοκλή Δεμίρη ως νέου επικεφαλής της ΕΥΠ.
Σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου απαιτείται γνωμοδότηση της Επιτροπής για να ισχύσει ο διορισμός του από τον πρωθυπουργό.

Προς την επόμενη εβδομάδα η ενημέρωση από τον Θεμιστοκλή Δεμίρη

Με τα δεδομένα αυτά πάει για την επόμενη εβδομάδα η νέα συνεδρίαση της Θεσμών και Διαφάνειας για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που έχουν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όπου θα περιμένουν απαντήσεις τόσο από τον κ. Δεμίρη, αλλά κυρίως από τον πρώην Διοικητή της ΕΥΠ και τα κυβερνητικά στελέχη από τα οποία θα ζητήσει εξηγήσεις η αντιπολίτευση.

Σήμερα, αναμένεται το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει την πρόταση του για την εξεταστική επιτροπή. Όπως έλεγαν κοινοβουλευτικές πηγές της ΝΔ, θα την μελετήσουμε και θα τοποθετηθούμε τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, η κυβερνητική πλειοψηφία σκοπεύει να ζητήσει διερεύνηση όλης της περιόδου από το 2012 έως σήμερα και να μην περιοριστεί η συζήτηση στην τελευταία τριετία. «Εμείς λέμε, πως καλό θα είναι με όλα τα κόμματα να καταλήξουμε σε μια πρόταση και μακάρι να συμφωνήσουμε σε αυτό», σημειώνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, θέτοντας ως στόχο «όταν συγκροτηθεί και συνεδριάσει να εξετάσουμε τις παθογένειες, τι δεν πήγε καλά και τι πρέπει να αλλάξει προς το καλύτερο». Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι προτείνουν να υπάρχει διεύρυνση έως το 2012 ώστε να μην υπάρχουν υπόνοιες ότι επιχειρείται κάποιος συμψηφισμός με την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που η πρόταση αφορούσε το 2015 και εντεύθεν.

Στην ατζέντα και η οικονομία

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο η αγωνία για την εξέλιξη της υπόθεσης των παρακολουθήσεων είναι δεδομένη. Αν δεν υπάρξουν «ουρές» εκτιμάται ότι η κατάσταση είναι μεν δύσκολη, ωστόσο διαχειρίσιμη, σε διαφορετική περίπτωση το κόστος που θα επωμιστεί η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από βουλευτές ανυπολόγιστο. Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να ορίσει την ατζέντα, όσο αυτό είναι δυνατό, στο πεδίο της οικονομίας. Αυτός ήταν άλλωστε και ο αρχικός σχεδιασμός πριν «σκάσει» η υπόθεση των παρακολουθήσεων. Όπως λένε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη «οδεύουμε σε ένα πολύ βαρύ χειμώνα και οι πολίτες ενδιαφέρονται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και ζητούν λύσεις».

Η πορεία του τουρισμού και η θετική απόδοση στα έσοδα του προϋπολογισμού δίνουν το περιθώριο για παροχές και ενισχύσεις. Πριν τον Δεκαπενταύγουστο ο πρωθυπουργός ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο να ετοιμάσει μία δέσμη μέτρων τα οποία θα αξιολογήσει στη βάση και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Μεταξύ αυτών είναι η επιταγή ακρίβειας, ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης και το fuel pass 3. Το τελικό ύψος των παροχών και ο αριθμός των δικαιούχων θα αποφασιστούν τις επόμενες εβδομάδες και θα ανακοινωθούν από το βήμα της ΔΕΘ.

Προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας

Προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, καθώς ήδη οι εταιρείες ανακοίνωσαν μεγάλη αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας για τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο. Το κονδύλι που θα δαπανηθεί για την συγκράτηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, λοιπόν, αναμένεται να αυξηθεί και είναι ακόμα ένας παράγοντας που θα επηρεάσει τις τελικές αποφάσεις για υπόλοιπα μέτρα στήριξης.

Η ΔΕΘ είναι η τελευταία πριν τις εκλογές και η πίεση προς το Μέγαρο Μαξίμου για παροχές είναι αυξημένη από όλες τις πλευρές. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σημειώνουν, όμως, ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι μετρημένες και κοστολογημένες γιατί «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα».

Πηγή:www.iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων