Με θετική ατζέντα σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση κατά την προεκλογική περίοδο η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, προτάσσοντας μια σειρά από μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση των εισοδημάτων.
Η οικονομία και ειδικότερα η ακρίβεια ιεραρχούνται από τους πολίτες ως η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, και σε αυτό το πεδίο εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου ότι θα κριθεί η μάχη των εκλογών.
Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τα μέλη του να προβάλλουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη των πολιτών -από την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος μέχρι τα έκτακτα επιδόματα-, επισημαίνοντας όμως ότι πρέπει ταυτόχρονα να αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που ακόμα υπάρχουν, καθώς τα εισοδήματα συμπιέζονται από τον πληθωρισμό.
Το έκτακτο επίδομα στα «όπλα» της κυβέρνησης
Στα «όπλα» της κυβέρνησης περιλαμβάνονται το έκτακτο επίδομα που θα πάρουν πριν τα Χριστούγεννα περίπου 2,5 εκατ. δικαιούχοι, η οριστική και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, οι αυξήσεις ύψους 7,75% στις συντάξεις, ενώ την 1η Μαΐου θα αυξηθεί για τρίτη φορά ο κατώτατος μισθός. Αυξήσεις στους μισθούς τους θα δουν οι γιατροί του ΕΣΥ και οι ένστολοι μέσω παρέμβασης στα επιδόματα, ενώ θα συνεχιστεί η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε το μάτι για νέες παροχές αναφερόμενος στο «απόθεμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου στον Προϋπολογισμό στην περίπτωση που χρειαστεί να καλυφθούν και άλλες έκτακτες ανάγκες».
Οι πολίτες έχουν ανάγκη για σταθερότητα και ασφάλεια
Το δεύτερο ζητούμενο για τους πολίτες, με βάση την ανάλυση του Μεγάρου Μαξίμου, είναι η ανάγκη για σταθερότητα και ασφάλεια εν μέσω αλληλεπικαλυπτόμενων διεθνών κρίσεων. Για αυτό αναδεικνύονται οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν και δεν ήταν τυχαία η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στον «ανηφορικό δρόμο που έχουμε μπροστά μας», καθώς «οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, θα είναι αβέβαιοι». Όπως λέει σε συνεργάτες του, πρέπει να αναδεικνύονται οι πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων και ταυτόχρονα να παρουσιάζονται οι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες πολιτικές της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή τους «σε αντιδιαστολή με τον λαϊκισμό και τα ψέματα της αντιπολίτευσης».
Τα σενάρια για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών
«Το άρωμα εκλογών», στο οποίο αναφέρθηκε κατά την επίσκεψή του στην Καλλιθέα ο πρωθυπουργός, έχει «ποτίσει» την πολιτική αντιπαράθεση, η οποία οξύνεται καθημερινά. Τα διλήμματα των εκλογών θα τίθενται πιο επιτακτικά από την πλευρά της κυβέρνησης και συνοψίζονται στο «πάμε μπροστά ή πίσω» και «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».
Η ολοκλήρωση του βασικού νομοθετικού έργου της κυβέρνησης εντός του Δεκεμβρίου και η ψήφιση του Προϋπολογισμού στις 17 του μήνα δίνουν το περιθώριο στον κ. Μητσοτάκη να οριστικοποιήσει έως τις αρχές του νέου έτους τις αποφάσεις του για την τελική ημερομηνία των εκλογών. Οι εισηγήσεις για επίσπευση των εξελίξεων και διεξαγωγή τους ακόμα και πριν την άνοιξη παραμένουν, με στελέχη να εμφανίζονται θετικά στο ενδεχόμενο να διεξαχθούν εντός του πρώτου διμήνου του 2023. Δεν είναι όμως το επικρατέστερο σενάριο, καθώς ο πρωθυπουργός είναι σταθερά αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο. Αντιθέτως, έχουν αρχίσει να συζητούνται πιο ζεστά στο κυβερνητικό στρατόπεδο ημερομηνίες εντός του Μαρτίου και του Απριλίου.
Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, πάντως, επιμένουν εμφατικά ότι ο ίδιος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του σε κανέναν και κυριολεκτεί όταν δηλώνει ότι «ούτε εγώ ο ίδιος δεν έχω ακόμα αποφασίσει ακριβώς ποια θα είναι η ακριβής ημερομηνία».
Όπως έχει πει παλιότερα ο πρωθυπουργός, συνηθίζει να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις πηγαίνοντας στο βουνό. Οι διακοπές των εορτών είναι μια καλή ευκαιρία και για μια επίσκεψη σε ένα ορεινό χωριό, αλλά και για τη στάθμιση των δεδομένων ώστε να αποφασίσει την ακριβή Κυριακή των εκλογών, και ορισμένα πολιτικά στελέχη δεν αποκλείουν να την ανακοινώσει μέσα στον Ιανουάριο.
Πηγή: www.iefimerida.gr