Δώδεκα (12) σπουδαία αγάλματα, του διεθνούς φήμης Έλληνα Γλύπτη Κώστα Γεωργακά, κοσμούν τα γραφικά σοκάκια του Σιδηρόκαστρου στο δήμο Τριφυλίας, δίνοντας, όχι άδικα, στο ιστορικό κεφαλοχώρι της Μεσσηνίας το προσωνύμιο «Χωριό των Αγαλμάτων».
Πρόκειται για μια υπαίθρια γλυπτοθήκη ή ένα ανοιχτό μουσείο, που όμοιά της οι επισκέπτες δεν θα βρουν πουθενά αλλού στον κόσμο.
Στην είσοδο του χωριού τους επισκέπτες καλωσορίζει το άγαλμα της Αρτέμιδος, της θεάς του κυνηγιού, ενώ κεντρική πλατεία του Σιδηρόκαστρου δεσπόζει το επιβλητικό άγαλμα από ορείχαλκο του «Αγρότη», ύψους 2.20 μέτρων, που κρατάει δεμάτι από στάχυα. Ένας πραγματικός ύμνος στον Έλληνα αγρότη που με μόχθο μεγάλωσε γενιές και γενιές…
Στη σκάλα με τα 88 σκαλοπάτια που οδηγεί στον ιστορικό πετρόκτιστο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, βρίσκονται τα περισσότερα αγάλματα του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει το ηρώο πεσόντων: ένα από τα μεγαλοπρεπέστατα της χώρας μας. Αναπαριστά τον Έλληνα στρατιώτη του έπους του ’40, την ώρα που δέχεται το εχθρικό βόλι στην καρδιά. Τα γόνατά του λυγίζουν, το τελευταίο βλέμμα του στρέφεται προς τον ουρανό.
Οι επισκέπτες εκτός από τα αγάλματα που το στολίζουν, θαυμάζει το γραφικό τοπίο του, τα πετρόχτιστα σπίτια του καθώς και τον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου που κτίστηκε το 1912.
Πολλές πληροφορίες για την ιστορία του χωριού, αντικείμενα της εποχής, έγγραφα της Επανάστασης, οι επισκέπτες θα βρουν στο Μουσείο του στρατηγού ε.α. της ΕΛ.ΑΣ, Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, όπου λειτουργεί και αναγνωστήριο καθώς και στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού αλλά και το εκκλησιαστικό μουσείο, όπου φυλάσσεται και το άγιο δισκοπότηρο που κοινώνησαν οι ήρωες του ’21 πριν φύγουν για τη μάχη.
Στην εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ 3, την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου μίλησε ο νεοεκλεγείς αλλά και πρώην πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αθανάσιος Κυριαζής, εξηγώντας το πως έφτασαν στο χωριό αυτά τα αγάλματα ενώ εξιστόρησε και τη σημασία του ιστορικού χωριού της Μεσσηνίας.
*Ο γλύπτης Κώστας Γεωργακάς γεννήθηκε το 1904 στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας. Εκεί τελείωσε το δημοτικό σχολείο και συνέχισε τη φοίτηση στο γυμνάσιο της Κυπαρισσίας. Το 1924 γράφτηκε στο προπαιδευτικό τμήμα της Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Ο μεγάλος καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή το 1991. Εκτός από τη γενέτειρά του, το Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας, έργα του Κώστα Γεωργακά έχουν στηθεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.