Λίγες ώρες προτού συζητηθεί το νομοσχέδιο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής» στην Ολομέλεια, ο Τεχνικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΤ κ. Κώστας Μανδρώνης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας κ. Αριστείδης Μπρουμάς παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου όπου εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.
Ο κ. Μανδρώνης στην έναρξη της συνέντευξης δήλωση την έκπληξη όλων με την σύντομη διαβούλευση του θέματος, στην οποία δεν κλήθηκαν οι αρμόδιοι φορείς. Εξέφρασε την αντίθεση της ΔΕΥΑΤ και των εργαζομένων σε αυτήν, τονίζοντας ότι δεν υφίσταται ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής στα νερά γιατί δεν υπάρχει το ανταγωνιστικό πλαίσιο, με άλλα λόγια δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει για να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού.
Τι νόημα έχει να ανήκουμε στην ΡΑΕ, οι υπηρεσίες ύδρευσης, υπάγονται σε πολλούς ελέγχους συνεχώς
Οι εργαζόμενοι της Δημόσιας Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Τρίπολης ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και ουσιαστική διαβούλευση και συζήτηση του νομοσχεδίου με τις ομοσπονδίες. Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ βρίσκονται δίπλα στους δημότες και στα προβλήματα που υπάρχουν. Υπάρχει ο κίνδυνος αν ιδιωτικοποιηθεί το νερό, οι καταναλωτές να αντιμετωπίσουν προβλήματα σε πιθανές βλάβες, αφού οι εταιρίες υπάρχει περίπτωση να καθυστερούν ή να μην επιλύουν τα προβλήματα.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Μανδρώνης ανέφερε ότι δεν είναι μπορεί να καταλάβει ούτε να εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση θέλει να εμπορευματοποιήσει το νερό.
Όπου κι αν έχει επιχειρηθεί στην Ευρώπη κάτι αντίστοιχο, έχει αποτύχει. Πουθενά στον κόσμο δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί το νερό
Τέλος, ο κ. Μανδρώνης κάλεσε τα κόμματα και τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο και να πάρουν θέση.
Στη συνέχεια, ο κ. Μπρουμάς δήλωσε ότι το Εργατικό Κέντρο βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, τονίζοντας ότι το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του νερού έχει αποτύχει σε χώρες που έχουν δοκιμάσει κάτι ανάλογο. Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις αφού υπάρχουν ντόπια και εξωτερικά συμφέροντα.
Αυτός ο νόμος πρέπει να μείνει στα χαρτιά, δεν πρόκειται να επιτραπεί το ξεπούλημα του υδροφόρου ορίζοντα