• Αναζήτηση

Τι λένε οι ειδικοί για τη μετάλλαξη Δέλτα: Σε κίνδυνο οι ανεμβολίαστοι, ποιοι θα έχουν πρόβλημα

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει προκαλέσει συναγερμό στην Ευρώπη, με τους ειδικούς να απευθύνουν καθημερινές εκκλήσεις για εμβολιασμό των πολιτών κατά της covid-19. Η μεγαλύτερη και πιο εύκολη μεταδοτικότητα της νόσου φαίνεται να είναι αυτό που κάνει την επιστημονική κοινότητα να φοβάται για ένα νέο κύμα το οποίο θα χτυπήσει κατά κύριο λόγο σφοδρότερα τους ανεμβολίαστους.

Ήδη στην Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμός μετά τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ με την οποία έγινε γνωστό ότι στη χώρα μας εντοπίστηκαν 18 νέα στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα. Συνολικά, τα κρούσματα της ινδικής αυτής μετάλλαξης στην Ελλάδα είναι 29, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Μάλιστα, χθες στη Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκε εκτενώς η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και ο δείκτης μεταδοτικότητάς της, παρότι τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν μειωθεί δραστικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τι λένε οι ειδικοί για τη μετάλλαξη Δέλτα
Με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) τόνισε μεταξύ άλλων πως «φαίνεται πως ποσοστά της τάξης του 70-75% δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ανοσία στην κοινότητα σε σχέση με την «ινδική» παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού. Υπολογίζεται τώρα ότι, προκειμένου να συμβεί αυτό, πρέπει περισσότεροι από το 82% των ενηλίκων να έχουν είτε φυσική ανοσία (επειδή κόλλησαν) είτε επίκτητη λόγω των εμβολιασμών».

Μάλιστα υπογράμμισε ότι το πρόβλημα με την παραλλαγή Δέλτα θα το έχουν βασικά οι εξής τρεις κατηγορίες: Κυρίως οι ανεμβολίαστοι, τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί (αλλά είναι γνωστό πως οι επιπτώσεις της νόσου θα είναι πιο ήπιες σε αυτά), καθώς κι ένα μικρό ποσοστό 4% και 8% αντίστοιχα, στους οποίους τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και AstraZeneca (ΑΖ) δεν αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο.

Από την άλλη, ο δρ. Μοριακής Βιολογίας και ερευνητής στο Mount Sinai Hospital, Ιωάννης Πρασσάς μιλώντας στο iefimerida.gr τόνισε «η μετάλλαξη Δέλτα είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει στην Ελλάδα. Μάλιστα, δεν έκρυψε την ανησυχία του κάνοντας λόγο για ένα επικίνδυνο στέλεχος που είναι 2.5 φορές πιο μεταδοτικό από το κλασικό στέλεχος που επικράτησε στην αρχή της πανδημίας.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο Έλληνας ερευνητής, αυτή τη φορά δεν θα είναι όλες οι χώρες ούτε όλοι οι πολίτες στην ίδια «βάρκα». «Τα επόμενα εποχικά κύματα θα αφορούν κατά βάση όσους δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως και δυστυχώς όσους δεν μπορούν, λόγω ανοσοκαταστολής, να επωφεληθούν επαρκώς από τα εμβόλια. Αυτοί δυστυχώς κινδυνεύουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου η μετάλλαξη Δέλτα θα έχει επικρατήσει στην Ελλάδα, μιλώντας για ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος που δεν θυμίζει τα προηγούμενα. Την ίδια ώρα, έκκληση για εμβολιασμό, στον απόηχο του συναγερμού που προκάλεσε η μετάλλαξη Δέλτα, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στον ΑΝΤ1 απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό των 55 και άνω.

«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουν γρήγορα οι εμβολιασμοί. Τέλος Αυγούστου πρέπει να έχουμε εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%», πρόσθεσε σήμερα το πρωί η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο Mega.

Καμπανάκι από το ECDC για την μετάλλαξη Δέλτα
Την ίδια ώρα, το ECDC προειδοποιεί ότι παραλλαγές του SARS-CoV-2 εμφανίζονται με σημαντικό ρυθμό παγκοσμίως. «Με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, η παραλλαγή Delta είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν και εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των ιών SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει η διευθύντρια του ECDC, Αντρέα Αμον.

Και συνεχίζει:

«Δυστυχώς, τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί επίσης να μολύνει άτομα που έχουν λάβει μόνο μία δόση από τα διαθέσιμα σήμερα εμβόλια. Είναι πολύ πιθανό ότι η παραλλαγή Delta θα κυκλοφορήσει ευρέως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδιαίτερα μεταξύ νεότερων ατόμων που δεν στοχεύουν στον εμβολιασμό. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο για τα πιο ευάλωτα άτομα να μολυνθούν και να βιώσουν σοβαρή ασθένεια και θάνατο, εάν δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως».

Ποια είναι τα καλά νέα; Οτι η λήψη δύο δόσεων οποιουδήποτε από τα επί του παρόντος διαθέσιμα εμβόλια παρέχει υψηλή προστασία έναντι αυτής της παραλλαγής και των συνεπειών της. Ωστόσο, περίπου το 30% των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών και περίπου το 40% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών δεν έχουν ακόμη λάβει πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά άτομα που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από COVID-19, τα οποία πρέπει να προστατεύσουμε το συντομότερο δυνατό. Μέχρι να προστατευθούν τα περισσότερα από τα ευάλωτα άτομα, πρέπει να διατηρήσουμε την κυκλοφορία του ιού Delta χαμηλή, ακολουθώντας αυστηρά τα μέτρα δημόσιας υγείας που λειτουργούσαν για τον έλεγχο των επιπτώσεων άλλων παραλλαγών» υπογραμμίζει η Δρ. Αμον, και προσθέτει εναγωνίως:

«Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε με την εφαρμογή του εμβολίου με πολύ υψηλό ρυθμό. Σε αυτό το στάδιο καθίσταται ζωτικής σημασίας η δεύτερη δόση εμβολιασμού να χορηγείται εντός του ελάχιστου επιτρεπόμενου διαστήματος από την πρώτη δόση, για να επιταχυνθεί ο ρυθμός προστασίας των ευάλωτων ατόμων. Γνωρίζω ότι απαιτεί σημαντική προσπάθεια από τις αρχές δημόσιας υγείας και την κοινωνία, γενικότερα, για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αλλά τώρα είναι η ώρα να περπατήσετε το επιπλέον μίλι. Διαθέτουμε αρκετά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και κάθε μόλυνση που αποτρέπεται τώρα μέσω της συμμόρφωσής μας με τα μέτρα δημόσιας υγείας είναι μια ζωή που μπορεί να σωθεί με τον εμβολιασμό».

 

Ροή Ειδήσεων