Αποκωδικοποιώντας την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως νέας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός πέτυχε τρεις βασικούς στόχους του.
Πρώτον, η ευρεία συναίνεση με την οποία έγινε αποδεκτή η «υπερβατική» πρότασή του -όπως χαρακτηρίστηκε από «φίλους και εχθρούς»- είναι προφανές πως δίνει προσωπικό «στίγμα» στην πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, που επέλεξε με αυτόν τον τρόπο να δείξει εν τοις πράγμασι πως κλείνει ένας πολύ κακός δεκαετής και πλέον κύκλος για τη χώρα, και πλέον ο πρωθυπουργός «δεν είναι δέσμιος του παρελθόντος» και έχει δικά του κριτήρια, πολύ διαφορετικά από των προκατόχων του.
Δεύτερον, το φύλο της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας για το οποίο έγινε πολύς λόγος έχει αναμφίβολα έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και έρχεται να προστεθεί στα όσα περιεγράφησαν παραπάνω για το «στίγμα Μητσοτάκη». Η επιλογή για πρώτη φορά μιας γυναίκας για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα στέλνει μήνυμα πως εν έτει 2020 το φύλο δεν αποτελεί εμπόδιο για καμία θέση, ακόμα και αν πρόκειται για τον πρώτο πολίτη της χώρας. Πλην του συμβολισμού ωστόσο, υπάρχει και το αμιγώς πολιτικό σκέλος.
Με την κίνησή του να την προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά «έκλεψε» την προοδευτική ατζέντα από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που καταγράφηκε και από τον ίδιο τον αντίπαλό του. Λίγοι ίσως πρόσεξαν πως ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να μετριάσει τις εντυπώσεις υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε κατά την τοποθέτησή του υπέρ της υποψηφιότητας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου πως είχε προταθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ «ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου του ΣτΕ».
Κεντρική πολιτική στόχευση το Κέντρο
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η κεντρική πολιτική στόχευση του πρωθυπουργού. Ήδη από τις αρχές της προεδρίας του στη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε προς τα πού θέλει να πάει το «καράβι». Με σαφή και συνεχή ανοίγματα στο φιλελεύθερο Κέντρο και στη Σοσιαλδημοκρατία, κατάφερε να ενσωματώσει στη ΝΔ μεγάλο κομμάτι του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου. Η δεύτερη βασική φάση του «ανοίγματος» ήταν το υπουργικό συμβούλιο, όπου στελέχη με πολιτική καταγωγή το Κέντρο πήραν υπουργικά χαρτοφυλάκια. Η εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, που επίσης δεν προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ., λειτουργεί ως «κερασάκι στην τούρτα» στο σχεδιασμένο και διαρκές άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κέντρο.
«Είναι μια επιλογή από το μέλλον και συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, μια εποχή ανάδειξης σε κορυφαία αξιώματα προσώπων από ένα ευρύτερο κοινωνικό και ιδεολογικό φάσμα που έχουν ξεχωρίσει στον τομέα τους», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως η προσπάθεια εγκαθίδρυσης της κυβερνητικής παράταξης στον χώρο του Κέντρου θα συνεχιστεί, καθώς πρόκειται για έναν πολιτικό χώρο που παραδοσιακά είναι ο πιο ευμετάβλητος και μετακινείται.
Η λεπτομέρεια που επικυρώνει τη σαφή στόχευση του πρωθυπουργού για αλλαγή πλεύσης ειπώθηκε από τον ίδιο, όταν ερωτηθείς γιατί η ΝΔ δεν στήριξε εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο όπως το 2015, απάντησε πως «η σημερινή ΝΔ είναι διαφορετική από τη ΝΔ του 2015».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/treis-stohoys-petyhe-o-mitsotakis-apo-eklogi-ptd