Η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ είναι πλέον γεγονός.
Την ώρα που οι υποψήφιοι ξεκινούν περιοδείες με «φόντο» τα επικείμενα debates, η έκδοση του Σαββατοκύριακου της εφημερίδας «Τα Νέα», δημοσιεύει την έρευνα που πραγματοποίησε για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ η GPO.
Τα ευρήματα δείχνουν ένα ελαφρύ προβάδισμα του Ανδρέα Λοβέρδου, με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Νίκο Ανδρουλάκη να ακολουθούν και τους υπόλοιπους υποψηφίους να καταγράφουν μικρότερα ποσοστά. Όπως εξηγεί ωστόσο στο δημοσίευμα ο κ. Αντώνης Παπαργύρης της GPO τα αποτελέσματα θα πρέπει να αξιολογηθούν με κάποιες επιφυλάξεις, καθώς δεν ήταν γνωστά τα χαρακτηριστικά του εξεταζόμενου πληθυσμού.
Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ
Η δημοσκόπηση για το ΚΙΝΑΛ έχει χωριστεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Η βασική ερώτηση είναι το «ποιον θα ψηφίσετε για πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ».
Σε αυτή την ερώτηση, όσοι δηλώνουν ότι σίγουρα ή μάλλον θα ψηφίσουν (συμμετάσχουν) στις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ απαντούν ως εξής:
Ανδρέας Λοβέρδος 28,8%
Γιώργος Παπανδρέου 25,2%
Νίκος Ανδρουλάκης 24,7%
Παύλος Χρηστίδης 6,2%
Παύλος Γερουλάνος 4,3%
Χάρης Καστανίδης 4,1%
ΔΞ/ΔΑ 6,7%
Στο ίδιο ερώτημα -δηλαδή το «ποιον θα ψηφίσετε»- όσοι δήλωσαν ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ απαντούν ως εξής:
Λοβέρδος 27,2%
Παπανδρέου 25,8%
Ανδρουλάκης 25,4%
Χρηστίδης 6,2%
Γερουλάνος 4,3%
Καστανίδης 3,7%
ΔΞ/ΔΑ 7,4%
Στο ερώτημα ποιος πιστεύετε ότι είναι καταλληλότερος για πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, όσοι δηλώνουν ψηφοφόροι του κόμματος απαντούν ως εξής:
Λοβέρδος 30,2%
Παπανδρέου 25,5%
Ανδρουλάκης 26,8%
Χρηστίδης 5,4%
Γερουλάνος 2,9%
Καστανίδης 3,5%
ΔΞ/ΔΑ 5,9%
Παπαργύρης (GPO) στα «Νέα»: Άγνωστο το δειγματοληπτικό πλαίσιο
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» ο κ. Παπαργύρης της GPO επισημαίνει τα εξής για τη δημοσκόπηση:
«Πριν ο αναγνώστης προχωρήσει στην εκτίμηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων θεωρούμε σκόπιμο και απαραίτητο να διευκρινιστούν ορισμένα τεχνικά και μεθοδολογικά ζητήματα που αφορούν τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης ερευνητικής εργασίας. Η μεγαλύτερη αντικειμενική μεθοδολογική δυσκολία της συγκεκριμένης δημοσκόπησης έγκειται στο γεγονός ότι δεν μας είναι γνωστό το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του εξεταζόμενου πληθυσμού. Το δειγματοληπτικό πλαίσιο είναι παντελώς άγνωστο, καθώς ουδείς είναι σε θέση να προσδιορίσει τον αριθμό των ανθρώπων που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ούτε τα δημογραφικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν το εκλογικό σώμα. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κλασική στατιστική τεχνική της τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας, η οποία βασίζεται στην πιθανοθεωρητική επιλογή των ερωτωμένων και στην αναλογική αντιπροσώπευσή τους με βάση τα χαρακτηριστικά ενός πληθυσμού»