Το Taste Atlas έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα 100 χειρότερα πιάτα στον κόσμο, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και δύο ελληνικά.
Ο γαστρονομικός οδηγός μοιράζεται συχνά τις λίστες με τα καλύτερα φαγητά, την καλύτερη κουζίνα, τις καλύτερες περιοχές για φαγητό κ.ά.
Μάλιστα, η ελληνική κουζίνα είναι αυτή που στέφθηκε καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω την ιταλική, την ιαπωνική, την ισπανική, τη γαλλική κ.ά. Η ελληνική γαστρονομία φιγουράρει στις λίστες με τα καλύτερα πιάτα, τα καλύτερα γλυκά, πρωινά, καφέδες, ποτά.
Παρ’ όλα αυτά, στη λίστα με τα 100 χειρότερα φαγητά υπάρχουν και δύο ελληνικά και μάλιστα σχετικά «άγνωστα».
Αυτά είναι τα δύο ελληνικά πιάτα στα 100 χειρότερα του κόσμου
Έτσι, στην 30ή θέση βρίσκεται η σαλάτα με αγκινάρες και στην 74η τα μπουρμπουρέλια.
«Η σαλάτα με αγκινάρες είναι μια παραδοσιακή ελληνική σαλάτα που προέρχεται από την Κρήτη. Αν και υπάρχουν παραλλαγές, η σαλάτα συνήθως παρασκευάζεται με έναν συνδυασμό από νεαρές και τρυφερές αγκινάρες, λεμόνι, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, μουστάρδα, σκόρδο, άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
Οι αγκινάρες καθαρίζονται και βράζονται σε μείγμα από νερό και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, κόβονται σε τέταρτα και στη μέση, τρίβονται με λεμόνι και τοποθετούνται σε πιατέλα. Ένα ντρέσινγκ από χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, μουστάρδα και σκόρδο περιχύνεται πάνω από τις αγκινάρες, ενώ η σαλάτα πασπαλίζεται με ψιλοκομμένο άνηθο, αλατοπιπερώνεται, ανακατεύεται και σερβίρεται αμέσως.
Σαλάτες με αγκινάρες
Είναι διαθέσιμη μόνο νωρίς την άνοιξη, κατά τις πρώτες ημέρες της Σαρακοστής, όταν συνήθως σερβίρεται ως ορεκτικό μαζί με ταραμοσαλάτα και ρεγγοσαλάτα», αναφέρει το Taste Atlas στην περιγραφή του.
Τα μπουρμπουρέλια ή πολυσπόρι ή οσπριάδα ή πολυσπόρια είναι ένα ιδιαίτερο πιάτο που δεν γνωρίζουν πολλοί.
Μπουρμπουρέλια
«Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό πιάτο παρασκευάζεται με μια ποικιλία από ανάμεικτα όσπρια, τα οποία μετατρέπονται σε μια πλούσια και χορταστική σούπα. Τα πιο συνηθισμένα υλικά περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό από φακές, φασόλια, ρεβίθια ή κουκιά, ενώ η σούπα συνήθως καρυκεύεται με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Το πιάτο παραδοσιακά συνδέεται με την Κεφαλονιά, αλλά παρόμοιες παραλλαγές του βρίσκονται σε ολόκληρη τη χώρα», αναφέρει το Taste Atlas.
Για την ιστορία, το χειρότερο πιάτο στον κόσμο είναι το Blodpalt από τη Λαπωνία της Φινλανδίας. Πρόκειται για σκούρα καφέ ζυμαρικά που παρασκευάζονται με αλεύρι σίκαλης ή κριθαριού και αίμα ζώων.