Στη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας για την από κοινού ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων και των αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, κατά την πρώτη, πενταετή φάση της υλοποίησης του έργου προχωρούν Lamda Development και ΤΕΜΕΣ.
Η συνολική επένδυση για τη δημιουργία των δύο ξενοδοχείων με τα αντίστοιχα τουριστικά-οικιστικά συγκροτήματα ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ και εντάσσεται στα έργα της πρώτης πενταετίας, όπως έχει ανακοινώσει η θυγατρική του ομίλου Λάτση που έχει αναλάβει το μεγάλο project της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου.
Μόλις χθες, από το βήμα του διαδικτυακού «CEO Initiative 2020» ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου, ο οποίος έχει επιφορτιστεί, μαζί με την ομάδα του από την αρχή να «τρέξει» το έργο, δήλωσε ότι το πρώτο δίμηνο του 2021 θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών για το κλείσιμο της συναλλαγής μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Lamda, «σηματοδοτώντας κι επίσημα την έναρξη του έργου, ενώ από την άνοιξη θα φανούν στο κοινό πιο απτά τα πρώτα έργα στην έκταση του πρώην αεροδρομίου».
Η συμφωνία με την ΤΕΜΕΣ
Όσον αφορά τώρα τη συμφωνία με την ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου αλλά και τη συμμετοχή του Olayan Group, προβλέπει την ανάπτυξη ενός μοναδικής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείου πέντε αστέρων εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου παραθαλάσσιου πολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.
Και τα δύο ξενοδοχεία θα πλαισιώνονται από οικιστικά συγκροτήματα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Lamda Development, στη Μαρίνα θα αναπτυχθεί εμπορική ζώνη με πολυτελή καταστήματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.
Η ανάπτυξη των μονάδων, η οποία τελεί υπό την αίρεση, μεταξύ άλλων, της απόκτησης της Ελληνικό Α.Ε. από τη Lamda Development (σ.σ. κάτι το οποίο ο διευθύνων σύμβουλςο της Lamda τοποθετεί εντός του πρώτου διμήνου του 2021), θα γίνει μέσω δύο εταιρειών ειδικού σκοπού, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων θα συμμετέχουν οι όμιλοι της ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino – Hilton Αθηνών) και της Lamda Development, σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα. O σχεδιασμός των μονάδων θα ανατεθεί σε κορυφαία διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία, ενώ η διαχείρισή τους θα ανατεθεί σε διεθνούς φήμης εταιρείες διαχείρισης (hotel operators).
«Η σύμπραξη έρχεται σε συνέχεια του οράματος των δύο εταιρειών για την εδραίωση της Αθήνας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού, τοποθετώντας την Αθηναϊκή Ριβιέρα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επιτελείς του.
«Είναι χαρά και τιμή μας να συνεργαστούμε με την κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Lamda Development, και να γίνουμε μέρος του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου στη χώρα μας. Με τη Lamda Development μοιραζόμαστε κοινές αξίες για βιώσιμη και αειφόρα ανάπτυξη. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε και εμείς, μαζί με τις άλλες σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει ή σχεδιάζονται στην περιοχή, ώστε να καθιερωθεί το Ελληνικό και η Αθηναϊκή Ριβιέρα μεταξύ των πιο ποιοτικών προορισμών στην Ευρώπη, προσθέτοντας αξία για την κοινωνία, τους συνεργάτες και τους μετόχους μας» δήλωσε ο πρόεδρος του δ.σ. της ΤΕΜΕΣ, κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.
Ο όμιλος ΤΕΜΕΣ δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και τη διαχείριση τουριστικών προορισμών υψηλών προδιαγραφών όπως η Costa Navarino στη Μεσσηνία, ενώ ελέγχει και την Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε., ιδιοκτήτρια του Hilton Αθηνών.
«Το Ελληνικό είναι ένα μοναδικό έργο, ένα έργο παγκόσμιου βεληνεκούς, το οποίο θα αποτελέσει σύμβολο της μετάβασης της χώρας μας σε μια νέα εποχή. Σε αυτό το «ταξίδι» υλοποίησης του οράματός μας για το Ελληνικό, που έχει ήδη ξεκινήσει, θέλουμε να συνεργαστούμε με τους καλύτερους σε κάθε τομέα. Είμαστε, λοιπόν, περήφανοι που έχουμε συνοδοιπόρο μας την ΤΕΜΕΣ, μια κορυφαία εταιρεία με μοναδική τεχνογνωσία στην ανάπτυξη και λειτουργία πολυτελών τουριστικών, οικιστικών και ξενοδοχειακών μονάδων και προορισμών, η οποία έχει πετύχει να εδραιώσει ένα νέο μοντέλο αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης με γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον, τον πολιτισμό και τις τοπικές κοινωνίες» δήλωσε σχετικά ο κ. Αθανασίου.
Γρήγοροι ρυθμοί μέσα στην πανδημία
Ο ίδιος χθες από το βήμα του «CEO Initiative 2020» επεσήμανε ότι η πανδημία «πράγματι μας έχει δυσκολέψει ωστόσο είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με το έργο, προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς κι αυτό θα φανεί στις αρχές του 2021. Τότε υπολογίζουμε να έχουμε και την επίσημη έναρξη του έργου, αφού ανεπίσημα έχουμε προχωρήσει σε μεγάλο κομμάτι των πρόδρομων εργασιών εντός της έκτασης, στις μελέτες κ.ο.κ.».
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το συνολικό τίμημα αγοράς των μετοχών όπως ορίζεται στην σύμβαση ανέρχεται στο ποσό των 915 εκατ. ευρώ. Κατά την ημερομηνία μεταβίβασης θα καταβληθεί ποσό ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο τίμημα θα καταβληθεί σε βάθος 10ετιας από την ημερομηνία μεταβίβασης με τρόπο που ορίζεται στην σύμβαση.
Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι η εταιρεία είναι καθόλα έτοιμη όσον αφορά το κομμάτι της χρηματοδότησης, επαναλαμβάνοντας ότι το όφελος είναι μεγάλο σε όλα τα επίπεδα, από τη συμβολή του έργου στην ελληνική οικονομία, αρχής γενομένης από το 2021 «μία επίσης δύσκολη χρονιά», μέχρι τον αντίκτυπο του έργου όσον αφορά την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, δεδομένου ότι η Ελλάδα «μπαίνει στο διεθνή χάρτη για καλό λόγο. Τα επόμενα 4-5 χρόνια θα πέσουν στην οικονομία 2 δισ. ευρώ σε πολλαπλούς τομείς και υποδομές, σε όλα τα επίπεδα, από τον τομέα των ακινήτων μέχρι τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές που θα γίνουν πάνω σε δίκτυα 5G». Το έργο λειτουργεί καταλυτικά -σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου- και όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδυτών: «Ήδη, από πλευράς μετοχικής σύνθεσης το 27% της Lamda Development είναι ξένοι επενδυτές, ενώ η επένδυση του Mohegan- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που μπορεί να φθάσει και το 1 δις. ευρώ για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με Καζίνο αποδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τέτοιου είδους έργα».
Ο επικεφαλής της Lamda Development εκτιμά ότι σε αυτή τη φάση και με το βλέμμα στη μετά Covid- 19 περίοδο (σ.σ. ο όμιλος έχει υποστεί τον αντίκτυπο της πανδημίας και στα τρία εμπορικά του κέντρα όπως φάνηκε και από την ανακοίνωση των χθεσινών αποτελεσμάτων) μεγάλες ευκαιρίες εντοπίζονται σε τρείς βασικούς τομείς: «Οι δύο πρώτοι είναι αυτοί της ψηφιακής οικονομίας και της πράσινης ανάπτυξης- δύο τομείς που συνδέονται με το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης- και μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, να δημιουργήσουν επιπλέον πλούτο στη χώρα, μαζί με νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα πολύ καλύτερα αμειβόμενες. Ένας τρίτος τομέας που άπτεται και του δικού μας αντικειμένου είναι τα μοντέρνα οικιστικά και ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Για παράδειγμα, με την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων, σύγχρονων οικιστικών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να έρθουν στην Ελλάδα πολίτες άλλων χωρών που μπορεί να μένουν στη χώρα μας για μεγαλύτερη περίοδο, να δουλεύουν στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης, ακόμη και συνταξιούχοι που θα μπορούσαν να περνούν περισσότερο χρόνο σε ελληνικούς προορισμούς, βελτιώνοντας τους δείκτες εποχικότητας στη χώρα».
newmoney.gr