• Αναζήτηση

Τα πάνω κάτω στο Δημόσιο -Αλλαγές σε προϊσταμένους, άδειες και μετατάξεις

Αλλαγές φέρνουν στο Δημόσιο ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται ως οδηγίες σε εγκύκλιο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Η εγκύκλιος, που είναι εφαρµοστική του νόµου 4590/2019, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, φέρνει τα πάνω-κάτω στο Δημόσιο καθώς δίνει μπόνους επιμόρφωσης σε υπαλλήλους αποφοίτους λυκείου, αυξάνει τους δικαιούχους και τις μέρες γονεϊκής άδειας και επιτρέπει περισσότερες αποσπάσεις – μετατάξεις για λόγους υγείας, όπως αναφέρει το Εθνος.

Πιστοποιητικό Διοικητικής Επάρκειας

Πιστοποιητικό Διοικητικής Επάρκειας θα μπορούν να λαμβάνουν οι απόφοιτοι Λυκείου, παρακολουθώντας εξ αποστάσεως επιμορφωτικά προγράμματα.

Αυτό αφορά, αυτή τη στιγμή, 100.000 υπαλλήλους στο Δημόσιο οι οποίοι και θα μπορούν πλέον να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης. Αυτοί ήταν οι πρώτοι που έμπαιναν στο «στόχαστρο» των απολύσεων.

Αδεια εξετάσεων

Οταν ένας υπάλληλος παρακολουθεί πρόγραμμα εκπαίδευσης μπορεί να λαμβάνει άδεια εξετάσεων, οι οποίες αυξήθηκαν σε 14 ημέρες του αριθμού των εργάσιμων ημερών κατ΄έτος. Δικαίωμα σε αυτό έχουν και οι εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Αποσπάσεις – Μετατάξεις

Η εγκύκλιος προβλέπει απόσταση ή μετάταξη υπαλλήλου για ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους υγείας όχι μόνον του ίδιου η της οικογένειάς του, αλλά και προσώπου που συμβιώνει με αυτόν.

Αδειες ανατροφής τέκνου

Προβλέπεται άδεια τριών μηνών όχι μόνο στους φυσικούς αλλά και στους θετούς ή ανάδοχους γονείς, καθώς και σε γονείς που έχουν τεκνοποιήσει μέσω παρένθετης μητέρας. Χρήση της άδειας μπορεί μπορεί πλέον να κάνει και ο πατέρας ανεξαρτήτως του τρόπου που έχει αποκτηθεί το τέκνο.

Αδεια για ασθένεια παιδιών

Αυξάνονται οι ημέρες άδειας σε περίπτωση ασθένειας παιδιού. Πλέον οι ημέρες είναι επτά κατ’ έτος για για τρίτεκνους υπαλλήλους, οκτώ μέρες για μονογονεϊκές οικογένειες και δέκα για πολυτέκνους.

Σύμφωνο συμβίωσης

Το σύμφωνο συμβίωσης μπορεί να να χρησιμοποιηθεί για απόσπαση υπαλλήλου ώστε να υπηρετήσει στην ίδια περιοχή με τον/την σύντροφό του. Αυτό μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο για συζύγους.

Σε περίπτωση που ο συμβίων ή σύζυγος είναι υπάλληλος ορισμένου χρόνου, τότε και η απόσπαση του συντρόφου του δε θα υπερβαίνει αυτό τον χρόνο.

Κινητικότητα

Οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μπορούν να συμμετέχουν στην κάλυψη οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού μέσω της κινητικότητας, εάν δεν υπάρχουν ανάλογα αιτήματα μόνιμων υπαλλήλων ή οι αιτούντες δεν πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα.

Μεταπτυχιακά για όλους

Καταργείται το όριο ηλικίας των 45 ετών για τη συμμετοχή σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Κωφοί και τρίτεκνοι

Ατομα με βαρηκοΐα ή κώφωση και αφού έχουν αναπηρία από 50% και άνω προσλαμβάνονται χωρίς να απαιτείται η απόδειξη ξένης γλώσσας, εκτός αν η γνώση της καθορίζεται ως απαιτούμενο τυπικό προσόν.

Αυτεπάγγελτος έλεγχος

Η εγκύκλιος προβλέπει αυτεπάγγελτο έλεγχο από την υπηρεσία για πιθανό κώλυμα διορισμού. Ως τέτοιο ορίζεται η απόλυση από το Δημόσιο λόγω επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης η λόγω καταγγελίας της σύμβασης για σπουδαίο λόγο, οφειλόμενο σε υπαιτιότητα του εργαζομένου αν δεν παρέλθει πενταετία από την απόλυση.

Πηγή: Τα πάνω κάτω στο Δημόσιο -Αλλαγές σε προϊσταμένους, άδειες και μετατάξεις | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων