Με αφορμή το συνέδριο που πραγματοποιείται στο Οίτυλο της Μάνης, όπου τα μεγαλύτερα ιατρικά μυαλά της υφηλίου συναντώνται, ενώ «ανοίγονται δρόμοι» σε επίλεκτους «εκκολαπτόμενους» Έλληνες γιατρούς, ο καθηγητής Πληροφορικής του M.I.T. και μέλος του Broad Institute M.I.T και Harvard, Μανώλης Κέλλης, μίλησε διεξοδικά στην ΕΡΤ για το «χτίσιμο» των μοριακών χαρτών του ανθρώπινου γονιδιώματος και την κατανόησή του.
Ο διαπρεπής επιστήμονας στους τομείς της Μοριακής Ιατρικής και της Πληροφορικής Βιολογίας ερευνά Αλτσχάιμερ, παχυσαρκία, καρκίνο, και καρδιακά, μελετώντας τη μοριακή βάση της κάθε ασθένειας, προκειμένου αυτή να «χτυπηθεί» στη ρίζα της.
Ο ίδιος εξηγεί ότι αρχικά γίνεται η χαρτογράφηση των γονιδίων, οι περιοχές ελέγχου και τα κυκλώματα. Κατόπιν, ερευνάται το πώς δουλεύει το ανθρώπινο γονιδίωμα μέσα σε κάθε είδος κυττάρου.
«Φαρμακευτικά μπορούμε πλέον να επεμβαίνουμε στα κυκλώματα αυτά» ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων ο κ. Κέλλης.
Ο ερευνητής μίλησε με αφορμή το συνέδριο στο Οίτυλο της Μάνης, όπου τα μεγαλύτερα ιατρικά μυαλά της υφηλίου συναντώνται, ενώ «ανοίγονται δρόμοι» σε επίλεκτους «εκκολαπτόμενους» Έλληνες γιατρούς.
Στο εν λόγω συνέδριο επίλεκτοι σπουδαστές ιατρικής, βιολογίας και βιοπληροφορικής συναντούν καθηγητές από όλο τον κόσμο.
Σημειώνεται ότι η ελληνική παρουσία είναι αρχηγική σε ιατρικές εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως.