• Αναζήτηση

Συστάσεις για τηλεργασία, περιορισμός μετακινήσεων με αυτοκίνητο -Το σχέδιο της Κομισιόν για εξοικονόμηση ενέργειας

Στη Γερμανία σβήνουν το δημόσιο φωτισμό λίγο πιο νωρίς. Στην Ιταλία ρυθμίζουν τα κλιματιστικά τους στους 25 βαθμούς. Στην Ελλάδα;

Το… κρυφτούλι των τελευταίων 48 ωρών με τις πληρωμές σε ρούβλια και το… ασανσέρ του φυσικού αερίου, καθώς και τα μπρος-πίσω με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ανέδειξαν για μια ακόμα φορά τον κίνδυνο ενός «ξαφνικού θανάτου», δηλαδή της βίαιης διακοπής της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη.

Το σχέδιο της Κομισιόν για εξοικονόμηση ενέργειας
Περιμένοντας από την Κομισιόν το… σήμα για το πώς θα κινηθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα, οι κυβερνήσεις άρχισαν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, στη λογική της εξοικονόμησης ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει σήμερα έναν κατάλογο σε αυτή τη «γραμμή», που θα «κουμπώνει» με τους άξονες για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

Επιστροφή στην τηλεργασία τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα, περιορισμός των μετακινήσεων με αυτοκίνητο, «μαχαίρι» των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους, είναι μερικές από τις συστάσεις προς τις εθνικές κυβερνήσεις.

Τι περιμένει η Αθήνα
Στην Αθήνα, δεν σχολίασαν τις σχετικές πληροφορίες, αναμένοντας τις λεπτομέρειες και πολύ περισσότερο τη διαβάθμιση των συστάσεων, δηλαδή το εάν θα υπάρχει βαθμός υποχρεωτικότητας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει προ πολλού σχέδιο έκτακτης ανάγκης, για την εξοικονόμηση ενέργειας είτε από ορυκτά καύσιμα είτε από ηλεκτρικό ρεύμα, με τους καταναλωτές να βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο αυτού του σχεδιασμού.

 

Οι πιο ενεργοβόροι τομείς
Ποιοι είναι οι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας στη χώρα; Τα στοιχεία της Eurostat, όπως τα επεξεργάστηκε ομάδα αναλυτών της Alpha Bank, είναι λίαν αποκαλυπτικά. Ανά τομέα, οι μεταφορές (μετακινήσεις όλων των μέσων σε όλα τα δίκτυα) είναι ο πιο ενεργοβόρος τομέας, καταναλώνοντας το 36% της τελικής ενεργειακής χρήσης. Έπονται τα νοικοκυριά, τα οποία και καταναλώνουν το 30%, ενώ το 17% χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία, το 13% από τις εμπορικές και δημόσιες υπηρεσίες και το 4% από τους λοιπούς τομείς και κυρίως από τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ως προς την κατανάλωση κάθε τομέα ανά ενεργειακό προϊόν, οι μεταφορές καταναλώνουν πρωτίστως πετρέλαιο και παράγωγα πετρελαίου (95%) και δευτερευόντως βιοκαύσιμα (4%), ενώ τα νοικοκυριά κυρίως ηλεκτρισμό (36%), πετρέλαιο και παράγωγά του (30%), ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (23%, κυρίως ηλιακή ενέργεια και στερεά βιοκαύσιμα) και φυσικό αέριο (10%). Η ενεργειακή κατανάλωση της βιομηχανίας περιλαμβάνει κυρίως ηλεκτρισμό (40%), πετρέλαιο και παράγωγά του (27%), φυσικό αέριο (20%) και ένα μικρό ποσοστό στερεών καυσίμων και ανανεώσιμων πηγών (από 6% αμφότερα). Οι εμπορικές και δημόσιες υπηρεσίες χρησιμοποιούν κυρίως ηλεκτρισμό (71%) και ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (18%, κυρίως από αντλίες θερμότητας και ηλιακή ενέργεια).

Εν αναμονή της γνωμοδότησης από τις Βρυξέλλες για το νέο Μηχανισμό, που θα κρατήσει σταθερά τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος στα προ πολέμου επίπεδα, έχει ενδιαφέρον να δει κανείς ποιο είναι το ενεργειακό μίγμα για την παραγωγή ρεύματος στη χώρα μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει αλλάξει σημαντικά εντός της τελευταίας δεκαετίας, στρεφόμενο προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το φυσικό αέριο. Ειδικότερα:

το 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από φυσικό αέριο, ποσοστό το οποίο έχει αυξηθεί κατά 2,5 φορές σε σχέση με μία δεκαετία πριν. Μάλιστα, το 2020, η παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 1/3 σε σχέση με το 2019
ο λιγνίτης παράγει πλέον μόλις το 14% της ηλεκτρικής ενέργειας (2020), όταν το 2010 παρήγαγε πάνω από το ήμισυ (54%). Μόνο το 2020, η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη μειώθηκε κατά 46% ετησίως.
οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα βιοκαύσιμα παρήγαγαν το 37% του ηλεκτρισμού το 2020, ποσοστό που έχει διπλασιαστεί σε μια δεκαετία.
η ηλεκτροπαραγωγή από πετρέλαιο και παράγωγά του παραμένει σχετικά σταθερή, την τελευταία δεκαετία, σαν ποσοστό στο σύνολο (10% το 2020), ενώ το 2020 μειώθηκε κατά 15% σε σχέση με το 2019

Ροή Ειδήσεων