Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να δώσει τη συνέντευξη αυτή, την ώρα που οι 11 αποχωρήσαντες βουλευτές από την Κουμουνδούρου ανακοίνωναν το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συγκροτούν.
«Υπάρχουν αποχωρήσεις» σχολίασε σχετικά, «υπάρχουν και εισροές. Το θέμα είναι ποιος θέλει να προσφέρει στον τόπο του. Ο τόπος έχει ανάγκη από μία μεγάλη προδευτική παράταξη. Το μόνο κόμμα που μπορεί να συμπληρώσει αυτή την προσδοκία του κόσμου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπα, είμαστε προσηλωμένοι στο μέλλον, θα το δείτε στην πράξη».
«Έχουν γίνει πολλά, έχουμε περάσει πολλά. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι έχει συμβεί και μπορεί μόνος του να βγάλει τα συμπεράσματά του. Είμαι προσηλωμένος στο να ενώσω τον δημοκρατικό κόσμο. Με ένα κόμμα ευρύ και αξιοκρατικό. Έχω αναλογιστεί τις αποφάσεις μου και τις προθέσεις των άλλων, αλλά αναλογίζομαι την πραγματικότητα της χώρας. Ο γέγονε, γέγονε. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει κόμμα των μελών» είπε και συμπλήρωσε: «Περάσαμε μία διάσπαση, θα υπάρξει όμως μια μεγάλη ανανέωση, μία ριζική ανασυγκρότηση. Χρειάζεται ένα σχέδιο και το έχουμε, ο κόσμος θα το δει».
Και επισήμανε, σχολιάζοντας τους λόγους αποχώρησης των «11»: «Τη συνείδησή μου την έχω καθαρή, προσπάθησα να είμαι ενωτικός από την πρώτη μέρα».
Μιλώντας για τις ευρωεκλογές, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο συμπαγές κόμμα από ποτέ και έθεσε τον στόχο ως εξής: «Πάμε για την ανατροπή. Αυτός είναι ο στόχος μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα». Τόνισε, δε, ότι σε μια Ευρώπη όπου κερδίζει έδαφος η ακροδεξιά, νιώθει ότι είναι ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ να ανακόψει αυτή τη δυναμική.
Παράλληλα, είπε ότι θέλει να σεβαστεί τη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη και γι’ αυτό δεν θα συμπεριλάβει επωνύμους-«σελέμπριτι» στα ψηφοδέλτια. Είναι εθνική αναγκή, είπε ακόμη, αναφορικά με τις κάλπες για την Ευρωβουλή, τον Ιούνιο του 2024, επιτέλους να δώσει ο κόσμος την απάντησή του στον κ. Μητσοτάκη, ώστε να σταματήσει να έχει το άλλοθι του 41%.
«Η Έλενα Κουντουρά και ο Κώστας Αρβανίτης θα είναι προφανώς στο ψηφοδέλτιό μας. Είναι πολύ έμπειρα στελέχη, θα βοηθήσουν τους υπόλοιπους να γίνουν μία ομάδα. Οι υπόλοιποι θα αναδειχθούν από προκριματικά ψηφοδέλτια. Θα μπορέσουν να κάνουν αίτηση στο κόμμα και μετά να περάσουν από την κοινωνία και να δείξουν τη διάδραση με την κοινωνία. Τα μέλη του κόμματος θα επιλέξουν ποιοι θα είναι υποψήφιοι. Αυτό είναι βάση του καταστατικού μας» υπογράμμισε.
«Θέλουμε ανθρώπους με ένσημα» είπε ακόμη, λέγοντας ότι «όλα αυτά θα περάσουν και από το Συνέδριο του κόμματος» και «πάνω απ’ όλα θα σεβαστώ τα μέλη του κόμματος».
Κληθείς να σχολιάσει την «αποστροφή» του ΣΥΡΙΖΑ για την αριστεία, όπως είχε εκφραστεί παλαιότερα από στελέχη όπως ο Αριστείδης Μπαλτάς, για παράδειγμα, σημείωσε: «Ως υποψήφιος στις πρόσφατες εκλογές, με ρώτησαν πώς είστε με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι κατά της αριστείας. Αυτό δεν ισχύει. Η αριστεία δεν είναι τα πτυχία, γιατί αν ήταν αυτά, ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν άριστος. Άριστος είναι ένας καλός πολίτης, που με αυταπάρνηση προσφέρει στον τόπο του. Άριστος είναι ένας νοσηλευτής, ας πούμε».
Κληθείς να σχολιάσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία, με τελευταία την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «η S&P ανέφερε τη ρύθμιση του χρέους που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερον, το ”μαξιλάρι”. Η ίδια ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα έχει έλλειμμα εξωστρέφειας».
Κληθείς να σχολιάσει το φορολογικό νομοσχέδιο και τους ελεύθερους επαγγελματίες, είπε: «Ένας επαγγελματίας μπορεί να έχει μία χρονιά ζημιά και πέντε και δέκα χρόνια μπορεί. Μην βάζουμε έτσι μεγάλες ταμπέλες. Προφανώς υπάρχει φοροδιαφυγή. Ο πυρήνας έπρεπε να ήταν ένα απλό ξεκάθαρο σταθερό φορολογικό πλαίσιο, που θα διαρκέσει για μία δεκαετία. Μία μεγάλη απλοποίηση».
«Για τα νομικά πρόσωπα, πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε έναν προοδευτικό συντελεστή στις επιχειρήσεις. Για κέρδος κάτω από 220.000 ευρώ να έχουμε μείωση στον φόρο εισοδήματος στο 17%, για εταιρείες που βγάζουν πάνω από 220.000 μία μικρή αύξηση στο 24%. Αυτό δίνει υπεραξία στο Δημόσιο. 97% έχουν κέρδος κάτω από 220.000, οπότε είναι και δίκαιο. Στα φυσικά πρόσωπα και εκεί πρέπει να απλοποιηθεί η κατάσταση. Να αναθεωρήσουμε τον αυτοτελή φόρο στα μερίσματα. Να υπάρχει μία ξεκάθαρη προοδευτική κλίμακα με βάση τα κέρδη. Και επιτέλους να σταματήσει η προκαταβολή φόρου. Πολλά αλλάζουν την επόμενη χρονιά, να σεβαστούμε το επιχειρηματικό ρίσκο» τόνισε επίσης.