Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση με ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα αρχίσει από ώρα σε ώρα.
Παρακολουθείστε σε απευθείας μετάδοση τη συζήτηση στη Βουλή:
Συνολικά ψήφισαν 274 βουλευτές. Από τη διαδικασία απείχαν ο Πάνος Καμμένος, ο Αριστείδης Φωκάς, ο Στάθης Παναγούλης.
Από την ψηφοφορία απείχε και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασσαπίδης, καθώς αντιμετωπίζει θέμα υγείας με το πόδι του.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος ψήφισε για όλη την ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκειμένου να μην συμπληρωθεί ο αριθμός 180.
Απείχε η Ενωση Κεντρώων πλην του Γιάννη Σαρρίδη, ο οποίος ψήφισε.
Η πρώτη ψηφοφορία
Η πρώτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, διενεργείται αυτή την ώρα στην Ολομέλεια, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής. Η δεύτερη ψηφοφορία θα επαναληφθεί σε ένα μήνα.
Αντικείμενο της ψηφοφορίας είναι οι διατάξεις του Συντάγματος που περιλαμβάνονται στις προτάσεις Αναθεώρησης που υποβλήθηκαν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, από την ΚΟ της ΝΔ καθώς και από μέλη του Σώματος που φέρουν 50 και άνω υπογραφές βουλευτών.
Στους βουλευτές έχει διανεμηθεί ψηφοδέλτιο το οποίο περιέχει ενοποιημένα τρία αυτοτελή ψηφοδέλτια: Α’ Προτάσεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Β’ Προτάσεις της ΚΟ της ΝΔ, Γ’ Συμπληρωματικές Προτάσεις βουλευτών που συγκέντρωσαν 50 υπογραφές. Το ψηφοδέλτιο έχει τρεις διακρίσεις, με τετραγωνίδια «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΠΑΡΩΝ». Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής σε οποιαδήποτε διάταξη δεν υπάρξει σημείωση της ψήφου του βουλευτή με «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΠΑΡΩΝ», αυτή θα θεωρηθεί ότι δεν έχει ψηφιστεί.
Η ψηφοφορία είναι φανερή, ονομαστική και διεξάγεται για όλες τις αναθεωρητέες διατάξεις όπως αυτές αποτυπώνονται στο ψηφοδέλτιο.
Το ερώτημα προς τους βουλευτές είναι αν αποδέχονται ή όχι την αναθεώρηση των προτεινομένων προς αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος.
Οι βουλευτές σημειώνουν στο ψηφοδέλτιο την προτίμησή τους, το ονοματεπώνυμο τους, την εκλογική τους περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική Ομάδα με την οποία εκλέγονται. Αφού το υπογράφουν το προσκομίζουν στους ψηφολέκτες.
Για την καταμέτρηση των ψήφων συγκροτήθηκαν δέκα τριμελείς εφορευτικές επιτροπές. Κάθε επιτροπή θα σχηματίσει πρωτόκολλο καταμέτρησης που στο τέλος θα συνυπολογιστεί το αποτέλεσμα κάθε επιτροπής.
Τι θα γίνει με το άρθρο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων θα ολοκληρωθεί σε 5 περίπου ώρες, αφού θα πρέπει να καταμετρηθεί η ψήφος κάθε ενός βουλευτή για τις 151 προτάσεις που έχουν κατατεθεί συνολικά.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται βέβαια στο πόσες ψήφους θα λάβει το άρθρο 32 του Συντάγματος περί αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές.
Η πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα επιτρέψει άνευ απροόπτου, η σχετική διάταξη να λάβει σαφώς περισσότερες ψήφους από 180, γεγονός που σημαίνει οτι η επόμενη Βουλή, και ανεξάρτητα από τι ακριβώς προβλέπει η προτεινόμενη ρύθμιση, να μπορεί να αλλάξει, όπως το επιθυμεί η επόμενη πλειοψηφία της Βουλής.
Οι βουλευτές της ΝΔ αναμένεται να ψηφίσουν και την αναθεώρηση του άρθρου έτσι όπως το προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Σε περίπτωση- πράγμα απίθανο- που δεν υπάρξουν μαζικές διαρροές από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, η διάταξη θα ψηφιστεί, και με την οριστική μορφή που θα πάρει το άρθρο από την επόμενη Βουλή, δεν θα υπάρχει πλέον κίνδυνος πρόωρων εκλογών, ακόμα και αν τα κόμματα διαφωνούν στο ποιός θα καταλάβει τον θώκο του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει σε περίπτωση αδιεξόδου και αδυναμίας να βρεθούν 180 βουλευτές για να ψηφίσουν τον Πρόεδρο, ο ΠτΔ να εκλέγεται με απευθείας εκλογή από τον λαό. Η Νέα Δημοκρατία προτείνει ο Πρόεδρος σε περίπτωση που δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κομμάτων, στην τελευταία ψηφοφορία να εκλέγεται με απλή πλειοψηφία μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων.
Πηγή: Συνταγματική Αναθεώρηση: Live από Βουλή -Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία | iefimerida.gr