• Αναζήτηση

Συναγερμός για τη λειψυδρία: Σοβαρά προβλήματα σε 14 δήμους

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιστήμονες εξαιτίας των εκτεταμένων φαινομένων λειψυδρίας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Συνολικά 14 δήμοι της χώρας έχουν κηρυχθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανάμεσά τους η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, πέντε δήμοι της Κρήτης, ο Δήμος Σάμης Κεφαλλονιάς αλλά και περιοχές της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και της Κορίνθου.

Το πρόβλημα γιγαντώνεται λόγω των καυσώνων διαρκείας σε συνδυασμό με τις λιγοστές βροχές κι ενώ η τουριστική περίοδος κορυφώνεται: «Στην Αττική είχαμε μείωση 45%, ενώ μείωση είχαμε και στην Κρήτη και ειδικά στην Ανατολική Κρήτη και στον Άγιο Νικόλαο ήταν της τάξης του 60%», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μαρία Μιμίκου, εξηγώντας ότι λειψυδρία μπορεί να υπάρξει και χωρίς την ξηρασία.

Όπως τονίζει η ίδια, οι ξηρές χρονιές αλλά και η ανοικονόμητη κατανάλωση νερού προκαλούν λειψυδρία σε πολλές περιοχές της χώρας μας και για τον λόγο αυτόν είναι αναγκαίο να υπάρξουν περιορισμοί και να ληφθούν αποφάσεις: «Πρέπει σε κάθε χρήση νερού, είτε είναι υδρευτική είτε αρδευτική -κυρίως στην αρδευτική-, να βελτιωθούν οι μέθοδοι άντλησης, να μεγαλώσει ο λόγος παραγωγικότητας του αγροτικού νερού», σημείωσε και επισήμανε ότι χρειάζεται να μπει σε σωστές βάσεις το θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων: «Θα πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός φορέας διαχείρισης υδατικών πόρων που θα λειτουργεί αποκεντρωμένα και κεντρικά κάτω από ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο εκτίμησης, αξιοποίησης και διαχείρισης των υδατικών πόρων».

Σημειώνεται ότι, σε σχέση με το 2022, έχει διαπιστωθεί μεγάλη πτώση της στάθμης του νερού σε δύο σημαντικούς ταμιευτήρες νερού και συγκεκριμένα στην τεχνητή λίμνη Μόρνου στη Στερεά Ελλάδα και στο φράγμα Αποσελέμη στην Κρήτη. Την ίδια ώρα, η σελίδα climatebook λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε από τον δορυφόρο Sentinel-2, στις 2 Ιουλίου 2023, διαπιστώνει ότι η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης Μόρνου ήταν περίπου 16,5 km², ενώ στις 26 Ιουνίου 2024 υπολογίστηκε περίπου 12,8 km²: «Η έκταση της τεχνητής λίμνης του Μόρνου για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπολογίζεται ως η μικρότερη από το 2010. Σημειώνεται ότι η τεχνητή λίμνη του Μόρνου αποτελεί τον κύριο ταμιευτήρα ύδρευσης της Αθήνας», επισημαίνει το climatebook.

Σύμφωνα με την κυρία Μιμίκου, «ο Μόρνος έχει φτάσει στο όριο των 700 εκατομμυρίων κυβικών. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα μπορεί να αντέξει με την ίδια κατανάλωση και χωρίς μέτρα άλλα 2 χρόνια – είναι ήδη οριακά. Δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε άλλο ένα τέτοιο έτος, χωρίς να σκεφτούμε μέτρα εξοικονόμησης νερού, και κυρίως για το αγροτικό νερό, καθώς το 80% διατίθεται για αγροτική παραγωγή». Εξάλλου, σημαντική μείωση παρατηρείται τελευταία και στην έκταση της τεχνητής λίμνης του Πηνειού στην Ηλεία.

Ροή Ειδήσεων