• Αναζήτηση

Συναγερμός για τη γρίπη: Στους 40 οι νεκροί -Ανάμεσά τους 2 παιδιά

Με αλματώδη ρυθμό αυξάνονται μέρα με τη μέρα τα θύματα της γρίπης στη χώρα μας.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 40 θάνατοι.

Μεταξύ των νεκρών το 6χρονο κοριτσάκι από την Κρήτη και ένα βρέφος, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα οι νεκροί από τη γρίπη έφτασαν τους 22.

Σχεδόν 1 στους 2 ασθενείς με αναπνευστική λοίμωξη, έχει τον ιό της γρίπης, είτε πρόκειται για παιδιά, είτε για ενήλικες, όπως τονίστηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Την ίδια ώρα 165 άτομα νοσηλεύονται στη ΜΕΘ με γρίπη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, η τάση  για τον ιό της γρίπης Α Η1Ν1 είναι σταθερά αυξητική σε όλες τις ηλικίες.

Το 75% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και το 84% όσων κατέληξαν από τη γρίπη είναι άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και στην πλειοψηφία τους δεν είχαν εμβολιαστεί. Μόνο το 15% ήταν εμβολιασμένο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται από το εξωτερικό, το αντιγριππικό εμβόλιο φέτος έχει αποτελεσματικότητα που φτάνει στο 72%.

Σε ότι αφορά τα σχολεία, το 50% όσων παιδιών παρουσιάζουν συμπτώματα δεν έχει γρίπη αλλά άλλη ίωση και όπως ειπώθηκε, σε αυτή τη στιγμή δεν συνίσταται κλείσιμο των σχολείων γιατί δεν συμβάλλει στοσν περιορισμό της γρίπης

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ:

– Το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της γρίπης, είναι ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (άτομα 60 ετών και άνω, εγκυμοσύνη, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) αλλά και των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα. Θεωρείται ασφαλής και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Από το υπουργείο Υγείας έχουν διατεθεί δωρεάν αντιγριπικά εμβόλια στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ.

– Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών. Πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

– Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

– Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

Ειδική αναφορά γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ στα σχολεία, όπου πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές. Αυτά είναι

– καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών

– τακτικό πλύσιμο χεριών

– βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα

– όσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι.

Δεν συνιστάται το κλείσιμο των σχολείων, καθώς έχει δειχθεί ότι δεν συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού. Το μέτρο θα μπορούσε να έχει θέση -μόνο- υπό πολύ ειδικές συνθήκες σε περίπτωση πανδημίας.

Υπ. Παιδείας: Τι να προσέχουν τα παιδιά για τη γρίπη

Οδηγίες στα σχολεία, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού της γρίπης, έδωσε με σχετική εγκύκλιο, το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, συστήνει τα εξής:
Πρώτον, τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να αναμένουν, σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

Δεύτερον, να ακολουθούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως:

-Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
-Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
-Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων.
-Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
-Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Κατηγορεί για ολιγωρία το υπουργείο Υγείας για τη γρίπη

Για απαράδεκτη ολιγωρία να θωρακίσει υγειονομικά τη χώρα μας από τη γρίπη, κατηγορεί ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας το υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζει, η Ελλάδα να κατέχει τα τελευταία χρόνια, το θλιβερό ρεκόρ των θανάτων από γρίπη στην Ευρώπη.

O IΣΑ επισημαίνει ότι δυστυχώς στην Ελλάδα, το 2016, κατεγράφησαν 197 θάνατοι, όταν σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Σουηδία, οι θάνατοι από γρίπη, δεν ξεπέρασαν τους τριάντα.

«Ο αριθμός των θανάτων από τη γρίπη είναι μεγάλος συγκριτικά, με άλλες χώρες της ΕΕ, παρά τις καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες, γεγονός που οφείλεται αφενός στην αδυναμία των δημόσιων δομών υγείας, να αντιμετωπίσουν επαρκώς τα περιστατικά -με αποκορύφωμα την τραγική έλλειψη κλινών σε ΜΕΘ- και αφετέρου στην έλλειψη προληπτικής ενημέρωσης του πληθυσμού, για την ανάγκη αντιγριπικού εμβολιασμού», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΙΣΑ.

Μάλιστα, όπως λέει έχει καταθέσει αναφορά, προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για την τραγική καθυστέρηση, στη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έχει αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της επιδημίας της γρίπης, όπως υποστηρίζει.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι «Είναι απαράδεκτο να χάνονται κάθε χρόνο άδικα ανθρώπινες ζωές από τον ιό στη γρίπης. Είναι προφανές ότι το υπουργείο Υγείας παρέλειψε τις ενδεδειγμένες πολιτικές, για την αντιμετώπιση της επικείμενης επιδημίας, με αποκορύφωμα την ολιγωρία, για να λειτουργήσουν τα 150 κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ζητούμε να στελεχωθούν άμεσα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια ,μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για να μη χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές».

Ο ΙΣΑ κάνει επίσης λόγο για χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και ειδικά των ευπαθών ομάδων και του υγειονομικού προσωπικού. Γεγονός που αποδεικνύει ένα σημαντικό έλλειμμα, στην ενημέρωση, όπως εκτιμά.

Με δεδομένο, ότι πρόσφατη έρευνα, κατέγραψε ότι μόνο 1 στους 4 εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία είχε κάνει πέρυσι το αντιγριπικό εμβόλιο, ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του, σε περίπτωση που το έχουν αμελήσει, να εμβολιαστούν άμεσα καθώς αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου, τόσο για να νοσήσουν όσο και για να διασπείρουν τον ιό.

 

Πηγή: Συναγερμός για τη γρίπη: Στους 40 οι νεκροί -Ανάμεσά τους 2 παιδιά | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων