ο Μίλτος Χρυσομάλλης και οι ευρωπαίοι βουλευτές μετέβησαν στην Ιερουσαλήμ, όπου συναντήθηκαν στην Κνεσέτ με βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και της αντιπολίτευσης και συζήτησαν αναλυτικά την πολιτική οπτική στο ζήτημα της Γάζας, την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και την στρατιωτική αντίδραση του Ισραήλ. Οι ευρωπαίοι βουλευτές επανέλαβαν τη στήριξη τους στο Ισραήλ και στο δικαίωμά του στην αυτοάμυνά του, ζητώντας παράλληλα την προστασία και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους αμάχους.
Στη συνέχεια η αποστολή επέστρεψε στο Τελ Αβίβ όπου και επισκέφθηκε το Γενικό Αρχηγείο των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ στην περιοχή Kirya του Τελ Αβίβ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους έλαβαν αναλυτική ενημέρωση ασφαλείας σχετικά με την τρομοκρατική επιδρομή της Χαμάς και την ισραηλινή αντίδραση, από ανώτερο αξιωματικό των στρατιωτικών πληροφοριών των IDF και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί του όλες τις πτυχές των γεγονότων που εξελίσσονται στην περιοχή. Η αποστολή στη συνέχεια επισκέφθηκε το ιατρικό κέντρο Ichilov, το οποίο αποτελεί το κέντρο πρώτης υποδοχής των ομήρων, των στρατιωτών και των πολιτών που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των γεγονότων. Εκεί, επισκέφθηκαν θαλάμους τραυματιών και είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τους ίδιους την εξιστόρηση των γεγονότων.
Στο διάστημα της παρουσίας του στην Ιερουσαλήμ, ο Μίλτος Χρυσομάλλης συναντήθηκε και έλαβε την ευλογία του Μακαριώτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλου Γ΄, στην έδρα του Πατριαρχείου. Ο Μακαριώτατος, ο οποίος κατάγεται από τους Γαργαλιάνους, συζήτησε επί μακρόν με το βουλευτή Μεσσηνίας, τόσο για τις σχέσεις με τον Παλαιστινιακό λαό όσο και για τις πρόσφατες εξελίξεις.
«Τόσο οι συναντήσεις με τους συναδέλφους βουλευτές της Ισραηλινής Βουλής, όσο με τους ανώτερους αξιωματικούς των Ισραηλινών Ενόπλων και τους γιατρούς και τα θύματα στο νοσοκομείο Ichilov υπήρξαν ιδιαίτερα διαφωτιστικές για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου. Ανέδειξαν όμως και τον θυμό που διακατέχει την ισραηλινή κοινωνία, έναν θυμό απέναντι στο Κράτος, που δεν λειτούργησε στον τομέα της πρόληψης και της ασφάλειας, και απέναντι στη Χαμάς και στη θηριωδία που έζησαν. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η καταλλαγή αυτού του θυμού και αυτό μου τόνισε ο συμπατριώτης μας Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, του οποίου την ευλογία είχα την χαρά και την τιμή να λάβω στην έδρα του Πατριαρχείου και να γίνω κοινωνός της βαθιάς και εμπεριστατωμένης γνώσης του για τους δύο λαούς».