Το 2015 τα έσοδα από φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών διαμορφώθηκαν στα 2,150 δις. Το 2016 έφτασαν στα 2,518 δις, το 2017 «σκαρφάλωσαν» στα 2,895 δις ευρώ, ενώ στο φετινό 9μηνο έχουν ξεπεράσει αισίως τα 2,5 δις σημειώνοντας υπέρβαση 300 εκ. ευρώ από τον στόχο.
Τι κρύβεται πίσω από τον όρο «Παρελθόντα Οικονομικά Έτη»; Εισπράξεις από ρυθμίσεις αλλά κυρίως από κατασχέσεις έναντι οφειλών προς το Δημόσιο.
Τα στοιχεία είναι αδυσώπητα και δεν μπορούν να διαψευστούν. Τα χρέη στις εφορίες έχουν ξεπεράσει τα 182 δις ευρώ, οι φορολογούμενοι που έχουν υποστεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης- δηλαδή κατασχέσεις και πλειστηριασμούς- έχουν φτάσει, πλέον, στο 1.143.356 από 695.074 στο τέλος του 2015, ενώ στον προθάλαμο αναμένουν άλλοι 589.596.
Με φόντο την Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, που συγκέντρωσε και κατέγραψε παρατυπίες, εσφαλμένη εφαρμογή των προστατευτικών διατάξεων, υπερεισπράξεις κατά την υλοποίηση των εντολών λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιβεβαιώνουν την αίσθηση ότι ο κλοιός σφίγγει. Με βάση την απολογιστική Έκθεση για το 2017, οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων- ως επί το πλείστον σε τραπεζικούς λογαριασμούς- έφτασαν στο 1.721.911, σημειώνοντας αύξηση 12,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ αθροιστικά στην περίοδο 2015- 2018 κατά τη δικηγόρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, τα πιστωτικά ιδρύματα υπολογίζεται ότι έχουν διεκπεραιώσει πάνω από 6.000.000 κατασχετήρια!
Τα στοιχεία των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι ο «πυρετός» των κατασχέσεων έχει υποχωρήσει. Αυτό δεν οφείλεται, όμως, στην… επιείκεια των αρμόδιων υπηρεσιών αλλά στο γεγονός ότι οι χιλιάδες «τυφλές» κατασχέσεις, πολλές φορές έπεφταν πάνω σε άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς. Με αυτό το δεδομένο, ήδη σημειώνεται αλλαγή πλεύσης σε πλειστηριασμούς ακινήτων και σε στοχευμένες κατασχέσεις. Ο κλοιός θα σφίξει περισσότερο, όταν θα καταστεί πλήρως λειτουργικό το ηλεκτρονικό «δόκανο» της ΑΑΔΕ, που θα κάνει πράξη τις οδηγίες των δανειστών για μια αυτοματοποιημένη διαδικασία είσπραξης οφειλών.
Ο σχετικός διαγωνισμός έχει ήδη «τρέξει». Το ζητούμενο από αυτό το ηλεκτρονικό δόκανο είναι να δημιουργηθεί πλήρες προφίλ κάθε οφειλέτη και κάθε οφειλής, έτσι ώστε σε πραγματικό χρόνο να γνωρίζει το σύστημα ποιος, γιατί και τι χρωστάει, όπως επίσης το πώς θα αναζητηθούν αυτές οι οφειλές.
Το δόκανο αυτό θα λειτουργεί σε έξι βασικά πεδία:
1. Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης οφειλέτη και οφειλών: αφορά στη δημιουργία ολοκληρωμένης και σύγχρονης (με βάση δεδομένα σε πραγματικό χρόνο) εικόνας οφειλέτη/οφειλών και λοιπών συνδεδεμένων στοιχείων ώστε να είναι δυνατή η περαιτέρω αντιμετώπισή του (υλοποίηση συμψηφισμών και ρυθμίσεων, αποστολή ορθών ειδοποιήσεων, λήψη κατάλληλων μέτρων) από το σύστημα με βάση την επιχειρησιακή ροή που προβλέπεται
2. Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών και ρυθμίσεων: αφορά στην υλοποίηση και διαχείριση συμψηφισμών, μεταξύ οφειλών – επιστροφών του κάθε οφειλέτη τόσο εντός της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης όσο, και αν αυτό προβλέπεται από σχετική νομοθεσία, με οφειλές άλλων δημοσίων φορέων
3. Εφαρμογή αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων
4. Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης: αφορά στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας λήψης μέτρων, μετά την εφαρμογή πολλαπλών κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου στη βάση του συστήματος όπως αυτά προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία
5. Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογουμένων για θέματα οφειλών: αφορά στη δημιουργία προσωπικής θυρίδας στο σύστημα για κάθε φορολογούμενο στην οποία θα έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν τις οφειλές του και τις επιστροφές του καθώς, και σε επιλεγμένες πληροφορίες που αφορούν την αντιμετώπισή τους
6. Εφαρμογή εκτυπώσεων και αναφορών
Με βάση το σχεδιασμό, το ηλεκτρονικό δόκανο θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικό σε περίπου ένα χρόνο.
Πηγή: Στα 182 δισ. τα χρέη στην εφορία -Το νέο σύστημα αυτοματοποιημένων κατασχέσεων | iefimerida.gr