Θα είμαι παρόν σε αυτό το δρόμο που γνωρίζω ότι είναι απαιτητικός για το μέλλον.
«Κανείς δεν μπορεί να φαντασθεί το μέλλον χωρίς πολιτισμό. Χρειάζεται να επανανοηματοδοτήσουμε τον χώρο του πολιτισμού ως ένα χώρο συνάντησης, χώρο διακίνησης ιδεών και συναισθημάτων. Αν κάτι έχει την δύναμη να παρεμβαίνει και να διαμορφώνει το κοινωνικό πεδίο, αυτό είναι οι πολιτισμικές μας πρακτικές. Θα είμαι παρόν σε αυτό το δρόμο που γνωρίζω ότι είναι απαιτητικός για το μέλλον.»
Με αυτά τα λόγια, ο Σπύρος Πώρος, προανάγγειλε, μέσα από την προσωπική σελίδα του στα Social Media, την είσοδό του στον πολιτικό στίβο της χώρας, με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην αγαπημένη του Μεσσηνία.
Έλληνας φωτογράφος, εικαστικός, σκηνοθέτης, επιχειρηματίας, και ανθρωπιστής.
Ο Σπύρος Πώρος Γεννήθηκε στις 16 Ιανουαρίου, 1971, στην Αθήνα και είναι ο πρώτος γιός του Γεωργίου Πώρου και της Βασιλικής Νίκα. Η οικογένεια της μητέρας του μετανάστευσε από την Μικρά Ασία, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής, στην Καλαμάτα, Μεσσηνίας.
Η ενασχόλησή του και τελικά η καρμική δια ζωής σύνδεσή του με τον Πολιτισμό, έχει τις ρίζες της στον παππού του, Σπυρίδωνα Πώρο, που υπήρξε θεατρικός συγγραφέας, με τα έργα του να έχουν παιχτεί σε πολλά Αθηναϊκά θέατρα της εποχής.
Η δική του καλλιτεχνική δραστηριότητα καλύπτει, τα τελευταία 30 χρόνια, όλους τους τομείς της φωτογραφικής τέχνης, κλασικής και μοντέρνας, του χώρου της μόδας, μπροστά και πίσω από τις κάμερες, αλλά και της σκηνοθεσίας.
Πολιτικά, έλκεται από τα διαχρονικά πρεσβευόμενα από το ΠΑΣΟΚ, πολιτικά και ουμανιστικά (ανθρωπιστικά), εντάχθηκε δε στο στελεχιακό δυναμικό του, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Προέδρου του Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη να συμμετάσχει στον Τομέα Πολιτισμού, από την θέση του αν. Γραμματέα.
Η δημιουργική πορεία του Σπύρου Πώρου
Όπως ο ίδιος αναφέρει στο συνοπτικό βιογραφικό του σημείωμα, στην προσωπική σελίδα του στα Social Media έχει συνεργαστεί επαγγελματικά με πληθώρα κορυφαίων προσωπικοτήτων της παγκόσμιας καλλιτεχνικής σκηνής, τραγουδιστές, ηθοποιούς, όπως οι, Jennifer Lopez, Keira Knightley, Christopher Noth, Harvey Keitel, Michael Imperioli, Meagan Good, John Michael Stipe, Alessandra Corine Ambrósio, δηλώνει δε ότι ιδιαίτερα ξεχωριστή θεωρεί τη φωτογράφιση του Charles Aznavour που έκανε για το Amnesty International.
Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του αντιπροσωπεύθηκε από μεγάλα πρακτορεία: Select στο Λονδίνο, Whilelmina στη Νέα Υόρκη, Bananas στο Παρίσι, και υπήρξε ένα από τα πιο πετυχημένα μοντέλα των 90΄s. Φωτογραφήθηκε από παγκόσμιους οίκους μόδας, μεταξύ άλλων, Channel, Hugo Boss, Claude Montana, Sonia Rykiel, Emanuel Ungaro.
Συνεργάστηκε με την μυθική Catherine Deneuve για την γαλλική Vogue, επιλέχθηκε ως πρόσωπο της διαφημιστικής καμπάνιας του Jim Beam στην Αμερική, της L’Oreal, στο Λονδίνο.
Σταδιακά τον κέρδισε η δράση πίσω από την κάμερα και με την φωτογραφική του μηχανή ταξίδεψε όλο τον κόσμο αποτυπώνοντας πρόσωπα, βλέμματα και στιγμές.
Έχει εργαστεί και φωτογραφίσει σε όλο τον κόσμο: Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Ινδία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Οι φωτογραφίες του διακρίνονται για την ξεχωριστή κινηματογραφική αλλά και μαγνητικά γήινη δύναμή τους, είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 2007, το Εθνικό Μπαλέτο της Κούβας άνοιξε τις πόρτες και τον προσκάλεσε να φωτογραφίσει ένα από τα πιο «χορευτικά», χαρακτηριστικά, και παθιασμένα έργα του.
Σημαντικός σταθμός στην καριέρα του, το Μπουένος Άiρες, στην Αργεντινή. Εκεί ενεργοποιήθηκε έντονα μια άλλη ανάγκη έκφρασης: της κοινωνικής προσφοράς και της ανθρώπινης αλληλεγγύης, της προστασίας των λιγότερων προνομιούχων ανθρώπων αλλά και της προστασίας του κόσμου μας, ως φυσικό περιβάλλον.
Οι εκθέσεις του, ”Tattoo”, ”Bodies and Behaviours”, ”Under Exposed”, ”Love and Strife = Cosmic Cycle”, ”Cuban Ballet and Boxing” έχουν φιλοξενηθεί στη Νέα Υόρκη, Αθήνα και Όκλαντ.
Με αφορμή την επιστροφή του στην Ελλάδα το 2019, ο εκδοτικός οίκος Κάκτος επιμελήθηκε την έκδοση ενός πολυτελούς φωτογραφικού λευκώματος που περιλαμβάνει πλούσιο υλικό από απεικονίσεις της δουλειάς του σε όλο τον κόσμο.
Έφη Γιοβάνου Πηγή: efhmeris.gr