Ύστερα και από την πρόσφατη επέλαση των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της Πελ/νήσου, η Μαργαρίτα Σπυριδάκου, Περιφερειακή Σύμβουλος ΠΕ Λακωνίας, με επίκαιρη ερώτησή της στο Πε.Συ.Π, ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες προέβη ή θα προχωρήσει η Περιφέρεια, προκειμένου να στηρίξει έμπρακτα τους δοκιμαζόμενους αγρότες – παραγωγούς.
Εκτός ημερησίας διάταξης
Επιπλέον ζητά, να τεθεί προς συζήτηση, στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, εκτός ημερησίας διάταξης, «… το θέμα των επιπτώσεων του Παγετού στην αγροτική παραγωγή μετά την 25η Ιανουαρίου».
Όπως υπογραμμίζει η Σπυριδάκου, «Με μεγάλη ένταση επλήγησαν οι παραγωγοί της Λακωνίας, σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες αλλά κυρίως στην παραγωγή εσπεριδοειδών η οποία είναι σε εξέλιξη καθώς η φετινή σοδειά είναι ασυγκόμιστη»
Και σε συνδυασμό με το γεγονός πως παραγωγοί που επλήγησαν και πέρυσι σχεδόν το σύνολο τους έμειναν χωρίς αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, η απόγνωση του αγροτικού κόσμου γιγαντώνεται.
Το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης της Μαργαρίτας Σπυριδάκου:
«Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Περιφερειάρχη, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Βιώσαμε τις τελευταίες μέρες ακραία καιρικά φαινόμενα που εκτός από μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, προκάλεσαν και τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα εδώ στην Πελοπόννησο, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
Με μεγάλη ένταση επλήγησαν οι παραγωγοί της Λακωνίας, σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες αλλά κυρίως στην παραγωγή εσπεριδοειδών η οποία είναι σε εξέλιξη καθώς η φετινή σοδειά είναι ασυγκόμιστη στο μεγαλύτερο μέρος της ακόμα και για τις πρώιμες ποικιλίες.
Η καταστροφή που θα γίνει προφανής καθώς οι μέρες περνούν, σε όλη τη Λακωνία, δυστυχώς έρχεται ως συνέχεια της περσινής, πάλι από παγετό, σε κάποιες περιοχές όπως η περιοχή του Λέημονα και του Δήμου Ευρώτα εν γένει.
Μάλιστα πρόσφατα στη συγκεκριμένη περιοχή τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τις περσινές καταστροφές, έφεραν σε απόγνωση τους παραγωγούς καθώς σχεδόν το σύνολο τους έμεινε χωρίς αποζημίωση.
Η συγκεκριμένη κατάσταση και το αυξημένο κόστος παραγωγής ειδικά φέτος με την εκρηκτική αύξηση στις τιμές των αγροτικών εφοδίων και στην τιμή του ρεύματος, αν συνεχιστεί θα οδηγήσει ίσως σε εγκατάλειψη ή στην καλύτερη περίπτωση σε εκπτώσεις στην καλλιέργεια, με αποτέλεσμα αντί να στηρίζεται ο πρωτογενής τομέας που είναι η κύρια πηγή πλούτου για τη Λακωνία και την Πελοπόννησο, να αποδυναμώνεται.
Επιπλέον η χρονική συγκυρία με την Πανδημία που έχει κυριολεκτικά τσακίσει κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα, καθιστά επιτακτική τη στήριξη του Πρωτογενή Τομέα.
Ερωτάσθε λοιπόν,
- Σε τι ενέργειες έχετε προβεί ή πρόκειται να προβείτε ώστε η Περιφέρεια Πελοποννήσου να βρίσκεται έμπρακτα δίπλα στον παραγωγό κάθε φορά που αυτός αντιμετωπίζει τις συνέπειες των καιρικών φαινομένων στην παραγωγή του;
Δεδομένου ότι πολλές φορές από πολλούς συναδέλφους και από εμένα έχει ζητηθεί να γίνει συζήτηση για τα προβλήματα του Πρωτογενή Τομέα στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς εξεύρεση λύσεων όπως και συζήτηση για τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και τη Νέα ΚΑΠ, χωρίς όμως ουσιαστικά να ανταποκριθεί η Περιφερειακή Αρχή,
- ζητώ να τεθεί το θέμα των επιπτώσεων του Παγετού στην αγροτική παραγωγή μετά την 25η Ιανουαρίου, στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα 31/1/2022.»