Πρόκειται για ένα μικρό χωριό της Σπάρτης. Ήρεμο και απλοϊκό μέχρι πριν από 15-20 χρόνια. Όταν εγκαταστάθηκαν σε αυτό καταυλισμοί Ρομά, στην δυτική είσοδο, στο κέντρο του χωριού αλλά και στην ανατολική του απόληξη.
Από τότε όλα άλλαξαν στην Τραπεζοντή. Από ένα ανοικτό περιβόλι έγινε τόπος φόβου και ανασφάλειας. Κάποιοι κάτοικοι το εγκατέλειψαν. Άλλοι ενώ είχαν αρχίσει να επενδύουν σταμάτησαν. Νέοι Τραπεζοντιώτες που σχεδίαζαν την επιστροφή τους το ξανασκέφθηκαν.
Το χωρίο είναι πλέον αποικία των Ρομά. Με ό,τι σημαίνει αυτό.
Δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει γίνει διάρρηξη (δις). Δεν υπάρχει κτήμα που να μην έχει μαγαριστεί. Δεν υπάρχει δρόμος ασφαλής. Στη Τραπεζοντή πλέον δεν μπορείς να βγεις για χόρτα, δεν ανάβεις μόνος το καντήλι στο Νεκροταφείο, δεν είσαι σίγουρος ότι θα βρεις τα κοττερά σου, θα δεις ξύλα να λείπουν, σακιά με ελιές, λαχανικά και φρούτα άφαντα, καλώδια ρευματοκλοπής μέσα στα χωράφια και αγροτικά με μεγάλη ταχύτητα και ελιγμούς ακόμα και στην Εθνική οδό. Στην Τραπεζοντή της ηρεμίας «πέφτει ξύλο», ακούγονται ριπές όπλων, νιώθεις σκιές και ακούς κινήσεις παντού…

Φαίνεται ότι η αγαλλίαση των κατοίκων για την καλή Αστυνόμευση της περιοχής κράτησε λίγο. Η Αστυνομία κάνει τη δουλειάτης αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό. Σήμερα κάτοικοι της Τραπεζοντής δηλώνουν απόλυτα ανασφαλείς και ζητούν πιο συχνές περιπολίες της Αστυνομίας. Ο Σ.Β. αναφέρει: «Καθημερινά προσπαθούν να μπούνε στα σπίτια μας! Νωρίτερα (22/4/25) 20:15 προσπάθησαν να μπουν σε σπίτι 3 άτομα. Ευτυχώς όμως σκυλί μας έδωσε σήμα και τους καταλάβαμε. Από τώρα και καθημερινά ζητάμε να έχουμε συχνά περιπολία στην Τραπεζοντή».

Η ζημιά που έχει υποστεί το χωριό είναι ανεπανόρθωτη. Η Αστυνομία με βάση της στελέχωσή της κάνει όσα περισσότερα μπορεί. Όμως στην αγωνία των κατοίκων οι απαντήσεις είναι ανεπαρκείς.
- Αστυνομία: «Κάνουμε τη δουλειά μας»
- Δικαιοσύνη: Ο Νόμος ορίζει τις ποινές
- Δήμος: Αναρμόδιος
- Βουλευτές: Εγκλωβισμένοι
Μια καλή ιδέα θα ήταν όταν επισκεφθεί τη Λακωνία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοϊδης να συναντήσει τους κατοίκους της Τραπεζοντής για να του πουν για την ζωή τους ώστε να διαμορφώσει ο ίδιος γνώμη για την σύγχρονη πραγματικότητα των χωριών της Σπάρτης, της Λακωνίας, της χώρας.