• Αναζήτηση

Σπάρτη: Οργή για τον εμπαιγμό του «επιτελικού» κράτους – Νέα παράταση για το παλαιό Πρωτοδικείο

Η οργή διαδέχεται την καρτερία των Σπαρτιατών σχετικά με το θέμα της αποκατάστασης του πρώτου δημόσιου κτιρίου της πόλης, του παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης (1833). Σύμφωνα με πληροφορίες του Notospress χθες, 10 Οκτωβρίου και ενώ αναμενόταν η δημοπράτηση του έργου μετά και τη 2η παράταση της σύμβασης – που έληξε στις 10.10.24 – και αφορούσε στην έγκριση της επικαιροποίησης της Μελέτης Εφαρμογής και των Τευχών Δημοπράτησης, δόθηκε και νέα, δίμηνη, παράταση από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου, έως 10.12.24 . Η αιτιολογία είναι ότι δεν είχαν τον χρόνο να εξετάσουν και να εγκρίνουν τη Μελέτη Εφαρμογής του έργου που εστάλη από τις 23 Ιουλίου, σε ψηφιακή μορφή, στη Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να εγκριθεί.

Εμπαιγμός από το «επιτελικό» κράτος

Η νέα αυτή, τρίτη, παράταση κι ενώ η τοπική κοινωνία ανέμενε ασμένως τη δρομολόγηση του έργου έρχεται να αποδεσμεύσει πλέον την αγανάκτηση αλλά και την οργή ακόμα και των ψυχραιμότερων διαχειριστών της υπόθεσης. Οι πληροφορίες θέλουν οργισμένο τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Ιωάννη Νικολόπουλο που θεωρεί την εξέλιξη εμπαιγμό από το «επιτελικό» κράτος. Διατεθειμένος να κλιμακώσει την διεκδίκηση, κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο κ. Νικολόπουλος φέρεται να ξεκαθαρίζει ότι το αίτημα εκτός από δίκαιο και ώριμο έχει υποστηριχθεί σθεναρά και από τους βουλευτές του Νομού Λακωνίας αλλά παρ’ όλα αυτά φαίνεται να επιβεβαιώνεται η σοβαρή επιφύλαξή του ότι δεν υπάρχουν οι υπεσχημένοι πόροι για να γίνει το έργο.

Σε πρόσφατη δήλωσή του (23/9/24) στο Notospress o κ. Νικολόπουλος δήλωνε: «Είναι τεράστιες οι προσπάθειες που έχουν γίνει για να αποκατασταθεί το αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα το οποίο στην κατάσταση που είναι αποτελεί όνειδος. Η Πολιτεία πρέπει να ευαισθητοποιηθεί. Οι βουλευτές έχουν ενημερωθεί επίμονα για την τύχη του κτιρίου. Έχει εγκατασταθεί ανάδοχος και για ένα έργο μικρού κόστους έχει ζητήσει 3 φορές παράταση. Ελπίζαμε ότι θα άρχιζαν οι εργασίες αποκατάστασης για να μεταφερθούν τα Αρχεία του ΓΑΚ και γιατί όχι και του Πρωτοδικείου Σπάρτης. Το κτίριο αυτό έχει αναδείξει εμβληματικές προσωπικότητες της Νομικής Επιστήμης. Αναρωτιέμαι μήπως τα Ταμεία της Πολιτείας είναι άδεια και δεν μας το λένε. Μετά τις 12 Οκτωβρίου θα είναι η τελευταία παράταση. Το έργο πρέπει να προχωρήσει. Το οφείλει στον τόπο η Πολιτεία».

Στις 26/9/24 ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης δήλωνε μεταξύ άλλων:

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τη δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης του Παλαιού Πρωτοδικείου για την στέγαση των ΓΑΚ Λακωνίας. Έχει δοθεί, όπως όλοι γνωρίζουμε, 2η παράταση για την επικαιροποίηση της Mελέτης Εφαρμογής και των Τευχών Δημοπράτησης, προκειμένου μετά να ακολουθήσει ο διαγωνισμός της ανάδειξης του αναδόχου. Σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση της Μελέτης Εφαρμογής του έργου από το μελετητικό γραφείο που την ανέλαβε και εστάλη στις 23 Ιουλίου σε ψηφιακή μορφή στη Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να εγκριθεί. Η Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων τώρα την επεξεργάζεται, για να σταλεί αμέσως μετά στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων (Τ.Σ.Μ) προς έγκριση.

ΕΥΕΛΠΙΣΤΩ ότι θα τηρηθεί η ημερομηνία της 2ης παράτασης της σύμβασης – που λήγει στις 10.10.24 – για την επικαιροποίηση της Μελέτης Εφαρμογής και των Τευχών Δημοπράτησης, έστω και με κάποια χρονική απόκλιση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Η μέχρι τώρα καθυστέρηση για να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης του παλαιού Πρωτοδικείου, οφείλεται ξεκάθαρα στην πληθώρα των διαδικαστικών ζητημάτων που έχουν προκύψει όλα αυτά τα χρόνια, εξαιτίας της φύσεως του συγκεκριμένου έργου, ως διατηρητέου μνημείου, αλλά και λόγω της καθυστέρησης στην τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της Σπάρτης σχετικά με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γής, δηλαδή η μετατροπή του από «Δικαστήριο» σε «Γενικά Αρχεία του Κράτους», κλπ, παλαιότερα. ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑ»

Ροή Ειδήσεων