• Αναζήτηση

Σήμερα η συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο -Στην ατζέντα τουρκική προκλητικότητα, F-35, ενέργεια, επενδύσεις

 

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον και η συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν.

Η κρισιμότητα έγκειται στις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στις αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία με αιχμή την ενέργεια.

Στον Λευκό Οίκο σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου σήμερα το μεσημέρι (22.25 ώρα Ελλάδος), όπου θα τον υποδεχτεί ο Αμερικανός Πρόεδρος και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο Οβάλ Γραφείο όπου στο τετ α τετ που θα έχουν θα συζητηθούν όλα τα πεδία πολιτικής. Όπως τονίζεται και από τις δύο πλευρές οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών και η συνεργασία αυτή αποδίδει καρπούς σε οικονομικό, διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο.

«Φάρος» σταθερότητας η Ελλάδα για το ΝΑΤΟ

Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας η Ελλάδα προβάλει ως φάρος σταθερότητας, ως ένας αξιόπιστος σύμμαχος με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και σταθερή δύναμη στο πλαίσιο της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας, τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Αυτό τον ρόλο φιλοδοξεί να κεφαλαιοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης τόσο στη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν όσο και στις υπόλοιπες επαφές που θα έχει στην αμερικανική πρωτεύουσα. Η προβοκατόρικη στάση της Τουρκίας στο αίτημα ένταξης Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ προσδίδει μεγαλύτερη βαρύτητα στην συζήτηση αυτή και τον ρόλο της Ελλάδας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Τι θα θέσει επί τάπητος ο Μητσοτάκης για την τουρκική προκλητικότητα

Ειδικά από την στιγμή που ο πρωθυπουργός θα θέσει ευθέως το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας έναντι της χώρας μας. Σύμφωνα με πληροφορίες θα παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος και τις παράνομες τουρκικές αξιώσεις. Θα τονίσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η Ελλάδα σέβεται και τηρεί το Διεθνές Δίκαιο και αυτό αξιώνει και από την γειτονική χώρα ώστε να μπορεί να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος για την μόνη διαφορά που αφορά τις θαλάσσιες ζώνες. Ταυτόχρονα, θα αναδείξει με αυτό τον τρόπο τους κινδύνους που απορρέουν για την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής, σε μια κρίσιμη συγκυρία, οι προκλήσεις της Τουρκίας. Και θα θυμίσει ότι είναι μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν τηρεί την ενιαία στάση της Συμμαχίας έναντι της Ρωσίας μη επιβάλλοντας τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί από την Δυτική Συμμαχία.

Στο τραπέζι και τα F-35

Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα διεκδικεί να κερδίσει την συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F-35, κάτι που έχασε η Άγκυρα μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων S400. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης θα βάλει στο τραπέζι την συμπαραγωγή του αεροσκάφους 5ης γενιάς με την συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Κατι που θα αποφέρει σημαντικά αμυντικά και οικονομικά πλεονεκτήματα, με την ελληνική πλευρά να είναι αισιόδοξη για την κατάληξη της συζήτησης. Το αμυντικό αποτύπωμα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο αν συνοδευτεί από την απόκτηση F-35. Η επισημοποίηση του ενδιαφέροντος για την ένταξή τους στο στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας έχει συνοδευτεί από όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ενώ ο νόμος που εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο προβλέπει την έγκριση ταχείας παράδοσης οποιουδήποτε αεροσκάφους F-35 παραγγελθεί από την Ελλάδα.

Επιπλέον είναι ξεκάθαρο ότι το Κυπριακό καθώς επίσης οι εντεινόμενες προκλήσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ αλλά και στα Βαρώσια, θα τεθούν από τον πρωθυπουργό. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί δημόσια από το Συνέδριο της ΝΔ, ότι σε αυτό το ταξίδι θα εκπροσωπήσει τον ελληνισμό.

Με διευρυμένη ατζέντα στην Ουάσινγκτον

Σε καμία περίπτωση, όμως, την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον δεν θα μονοπωλήσει το θέμα της Τουρκίας, καθώς αποτελεί μόνο μια παράμετρο των συζητήσεων. «Η ατζέντα δεν είναι αντι-Τουρκική», όπως σημειώνουν με έμφαση συνεργάτες του πρωθυπουργού, αλλά έχει ένα ευρύ ορίζοντα που αφορά κυρίως την προβολή της θετικής ατζέντας για την χώρα και την ισχυροποίηση της σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο. Αναμένεται μια ουσιαστική συζήτηση για τα διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ και της συνεργασίας στο σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ συν τις ΗΠΑ). Υπάρχει κοινό ενδιαφέρον για τα ενεργειακά ζητήματα, με την Ελλάδα να επιδιώκει να καταστεί κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Παράλληλα, με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στον ελλαδικό χώρο που επισπεύδει η κυβέρνηση, η χώρα μπορεί να συμβάλει με καθοριστικό τρόπο στην τροφοδοσία των Βαλκανίων και της Ευρώπης με ενέργεια, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και κατ’ επέκταση την ενεργειακή ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου. Η νέα μονάδα αποθήκευσης LNG (FSRU) που κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη με την υποστήριξη των ΗΠΑ έχει διακριτή θέση σε αυτή την στρατηγική και αναβαθμίζει ενεργειακά και εμπορικά την περιοχή.

Επιδίωξη η προσέλκυση μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων

Σε μια στιγμή που η ελληνική οικονομία, παρά την διεθνή κρίση που έχει ξεσπάσει, κάνει βήματα προόδου και προσελκύει επενδύσεις ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στην οικονομική διπλωματία. Ήδη, αμερικανικοί κολοσσοί, όπως η Microsoft, η Pfizer και η JP Morgan έχουν τοποθετήσει μεγάλα κεφάλαια στην Ελλάδα δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας της. Επιδίωξη είναι η προσέλκυση μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων καθώς η χώρα εξέρχεται της ενισχυμένης εποπτείας και επιδιώκει σε λιγότερο από ένα χρόνο να βρεθεί ξανά στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει εθνικό στόχο.

Συναντίληψη υπάρχει και για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ένα κρίσιμο ζήτημα για της ΗΠΑ, στο οποίο η κυβέρνηση πήρε σαφή και ξεκάθαρη στάση από την πρώτη στιγμή παρέχοντας ανθρωπιστική και αμυντική στήριξη. Δεν αποκλείεται να τεθεί από αμερικανικής πλευράς εκ νέου το θέμα επιπλέον αποστολής αμυντικού υλικού από την Ελλάδα στο Κίεβο, ειδικά ρωσικής προέλευσης, κάτι που όμως έχει απορρίψει η κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας τα οπλικά αυτά συστήματα κρίσιμα για την άμυνα της χώρας.

Τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο θα ακολουθήσει δεξίωση στον Λευκό Οίκο από το ζεύγος Μπάιντεν προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Η δεξίωση, η οποία δεν συνηθίζεται και, πάντως, είναι η πρώτη αντίστοιχη που γίνεται επί διοίκησης Μπάιντεν, είναι ενδεικτική του επιπέδου, αλλά και του βάθους και εύρους των σχέσεων, στις οποίες έχει συμβάλει τα μέγιστα και η ελληνική ομογένεια, με την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού είναι και μια ευκαιρία να τιμηθεί η ομογένεια ως γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο κλείσιμο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε δείπνο που οργανώνουν προς τιμήν του 11 ομογενειακές οργανώσεις, τις οποίες και θα τιμήσει.

Ποιοι συνοδεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τον κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύσουν στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο βουλευτής Τάσος Χατζηβασιλείου που συμμετέχει από την Ελλάδα στην διακοινοβουλευτική ομάδα του σχήματος 3 +1.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων