Σχεδόν δύο ημέρες μετά το τραγικό συμβάν με την έκρηξη λέβητα σε δημοτικό σχολείο στις Σέρρες, την ώρα που βρίσκονταν σε αυτό δάσκαλοι και μαθητές, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα 11χρονο παιδί, μια σειρά από ερωτήματα ζητούν άμεσες απαντήσεις.
Οι πραγματογνώμονες της αστυνομίας μετέβησαν στο σχολείο το πρωί της Τρίτης για να διερευνήσουν τα αίτια της φονικής έκρηξης. Μέχρι στιγμής, τόσο ο διευθυντής του σχολείου όσο και ο δήμαρχος καταγγέλλουν τον εργολάβο του έργου, κάνοντας λόγο για λανθασμένη παράλληλη χρήση των δύο συστημάτων θέρμανσης, δηλαδή του λέβητα πετρελαίου που δεν αποσυνδέθηκε αλλά και του νέου συστήματος γεωθερμίας.
Όταν όμως το θέμα φτάνει στην ουσία του, δηλαδή στο ποιος ήταν υπεύθυνος για την παρουσία του εργολάβου στο σχολείο, τότε η μια πλευρά επιρρίπτει τις ευθύνες στην άλλη, με την κατάσταση να απαιτεί άμεσα διαλεύκανση.
Το μεσημέρι της Τρίτης, οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του εργολάβου του έργου και ενός υπαλλήλου. Και οι δύο βρίσκονταν στο σχολείο και είχαν επιληφθεί της διαδικασίας κατασκευής του έργου.
Ωστόσο, αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα.
Σημειώνεται πως έρευνα για το περιστατικό έχει ξεκινήσει και το υπουργείο Εσωτερικών για τυχόν ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αλληλοκατηγορίες για τις ευθύνες
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος ΣερρώνΑλέξανδρος Χρυσάφης κατηγόρησε τον εργολάβο που έκανε τις εργασίες εν ώρα μαθήματος χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν, ενώ αυτό απαγορεύεται ρητά από τη μεταξύ μας σύμβαση. Κατηγόρησε και τον διευθυντή του σχολείου που επέτρεψε στον εργολάβο να εισέλθει στη σχολική μονάδα χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του δήμου.
«Υπάρχει μια σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, στην οποία αναφέρεται ότι δεν μπορεί να κάνει εργασίες την ώρα του σχολείου χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του δήμου και του διευθυντή. Ο εργολάβος ενώ ξέρει τις συμβατικές υποχρεώσεις του, παρόλα αυτά μπήκε στο σχολείο. Κι εδώ υπάρχει ένα ερώτημα: Πώς τον άφησε ο διευθυντής να μπει στο σχολείο την ώρα που γίνονταν μαθήματα; Υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη. Δεν ήξερε κανένας, δεν ενημερώθηκε κανένας από τον δήμο ότι θα κάνει αυτές τις δουλειές» δήλωσε ο κ. Χρυσάφης.
Από την άλλη, ο διευθυντής του σχολείουΝίκος Τσιότσιος ισχυρίζεται πως είχε στείλει τα απαραίτητα έγγραφα στους φορείς για να μη γίνονται εργασίες τις ώρες λειτουργίας του σχολείου, αλλά μόνο το Σαββατοκύριακο.
«Στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου», δήλωσε λίγες ώρες μετά την τραγωδία στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Τσιότσιος.
Ο ίδιος, όπως σημείωσε, διαφωνούσε με το εν λόγω έργο καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.
«Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου», ανέφερε ο κύριος Τσιότσιος. «Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ότι γνωρίζω».
Ο διευθυντής του σχολείου υπογραμμίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες αλλά όπως λέει «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».
Ειδικοί σημειώνουν στην ΕΡΤ ότι λογικά δεν λειτούργησαν τα ασφαλιστικά συστήματα του καυστήρα έναυση και παύση, σημειώθηκε έκρηξη και αποκολλήθηκε ολόκληρη η μετώπη του λέβητα που παρέσυρε και την μεταλλική πόρτα που χτύπησε το άτυχο παιδί.
Το έργο που είχε ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο, με ευθύνη εργολάβου και επιβλέποντα τον δήμο Σερρών αφορούσε την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου με τη χρήση γεωθερμίας.
Ο παλιός καυστήρας με το πετρέλαιο ήταν αυτός που εξερράγη, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από εργασίες για την μετατροπή του συστήματος θέρμανσης σε γεωθερμία.
Γιατί έγινε η έκρηξη
Για τα αίτια της τραγωδίας μίλησαν στην ΕΡΤ ο Γιώργος Κοτσανπαπάς, πρόεδρος των Συντηρητών Καυστήρων Σερρών και ο Ευάγγελος Πάνος, ενεργειακός επιθεωρητής.
«Προφανώς δεν έγινε σωστή απομόνωση του καυστήρα και του λέβητα με αποτέλεσμα να μπουν ταυτόχρονα σε λειτουργία τα δύο συστήματα, το ζεστό νερό εγκλωβίστηκε με αποτέλεσμα να ανέβει η πίεση και να συμβεί η έκρηξη» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Πάνος.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κοτσανπαπάς επιβεβαίωσε ότι ο εργολάβος έκλεισε τις βάνες του λέβητα του πετρελαίου και δεν απομόνωσε να μην μπορεί να ανάψει ο καυστήρας του πετρελαίου.
«Εγκλωβίστηκε η ενέργεια μέσα στο χώρο του λέβητα και έγινε αυτή η έκρηξη. Αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να το διασφαλίσει ο τεχνικός για να μην γίνει αυτό το κακό» ανέφερε ο πρόεδρος των Συντηρητών Καυστήρων Σερρών. Και όπως επισήμανε «η μετατροπή του καυστήρα έπρεπε να είχε γίνει το καλοκαίρι».
Σύμφωνα με τον κ. Κοτσανπαπά «η γεωθερμία λειτουργούσε περίπου εδώ και ένα χρόνο αλλά με προβλήματα».
«Ο Βασίλης εκείνη τη μέρα δεν ήθελε να πάει σχολείο»
Στο μεταξύ, σε μια αποκάλυψη προχώρησε ο θείος του 11χρονου που έχασε τη ζωή του, μιλώντας στο MEGA.
O θείος είπε πως εκείνη την τραγική ημέρα ο ανιψιός του είχε πει στους γονείς του ότι δεν θέλει να πάει στο σχολείο. «Ο Βασίλης εκείνη τη μέρα δεν ήθελε να πάει σχολείο» είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι πολύ δύσκολη για την οικογένεια και τους γονείς, καθώς έχασαν το παιδί τους. Είναι ένα απίστευτο γεγονός. Το μόνο που ζητά η οικογένεια είναι να μην πάει “χαμένος” ο θάνατος του γιου τους και από εδώ και πέρα να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στα σχολεία. Ο κάθε άνθρωπος να αφήνει το παιδί του στο σχολείο, να είναι ασφαλές και να μην συμβαίνουν τέτοια πράγματα» πρόσθεσε.
Ο θείος του άτυχου παιδιού ανέφερε, επίσης, πως στο σχολείο βρισκόταν και η μικρότερη αδερφή του, η οποία είδε τον 11χρονο την ώρα που τον μετέφεραν στο ασθενοφόρο.