Αναζωπυρώνεται στους κυβερνητικούς κόλπους η συζήτηση για μια νομοθετική παρέμβαση στον εκλογικό νόμο στο φόντο της ρευστότητας και των αβεβαιοτήτων που προκαλεί η ουκρανική κρίση.
Αλλαγές στο bonus
Κατά πληροφορίες αυτή η εσωτερική ζύμωση φαίνεται να διαλαμβάνει μορφή θερμών εισηγήσεων προς τον πρωθυπουργό, από συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη και μέλη της κυβέρνησης, οι οποίες εστιάζουν στην αύξηση της εκλογικής πριμοδότησης προς το πρώτο κόμμα.
Οι υπέρμαχοι αυτής της αλλαγής, παρουσιάζουν ως αιτιολογική βάση την ανάγκη εξασφάλιση συνθηκών πολιτικής σταθερότητας η οποία εγγυοδοτείται μόνο μέσω της αυτοδυναμίας για το κόμμα που θα κόψει πρώτο το νήμα στην εκλογική αναμέτρηση.
Η πρόταση που υπάρχει στο πρωθυπουργικό γραφείο και την οποία ενστερνίζονται και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, είναι η αύξηση του μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα από τις 40 που προβλέπεται τώρα στις 50.
Δια αυτής της αλλαγής, όπως εξηγείται, θα αντιμετωπίζεται και η πολιτική αδυναμία του συστήματος με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, που θέλει τον νικητή της κάλπης, ακόμη και εάν έχει διψήφια διαφορά από τον δεύτερο να μην έχει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Κάτι που δεν εξασφαλίζεται ούτε με τις αλλαγές που ενσωμάτωσε η κυβέρνηση το 2020 στο εκλογικό σύστημα, πολλού δε, με την απλή αναλογική.
Περαιτέρω οι εισηγητές αυτής της πρότασης καθώς επίσης και άλλα κυβερνητικά στελέχη, θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση, στην περίπτωση που τελικώς λάβει την έγκριση του πρωθυπουργού, η αλλαγή του εκλογικού νόμου να γίνει σε ουδέτερο χρόνο και σε απόσταση από την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών. Με αυτήν την επιλογή υποστηρίζουν δεν θα δοθούν λαβές για αιτιάσεις περί πολιτικού καιροσκοπισμού από μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Υπό αυτό το πρίσμα, όπως μεταδίδεται από τα ίδια πρόσωπα, που υπενθύμιζαν την επαναλαμβανόμενη και κατηγορηματική θέση του πρωθυπουργού για εκλογές το 2023, θα μπορούσε υπό όρους να κριθεί, ως κατάλληλη για την εκδήλωση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, ακόμη και η τρέχουσα περίοδος.
Τα νέα δεδομένα
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προ μερικών εβδομάδων, δεν είχε εμφανιστεί θετικά διακείμενος απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο:
«Έχουμε εκλογικό νόμο, με αυτόν τον εκλογικό νόμο θα πάμε σε εκλογές, με αυτόν τον εκλογικό νόμο εκτιμώ ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές», ήταν η απάντηση που έδινε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ, στις 12 Φεβρουαρίου, για το εάν υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για αλλαγή στο εκλογικό σύστημα.
Οι επισπεύδοντες όμως, της συγκεκριμένης παρέμβασης, θεωρούν ότι οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία και κυρίως η αδυναμία ασφαλούς αποτύπωσης του οικονομικού της αντίκτυπου, έχουν μεταβάλλει σημαντικά τα όποια πολιτικά αντεπιχειρήματα για την απόρριψη της.
Κατά συνέπεια, στην επιχειρηματολογία τους συμπεριλαμβάνει και ένα από τα κεντρικά διλήμματα των επόμενων εκλογών, όπως ευκρινώς έχει προσδιοριστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
«Η σταθερότητα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία σε πολλά επίπεδα», έχει υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υποστηρίζει ότι «θα είναι και ένα μεγάλο ζητούμενο στις επόμενες εκλογές. Η σταθερότητα της χώρας και να μην διαταράξουμε την πορεία στην οποία κινούμαστε».
Άμεσα στη Βουλή
Κάποιες πηγές βλέπουν την οριστικοποίηση της πρωθυπουργικής κρίσης για το ζήτημα ακόμη και μέσα στο μήνα, κάτι που θα σήμαινε και τη δυνατότητα ψήφισής των αλλαγών από τη Βουλή ακόμη και πριν από το Πάσχα.
Με βάση την παρούσα κοινοβουλευτική αριθμητική, η νομοθετική παρέμβαση δεν μπορεί να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 180 ψήφους και κατά συνέπεια θα μπορέσει να τεθεί σε ισχύ στον δεύτερο γύρο των εκλογών, καθώς με την απλή αναλογική δεν είναι εφικτή η δημιουργία κυβερνητικής πλειοψηφίας.