• Αναζήτηση

Σε αυτούς τους 14 νομούς το πετρέλαιο θέρμανσης ξεπέρασε το 1,20 ευρώ -Ολα τα τελευταία στοιχεία

Κοντά στα 1,17 ευρώ/λίτρο βρίσκεται, πλέον, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πριν καλά- καλά μπει ο Χειμώνας, αλλά σχεδόν στη μισή χώρα οι… γενναίοι θα πρέπει να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Σε 14 Νομούς, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης «παίζει» πάνω από τα 1,20 ευρώ, με τάσεις σαφώς ανοδικές και δυστυχώς δεν πρόκειται μόνο για νησιωτικές περιοχές, όπου οι θερμοκρασίες θεωρητικά είναι λίγο υψηλότερες από την ηπειρωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων, η μέση τιμή «ίπταται» στους Νομούς:

Δωδεκανήσου
Ευρυτανίας
Ζακύνθου
Ηρακλείου
Θεσπρωτίας
Κέρκυρας
Κεφαλληνίας
Κυκλάδων
Λασιθίου
Λέσβου
Μαγνησίας
Ρεθύμνου
Σάμου
Φωκίδας
Απλησίαστο σε πολλές περιοχές το πετρέλαιο
Προφανές είναι ότι ακόμα σε Νομούς, όπου η μέση τιμή είναι λίγο χαμηλότερη από τα 1,20 ευρώ, αν αναζητήσει κανείς τα επιμέρους στοιχεία ανά Δήμο, θα βρεθεί αντιμέτωπος με υψηλότερες τιμές. Για παράδειγμα στη Λακωνία, όπου η μέση τιμή είναι 1,187 ευρώ, στην περιοχή του Γυθείου και της Αρεόπολης η τιμή φτάνει στα 1,23 ευρώ/ λίτρο!

Υψηλότερη κατά 410% από πέρσι η τιμή του φυσικού αερίου

Η αγορά του φυσικού αερίου μπορεί να έχει απομακρυνθεί από τις συνθήκες τρέλας, που επικρατούσαν στις αρχές Οκτωβρίου, αλλά το κόστος παραμένει απαγορευτικό για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι αν και η τιμή του «βούτηξε» κατά περίπου 60% από το pick της 5ης Οκτωβρίου, παραμένει 410% υψηλότερη από τα περσινά επίπεδα!!!

Εν αναμονή της νέας συζήτησης σε επίπεδο Αρχηγών κρατών -χωρίς υψηλές προσδοκίες πάντως- οι καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα διαπιστώνουν ότι παρά τις διαβεβαιώσεις των Ρώσων ότι θα ανοίξουν τις στρόφιγγες προς την Ευρώπη, τα προβλήματα παραμένουν και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει όταν μπούμε για τα καλά στο Χειμώνα και εκτιναχθεί στα ύψη η ζήτηση από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Οι αναλυτές της Trading Economics προβλέπουν ότι στο τέλος του τριμήνου η τιμή του φυσικού αερίου θα παίζει γύρω στα 82 ευρώ.

 

Φυσικά όσο διατηρείται σε αυτά ή υψηλότερα επίπεδα η τιμή του φυσικού αερίου, τόσο θα προκαλεί ηλεκτροσόκ σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Κλιματιστικά, σόμπες, αερόθερμα, ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομποί αποτελούν εναλλακτικές ή βασικές πηγές θέρμανσης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών, οι οποίοι συν τοις άλλοις θα πρέπει να σηκώσουν και το βάρος των υπόλοιπων ενεργοβόρων συσκευών, όπως ο θερμοσίφωνας και η ηλεκτρική κουζίνα.

Την ψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος η Ελλάδα
Η Ελλάδα, για σήμερα τουλάχιστον, έχει την υψηλότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος, με 222,51 ευρώ/ MWh. Μια ματιά στα επιμέρους στοιχεία φανερώνει τη ρίζα του κακού: το 46,60% του ενεργειακού μίγματος καλύφθηκε από το ακριβό φυσικό αέριο, ενώ οι φτηνές Ανανεώσιμες «έπεσαν» κάτω από 20%.

«Το υψηλό ενεργειακό κόστος προκαλεί κατάσταση «συναγερμού» και σε υγιείς παραγωγικές μονάδες, οι οποίες, μέχρι να σχεδιάσουν και το κλείσιμό τους, περιορίζουν την παραγωγή τους. Έτσι όμως πάμε σε ελλείψεις σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως η γεωργία ή η οικοδομή, με συνέπεια την περιορισμένη προσφορά που καταλήγει σε νέο γύρο ανατιμήσεων», προειδοποιεί με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής- Πειραιώς, φωτίζοντας έτσι την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, δηλαδή την «έκρηξη» του κόστους παραγωγής, η οποία ανατροφοδοτεί το φαύλο κύκλο των ανατιμήσεων.

 

Πολύ μεγάλη η μηνιαία επιβάρυνση για τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις
Με αυτά τα δεδομένα, δεν προκαλούν έκπληξη τα αποτελέσματα ειδικής θεματικής έρευνας, που «έτρεξαν» η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας σε συνεργασία με την εταιρεία Alco. Το 82% των εργαζομένων, δηλώνει ότι η μηνιαία επιβάρυνση του νοικοκυριού τους από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των βασικών ειδών διατροφής αναμένεται να είναι «Πολύ μεγάλη» ή «Μεγάλη» με το 14% να την εκτιμά ως «Μικρή» ή «Πολύ μικρή».

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι για να διασφαλιστεί το βιοτικό τους επίπεδο είναι αναγκαίο να υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στους ονομαστικούς μισθούς τους που κατά μέσο τις προσδιορίζουν στο 25%, με διαφοροποιήσεις ανάλογα τα εισοδήματά τους. Όσοι δηλώνουν μηνιαίο εισόδημα έως 1.000 ευρώ δηλώνουν, κατά μέσο όρο, σε ποσοστό 57% ότι το αποτελεσματικότερο μέτρο για την προστασία του βιοτικού τους επιπέδου από τις ανατιμήσεις είναι η αύξηση των μισθών και του κατώτατου μισθού και το 39%, κατά μέσο όρο, την μείωση των ειδικών φόρων και φόρων κατανάλωσης.

 

Ροή Ειδήσεων