Ήταν 13 Σεπτεμβρίου του 1986 και ώρα 8:23μ.μ. όταν ο καταστροφικός σεισμός των 6,2 Ρίχτερ ισοπέδωσε μια ολόκληρη πόλη αφήνοντας πίσω του πολλούς νεκρούς και τραυματίες.
Η ισχυρή σεισμική δόνηση, η οποία κράτησε αρκετά δευτερόλεπτα, συγκλόνισε την Καλαμάτα αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα με τις καταστροφικές της συνέπειες. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε απόσταση μόλις 1 έως 4 χιλιόμετρα από την πόλη, στο βόρειο τμήμα του ρήγματος της Καλαμάτας, στον μεσσηνιακό κόλπο.
Ο τραγικός απολογισμός που άφησε πίσω του ο σεισμός ήταν 20 νεκροί, 300 τραυματίες και 9 αγνοούμενοι. Ανάμεσα στους 20 νεκρούς, 6 ανασύρθηκαν νεκροί από πενταόροφη πολυκατοικία, η οποία κατέρρευσε από τον σεισμό.
Τέσσερα άτομα πέθαναν όταν κατέρρευσε παλιό πέτρινο κτίριο. Έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους από πτώσεις συντριμμιών στο δρόμο. Ακόμη, ένα άτομο καταπλακώθηκε από οροφή, ένα από καρδιακή προσβολή, ένα βρέφος από ασφυξία και ένα άτομο από βαριά τραύματα.
Ανεπανόρθωτες ζημιές προκλήθηκαν και στα περισσότερα κτίρια, με το 80% των κτιρίων της πόλης να κρίνονται ακατάλληλα για κάθε χρήση ή να γκρεμίζονται. Το χωριό Ελαιοχώρι ισοπεδώθηκε ολοκληρωτικά.
Δύο μέρες αργότερα σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,4 της κλίμακας Ρίχτερ, με σοβαρές ζημιές να σημειώνονται στα χωριά Βέργα, Πολιανή, Άρις, Αρτεμισία, και Νέδουσα.
Για τον εντοπισμό των εγκλωβισμένων στα ερείπια είχε συσταθεί ομάδα της ΕΜΑΚ, ενώ συνέδραμαν και διασωστικές ομάδες από Γαλλία και Γερμανία.
Συγκινητικό ήταν το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης πανελλαδικά αλλά και από τους ομογενείς στο εξωτερικό. Μάλιστα, ο χειμώνας που ακολούθησε εκείνη τη χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολος μέσα στις σκηνές που είχαν παραχωρηθεί σε όσους δεν είχαν σπίτι- και ιδιαίτερα βαρύς καθώς είχε χιονίσει.
Πρόκειται για μια πραγματική τραγωδία που δοκίμασε σκληρά τους δημότες της Καλαμάτας, αλλά ταυτόχρονα με τα χρόνια αναγεννήθηκε μια νέα πόλη.
Ο φονικός σεισμός της Καλαμάτας μαζί με την καταστροφή και τον όλεθρο έδωσε την ευκαιρία στην πόλη να ξαναχτιστεί με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό και να αναγεννηθεί μέσα από τα συντρίμμια.
notospress – Φωτος Νίκος Ηλιόπουλος