Κριτική σε Μητσοτάκη και κυβέρνηση για εθνικά θέματα, τα μέτρα κατά της ακρίβειας στο ρεύμα, αλλά και την πολιτική κατεύθυνση της Ν.Δ. από τον πρώην Πρωθυπουργό.
«Ήρθα να σας μιλήσω για την πατρίδα μας. Για κάποιους δεν είναι πολιτικά ορθό. Δεν είμαι με την λεγόμενη πολιτική ορθότητα αλλά με την πολιτική αλήθεια. Δεν έχει νόημα να χαϊδέψω αυτιά. Δε θα ήμουν χρήσιμος στη χώρα στην κυβέρνηση στην παράταξη την οποία υπηρετώ εδώ και 45 χρόνια» είπε ο πρώην πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του και στη συνέχεια… απασφάλισε αναλύοντας θέσεις τις οποίες έχει μεν εκφράσει ανοιχτά στο παρελθόν, αλλά αποκτούν διαφορετική βαρύτητα από τη στιγμή που έγιναν από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
Λάθη και προβληματισμός για τα μέτρα στο ρεύμα
Ο Αντώνης Σαμαράς αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα, εξαγγελίες στις οποίες η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά και τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν, τις λιβανίζουν εδώ και ημέρες. Μίλησε για λάθη που καλώς διορθώθηκαν, όμως υπογράμμισε ότι «το ζήτημα είναι να υπάρξει μόνιμη λύση και ελληνική και ευρωπαϊκή», ενώ ζήτησε αλλαγή στην τιμολόγηση του ρεύματος και στη φορολογία, σημειώνοντας ότι «οι έκτακτες επιδοτήσεις δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση, γιατί δεν είναι μόνο οι τιμές ενέργειας είναι και οι πρώτες ύλες και τα λιπάσματα».
Εθνικά θέματα, πολιτική κατευνασμού και «καρφιά»
Άφησε αιχμές και για το θέμα της απολιγνιτοποίησης την οποία συνέδεσε και με την ξεκάθαρη διαφωνία του σε κομμάτια της εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση τονίζοντας με νόημα ότι το διεθνές δίκαιο της θάλασσας «προβλέπει με σαφήνεια, ότι τα Ελληνικά νησιά – συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζου – έχουν πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ. Πλήρη. Πράγμα που σημαίνει ότι η Ελληνική ΑΟΖ “ακουμπά” την Κυπριακή. Δεν μπορεί εμείς να ξεκινάμε από κάτι λιγότερο! Δεν μπορεί ελληνικά στόματα να λένε, επισήμως, ότι είμαστε… “μοναχοφάηδες” όταν διεκδικούμε όσα το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει ως δικά μας. Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα οποία είναι σε όφελος της Ευρώπης – και της Δύσης ολόκληρης».
Συνεχίζοντας τις αιχμές, μάλιστα, δήλωσε… βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός «θα τα εξηγήσει όλα αυτά διεξοδικά» στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ενώ απέρριψε την «πολιτική κατευνασμού» της Τουρκίας, λέγοντας ότι έχει διεισδύσει σε όλα τα κόμματα και υπογράμμισε ότι «κάποιοι σχεδιάζουν Πρέσπες του Αιγαίου».
«Θυμίζω ότι υπάρχει στην Ελλάδα το λόμπι του κατευνασμού που διείσδυσε σε όλα τα κόμματα. Οπαδοί της εύκολης τακτοποίησης των εθνικών μας θεμάτων που ζητούσαν να μην πάμε με τη Γαλλία αλλά με τη Γερμανία που δεν μας στηρίζει. Διαφώνησα με διερευνητικές συνομιλίες, με το να κάνουμε επίσημο διάλογο την ώρα που οι Τούρκοι προκαλούν και ο Ερντογάν κατάφερε να αποφύγει τις κυρώσεις όπως ζητούσε η Μέρκελ. Ο Ερντογάν κλιμάκωνε τις προκλήσεις του και σήμερα σαρώνει με υπερπτήσεις στο Αιγαίο και κανείς δεν επιβάλλει κυρώσεις γιατί δεν επιβάλλονται όταν βρίσκεται σε διάλογο μαζί του. Δεν υπήρξε ύφεση, δεν είχαμε ημέρωμα του θηρίου αλλά συνεχή κλιμάκωση. Οι μόνες αποφάσεις του ΟΗΕ που δεν είχε καταπατήσει η Τουρκία ήταν αυτές για τον εποικισμό στην Αμμόχωστο, τις οποίες καταπάτησε πλέον. Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλλει την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας, και όταν ζήτησα κυρώσεις, ειπώθηκε τότε ότι η απειλή των κυρώσεων είναι πιο ισχυρό όπλο από τις κυρώσεις. Η Τουρκία δεν κάμφθηκε αλλά αποθρασύνθηκε. Πήγε να με βαφτίσει ακραίο, το λόμπι του κατευνασμού. Οι εθνικές επιλογές πρέπει να αντανακλούν τις ελπίδες του έθνους και όχι να εκμεταλλεύονται τις φοβίες του λαού που οι ίδιοι επιδιώκουν» ανέφερε στην τοποθέτησή του.
Εξέφρασε τη διαφωνία του και στο ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αναφέροντας ότι με τη Ρωσία κανείς δεν μίλησε για απειλή κυρώσεων αλλά επιβλήθηκαν κυρώσεις «κατευθείαν στο ψαχνό και σωστά». Η Τουρκία – όπως είπε ο κ. Σαμαράς – «κάνει το ίδιο με τη Ρωσία κάθε μέρα αλλά κυρώσεις δεν επιτρέπονται. Η αντίφαση των υποκριτών κατευνασμού συνίσταται στο εξής: με την ίδια ευκολία που ζητούν από του Ουκρανούς να αγωνιστούν και σωστά, από εμάς ζητούν να τα δώσουμε όλα. Όταν οι Έλληνες κάνουν ότι και οι Ουκρανοί είναι εθνικιστές. Κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Σωστά καταδικάσαμε την Ρωσία, αλλά να ξέρουμε ότι μετά τον πόλεμο έρχεται η ειρήνη, και πρέπει να έχουμε στο νου μας την επόμενη μέρα» είπε.
Η Ν.Δ. δεν μπορεί ποτέ να γίνει Ποτάμι
Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την ξεκάθαρη αντίθεσή του στις προσπάθειες του Κ. Μητσοτάκη να στρίψει το κόμμα προς το κέντρο υπογραμμίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει Ποτάμι.
«Ανοιχτή αγκαλιά σε όλους αλλά να ξέρουμε τι εκφράζουν οι ιδέες μας. Κεντροδεξιά χωρίς δεξιά δεν υπάρχει Και στα δεξιά δεν χωράει η Ακροδεξιά. Το νεοναζιστικό μόρφωμα της χρυσής Αυγής εμείς το παραπέμψαμε στη δικαιοσύνη και σήμερα είναι στη φυλακή» είπε με νόημα ο Αντώνης Σαμαράς, διαφωνώντας με την άποψη Μητσοτάκη ότι οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο.
Προσέθεσε ότι «όπου μεταλλάχθηκαν τα παραδοσιακά κόμματα της Κεντροδεξιάς, συρρικνώθηκαν» και ανέφερε ως παράδειγμα τη Ιταλία τη Γερμανία και τη Γαλλία. Τόνισε ότι στη Γαλλία ο κεντρώος Μακρόν μετατοπίστηκε στα δεξιά και ότι οι θέσεις του για ασφάλεια και μεταναστευτικό “θα προκαλούσαν εγκεφαλικά στην πολιτική ορθότητα στην Ελλάδα».
«Μας ενοχλούν όσοι θεωρούν ντεμοντέ κάθε εθνική ταυτότητα και επιδιώκουν να γίνει η Ελλάδα από χώρα, χώρος, μας συγκινεί η διασπορά που δακρύζει στον εθνικό ύμνο» είπε.
Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δική του ομιλία προσπάθησε να απαντήσει εμμέσως στην κριτική Σαμαρά σημειώνοντας «απέδειξαν ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα λαϊκό, πολυσυλλεκτικό και ενωτικό πάνω από όλα. Είναι μια παράταξη που έμεινε όρθια και δυνάμωσε στην Ελλάδα και την Ευρώπη όταν κλονίζονταν παραδοσιακές δυνάμεις» είπε. «Κλονίστηκε και η ΝΔ την εποχή της μεγάλης κρίσης. Φτάσαμε να πάρουμε 18% για να επιστρέψουμε στο 40% ακριβώς επειδή ανανεωθήκαμε χωρίς να εγκαταλείψουμε τις παραδοσιακές μας αξίες. Δεν πάψαμε να βρισκόμαστε δίπλα στον κάθε πολίτη. Ο ορίζοντας μας είναι καθαρός».
Πηγή: Eφημερίδα Συντακτών