Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν βιάζεται και τόσο να κάνει το εμβόλιο Sputnik V για τον κορωνοϊό, αφού, όπως δήλωσε, «μπορεί» να το κάνει αργότερα φέτος.
Ο 68χρονος Ρώσος πρόεδρος απέρριψε τις προτροπές να κάνει το εμβόλιο άμεσα για να ενθαρρύνει την κοινή γνώμη στη χώρα του να ακολουθήσει το παράδειγμά του, όπως έχουν κάνει άλλοι ηγέτες ανά την υφήλιο, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι «δεν θέλω να χαζολογάω» μπροστά στις κάμερες. Ο Πούτιν πρόσθεσε, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Kommersant», ότι ίσως κάνει το εμβόλιο στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου, μολονότι ο ίδιος το είχε χαρακτηρίσει τον περασμένο μήνα το «καλύτερο στον κόσμο».
Ο Πούτιν είχε προκαλέσει αντιδράσεις τον περασμένο Αύγουστο, όταν έσπευσε να χαρακτηρίσει ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο, μολονότι οι κλινικές δοκιμές του δεν είχαν ολοκληρωθεί. Αλλά την περασμένη εβδομάδα η Μόσχα είχε μια σημαντική επιστημονική και πολιτική επιτυχία, όταν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που δημοσιεύθηκαν στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» έδειξαν ότι το Sputnik V είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 91,6%, εξαλείφοντας πολλές από τις αμφιβολίες γι’ αυτό στη Δύση.
Εξηγώντας, ωστόσο, τον λόγο που δεν βιάζεται να κάνει το Sputnik V, ο Πούτιν είπε ότι έχει προγραμματίσει άλλα εμβόλια για τη γρίπη κι άλλα νοσήματα, που δεν μπορούν να γίνουν όλα την ίδια περίοδο. Πρόσθεσε ότι θα συμβουλευτεί τον γιατρό του κι ότι μπορεί να κάνει τελικά το εμβόλιο αργότερα εντός του έτους, σε μια «ενεργή περίοδο», κατά την οποία θα χρειαστεί να ταξιδέψει περισσότερο.
Προς το παρόν, όποιος θέλει να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο θα πρέπει προηγουμένως να έχει μπει σε καραντίνα για δύο εβδομάδες, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, και να περνά από ειδικό τούνελ απολύμανσης στην κατοικία του έξω από τη Μόσχα ή στο Κρεμλίνο.
Η ανακοίνωση της αποτελεσματικότητας του εν λόγω εμβολίου πυροδότησε συζητήσεις για χρήση του στην ΕΕ, ενώ ήδη έχει λάβει έγκριση κυκλοφορίας σε πάνω από 15 άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Λευκορωσίας και της Αρμενίας, σύμμαχοι της Ρωσίας, όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, αλλά και η Αργεντινή, η Αλγερία, το Πακιστάν, το Μπαχρέιν και η Τυνησία. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία εργάζεται για την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής τού Sputnik V σε ξένες χώρες.
iefimerida.gr