Είναι, ίσως, το πιο φιλόδοξο project του Σχεδίου Ανάκαμψης, καθώς δεν αρκούν απλώς τα περίπου 3,3 δισ. ευρώ που θα «πέσουν» συνολικά για την υλοποίησή του, αλλά απαιτείται επί της ουσίας το «ξήλωμα» δομών που μετρούν κάμποσες δεκαετίες.
Η Βίβλος του Ψηφιακού Μετασχηματισμού τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση κι ένας ανυποψίαστος ανατρέχοντας στις 350 σελίδες της θα μείνει με την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα σχέδιο… 20ετίας. Ωστόσο, πρόκειται για ομολογουμένως φιλόδοξο project το οποίο έχει ως στόχο να μεταφέρει την Ελλάδα στην «επόμενη ημέρα», μέσα σε μόλις έξι χρόνια.
Τι περιλαμβάνει το κείμενο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού
Το κείμενο προσδιορίζει μια πληθώρα από συγκεκριμένα έργα, ταξινομημένα σε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, που επιδρούν στην άσκηση όλων των τομέων δημόσιας πολιτικής (π.χ. Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, Οικονομία, Περιβάλλον, Ενέργεια κ.ά.) συμβάλλοντας έτσι στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο κατάλογος έργων παρέχει άμεση και εύχρηστη πρόσβαση σε όλες τις στοχευμένες δράσεις που υλοποιούνται, σε συγκεκριμένους άξονες παρέμβασης που εξειδικεύονται με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε τομέα πολιτικής (π.χ. οριζόντιες, στρατηγικοί άξονες, τομείς οικονομίας, κτλ.). Πρόκειται για ένα σύνολο 448 έργων, εκ των οποίων τα 105 είναι ήδη σε εξέλιξη.
Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στον «πάτο» της σχετικής βαθμολογίας, με ορατό τον κίνδυνο να βρεθεί στο περιθώριο των εξελίξεων, που τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, δημιουργώντας συνθήκες ψηφιακού χάσματος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις οικονομίες και τις κοινωνίες.
Ειδικά όσον αφορά στο πεδίο της Οικονομίας, οι προτεινόμενες δράσεις εξειδικεύουν τις επιμέρους στρατηγικές του ψηφιακού μετασχηματισμού με κοινό σκοπό την ψηφιακή εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ολοκληρωμένου Γεωπληροφοριακού Συστήματος Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων. Τι θα προσφέρει; Θα υλοποιήσει ένα πολυχρηστικό, ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ) κεντρικής, γεωχωρικής υποδομής για τη Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής (Γ.Γ.Ο.Π.) του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο θα πραγματοποιείται συγκεντρωτικά μαζική εκτίμηση αξίας ακινήτων (Computer Assisted Mass Appraisal – CAMA), δημόσιων και ιδιωτικών, κατά τρόπο ομοιόμορφο, δίκαιο, θεσμικά κατοχυρωμένο, και αυτοματοποιημένο. Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα:
α) να βλέπει πολεοδομικά τετράγωνα, οδικό δίκτυο, διοικητική διαίρεση και σημεία ενδιαφέροντος πάνω σε γεωαναφερμένο υπόβαθρο ορθοφωτοχαρτών του Εθνικού Κτηματολογίου,
β) να πλοηγείται πάνω σε διαδραστικούς χάρτες
γ) να εισάγει δεδομένα
δ) να πληροφορείται για την εκτιμώμενη αξία του ακινήτου που τον ενδιαφέρει.
Η θέαση αποτελεσμάτων αναζήτησης και εντοπισμού, θα γίνεται μέσω γεωγραφικών χαρτών και αλφαριθμητικών χαρακτήρων. Το σύστημα θα υποστηρίζει διοικητικές διαδικασίες και διαχείρισης ενστάσεων και προσφυγών. Επιπλέον θα παρέχει διαδικτυακές υπηρεσίες προς τρίτα συστήματα και θα παράγει και διαθέτει στατιστικά στοιχεία προς αξιοποίηση, σε τρίτους Φορείς και Οργανισμούς. Το σύστημα θα υποβοηθά στη λήψη δίκαιης απόφασης σχετικά με την εκτίμηση της αξίας κάθε ακινήτου με βάση τη δυναμική της Κτηματαγοράς ανεξάρτητα από τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων αξιοποιώντας τα στοιχεία του Μητρώου στοιχείων ακινήτων και αξιών. Επιπλέον θα τεκμηριώνει τη μέθοδο υπολογισμού της αξίας κατά τρόπο αξιόπιστο, συνεπή, εύλογο και νομικά έγκυρο.
Η Ενιαία Πύλη «εργαλείο» για την κάλυψη θέσεων εργασίας
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Ενιαία Πύλη, μέσω της οποίας θα «κουμπώνουν» οι παρεχόμενες θέσεις εργασίας με τη ζήτηση, δηλαδή με τους ανέργους. Η προτεινόμενη δράση αφορά στην ενσωμάτωση του εν λόγω «διαγνωστικού» μηχανισμού στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας, το πληροφοριακό σύστημα το οποίο παρακολουθεί σε σχεδόν πραγματικό χρόνο την αγορά εργασίας και διαθέτει επίσης όλα τα δεδομένα των πληγέντων επιχειρήσεων και εργαζομένων από την υγειονομική κρίση, με αξιοποίηση της διαλειτουργικότητας με όλους τους φορείς, όπως ο ΟΑΕΔ, ο ΕΟΠΠΕΠ, η ΓΓΔΒΜ κ.α.
Η αναβάθμιση του εν λόγω μηχανισμού και η ενσωμάτωσή του στην κεντρική πληροφοριακή υποδομή του Υπουργείου Εργασίας θα βοηθήσει στον σχεδιασμό και υλοποίηση ενεργών πολιτικών, στοχευμένων προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων και εργαζόμενων και καλύτερη υποστήριξη των επιχειρήσεων στην αναζήτηση προσωπικού κατάλληλου για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες στελέχωσής τους.
Ταυτόχρονα θα αναπτυχθεί σύστημα ζεύξης για τη μαθητεία καθώς και ενιαία πύλη πληροφορίας ακόμα και app εφαρμογής για τα κινητά, όπου κάθε πολίτης θα πληροφορείται για κάθε πρόγραμμα του Υπουργείο Εργασίας του ΟΑΕΔ καθώς και των περιφερειών που αφορά την εργασία και τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας. Τα ανωτέρω θα αποτελέσουν εφαρμογές εντός του περιβάλλοντος του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.