Απηυδυσμένοι οι επιχειρηματίες, όπως ο Χαράλαμπος Τσατσώνης, ανοιγοκλείνουν μέχρι και τα κλιματιστικά προκειμένου να κάνουν οικονομία στο ρεύμα.
Για μεσοβέζικες λύσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα κάνει λόγο η αρτοποιός Έλσα Κουκουμέρη. «Είναι αυτή η κίνηση να κλείσουμε το κλιματιστικό αλλά και που το κλείνουμε πόσο γλιτώνουμε 50 λεπτά, ένα ευρώ;» σημείωσε.
Πολικές θερμοκρασίες επικρατούν στα περισσότερα μαγαζιά, με το κλιματιστικό να ανάβει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
«Κανένας δε θέλει να ψωνίζει σε ένα κρύο μαγαζί αλλά κανένας δε θέλει να δουλεύει σε κρύο μαγαζί» πρόσθεσε.
Όταν έρχεται όμως ο λογαριασμός της ΔΕΗ, η παγωνιά αποτελεί μονόδρομος. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κλείσουμε κάποιο φως και να ελαχιστοποιήσουμε το κλιματιστικό παρότι στη Θεσσαλονίκη είχε 2-3 βαθμούς» συμπλήρωσε.
Κεριά επιστρατεύει ο Χαράλαμπος Τσατσώνης για να γλιτώσει μερικά ευρώ από τον παχυλό λογαριασμό της ΔΕΗ. «Το βράδυ κάνουμε αυτήν τη δουλειά. Κλείνουμε τα φώτα, κάνουμε ρομαντικό περιβάλλον και κάνουμε οικονομία ανοίγοντας τα κεράκια μας» ανέφερε.
Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με διπλές μπλούζες ακόμα και μπουφάν, με τους πελάτες να δυσανασχετούν ορισμένες φορές για τις θερμοκρασίες ψύχους.
«Όταν μεγιστοποιηθούν τα παράπονα, τα ανοίγουν. Τι να κάνει και ο επιχειρηματίας, παίρνει ρίσκο να είναι πιο κρύα η επιχείρηση για να μην κλείσει» σημείωσε.
Οι περισσότερες κιλοβατώρες όμως σπαταλούνται στα βασικά μηχανήματα ενός αρτοποιείου και φυσικά τον φούρνο που δουλεύει με υγραέριο.
100% αύξηση στον λογαριασμό της ΔΕΗ είδε και ο Κωνσταντίνος Κυρτάτας, ο οποίος εκτός από τη λειτουργία του κλιματιστικού μείωσε και τις ώρες απασχόλησης του προσωπικού.
«Θα αναγκαστώ να μειώσω προσωπικό. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Δεν ξέρω τι να κάνω».
Νέα στοχευμένα μέτρα για την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους των ανατιμήσεων στο ρεύμα ζητούν οι επαγγελματίες του κλάδου.