Με μια επίσκεψη γεμάτη συμβολισμούς ξεκινά την «υπουργική περιοδεία» του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέπτεται πρώτο το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Αμέσως μετά την ορκωμοσία και έπειτα από την αυριανή, πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου επέλεξε να μεταβεί στην Καραγεώργη Σερβίας δείχνοντας έτσι τη βαρύτητα της 4ετίας στο μέτωπο της οικονομίας, αλλά την ευθύνη υλοποίησης των δεσμεύσεων την οποία φέρει η ηγετική ομάδα του οικονομικού επιτελείου.
Το νέο υπερυπουργείο πλέον έχει κάτω από την ομπρέλα του όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς η διαχείριση του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης κλπ, μετακόμισαν στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτο σημαίνει ότι έχουν το “βάρος” και την επιτελική διαχείριση των δημοσίων πόρων και επενδύσεων ύψους 80 δισ. ευρώ για την επόμενη θητεία. Από την εν λόγω πορεία θα εξαρτηθούν πολλές από τις γαλάζιες δεσμεύσεις και οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ.
Ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης πιάνει το φορο-νοικοκύρεμα και να τρέξει τον επενδυτικό σχεδιασμό της χώρας, όπου μαζί με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση θα πρέπει να κινηθούν σε πολύ σφιχτές προθεσμίες για την υλοποίηση των νέων οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης, να αξιοποιήσουν τους πόρους του ΕΣΠΑ για τη νέα προγραμματική περίοδο μέχρι το 2027 και να τρέξουν όλα τα μεγάλα έργα. Στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται να μπουν και θέματα για τις τράπεζες, με οδηγό τη χρηματοδότηση της οικονομίας, ειδικά υπό αυτό το διεθνές περιβάλλον υψηλών επιτοκίων. Στόχος, επίσης, η ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και οι αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών.
Όπως τόνισε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη σημερινή τελετή παράδοσης – παραλαβή μεταξύ των βασικών στόχων είναι η Ελλάδα να πετύχει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας ύψους 3% στην τετραετία, ο οποίος θα βοηθήσει να πετύχουμε και το στόχο για 25% αύξηση στον μέσο μισθό στο ίδιο διάστημα. Όπως τόνισε ο υπουργός:
Πρώτος στόχος
Μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας ύψους 3% στην τετραετία, ο οποίος θα μας βοηθήσει να πετύχουμε και το στόχο για 25% αύξηση στον μέσο μισθό στο ίδιο διάστημα.
Κατάλληλες αναπτυξιακές πολιτικές, φορολογικές ελαφρύνσεις και να στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, η οποία θεωρούμε ότι είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας.
Σημαντικός σύμμαχός για ισχυρή ανάπτυξη, θα είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στους αμέσως επόμενους μήνες. Η επενδυτική βαθμίδα θα μειώσει το κόστος δανεισμού της οικονομίας και θα «ξεκλειδώσει» επενδύσεις και ρευστότητα για την οικονομία, κάτι που δημιουργεί οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.
Δεύτερος στόχος
Αναγκαίες προσαρμογές στο παραγωγικό μας μοντέλο και αντιμετώπιση δομικών αδυναμιών και στρεβλώσεις δεκαετιών, που αποτυπώνονται, μεταξύ άλλων, στην ανισορροπία μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών.
Στόχος είναι η μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Με ανάπτυξη των καινοτόμων κλάδων της οικονομίας, ενίσχυση των εξαγωγών και συνέχιση της μείωσης του Δημόσιου Χρέους.
Τρίτος στόχος
Χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Είναι μία μορφή κοινωνικής αδικίας, στην αντιμετώπιση της θα βοηθήσουν τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία. Σχετικές μεταρρυθμίσεις προβλέπονται να υλοποιηθούν και με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Πέρα από την κοινωνική δικαιοσύνη η οποία προωθείται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, περαιτέρω πρόοδος σε αυτό τον τομέα, θα βοηθήσει, επίσης, η παραπάνω μείωση της φορολογίας. Η αντιμετώπιση της μαύρης οικονομίας είναι προς όφελος όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων που σέβονται τους νομοθετημένους κανόνες!
Τέταρτος στόχος
Είναι η υγεία του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα, στις τράπεζες αφενός, και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αφετέρου.
Το πρόγραμμα «Ηρακλής» συνέβαλε ουσιαστικά στην εξυγίανση του τραπεζικού μας συστήματος – κάτι που αναγνωρίζεται από τον ΟΟΣΑ αλλά και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Δεν επαναπαυόμαστε, όμως. Η πολιτική που έχει χαραχθεί σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια πρέπει να συνεχιστεί και να εκσυγχρονιστεί, ανάλογα και με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Το τραπεζικό σύστημα έχει μπροστά του μία σειρά από προκλήσεις που θα το καταστήσουν πιο δυναμικό. Και όλα αυτά σε ένα πλαίσιο που, μέσω και του ανταγωνισμού, θα λειτουργεί προς όφελος των επιχειρήσεων και των πολιτών.
Πέμπτος στόχος
Προσπάθεια για μία συντονισμένη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των δημοσίων επενδύσεων. Γι’αυτό το λόγο και αυτά τα ζητήματα υπάγονται σε έναν Αναπληρωτή Υπουργό. Ιδιαίτερα για το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν έχουμε ούτε λεπτό να χάσουμε. Διότι, όπως γνωρίζετε, οι προθεσμίες είναι σφιχτές. Αλλά και τα έργα τα οποία εκτελούνται είναι πολύ σημαντικά για την ελληνική οικονομία.
Έκτος στόχος
Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. Από τη μια πλευρά, περισσότερα έσοδα για το κράτος. Και από την άλλη πλευρά μία θετική συμβολή στην προσπάθεια να έχουμε περισσότερες επενδύσεις στη χώρα και, τελικά, μία ταχύτερη ανάπτυξη.
Πηγή: OT