Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στην ηπειρωτική χώρα φαίνεται ότι η φοροδιαφυγή έχει μεταφερθεί στην εστίαση, στα καφέ- μπαρ και στα καταστήματα λιανικής, με «πρωταθλήτρια» Περιφέρεια την Πελοπόννησο. που προσελκύει τα τελευταία χρόνια πολλούς τουρίστες τόσο Έλληνες όσο και ξένους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής η μη έκδοση απόδειξης δεν αποτελεί εξαίρεση στην περιοχή, αλλά κανόνα, με τους ιδιοκτήτες εστιατορίων να προσκομίζουν στους πελάτες δελτία παραγγελιών (αντί αποδείξεων), ενώ δε λείπουν και οι… συναλλαγές. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που το ποσό το οποίο πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται στα 50 ευρώ, γίνεται μια έκπτωση 5 ευρώ, φυσικά χωρίς απόδειξη. Έτσι, λοιπόν ο καταστηματάρχης κερδίζει τον ΦΠΑ, ενώ το εισόδημα μπαίνει στην τσέπη του αφορολόγητο.
Μπορεί, λοιπόν, όλα τα εμβληματικά μέτρα να έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία (διασύνδεση ταμειακών με POS, ηλεκτρονικά βιβλία κ.λπ.) και να συμβάλουν στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής, ωστόσο δεν «πιάνουν» τη μη έκδοση αποδείξεων.
Λαϊκές αγορές
Εκτός από τη μη έκδοση αποδείξεων, πρόβλημα καταγράφεται και στις λαϊκές αγορές. Τα συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι εξαφανισμένα (ΔΙΜΕΑ). Η ΔΙΜΕΑ συγκεκριμένα είναι η αρμόδια αρχή για τη διενέργεια των ελέγχων, τη βεβαίωση παραβάσεων και την επιβολή προστίμων.
Για παράδειγμα, σε λαϊκή αγορά στην περιοχή της Μεσσηνίας ο παραγωγός επικαλέστηκε, όταν ο πελάτης ζήτησε να πληρώσει με κάρτα, ότι το POS δεν είναι συνδεδεμένο με την ταμειακή, καθώς η ΑΑΔΕ καθυστερεί τις διαδικασίες (!) και, ως εκ τούτου, πρέπει να πληρώσει με μετρητά. Ίσως εάν ο παραγωγός ήταν υποχρεωμένος να έχει μια ταμπέλα αντίστοιχη με αυτήν που υπάρχει στα καταστήματα που αναγράφεται ότι ο πελάτης δεν υποχρεούται να πληρώσει εάν δε λάβει απόδειξη, να βοηθούσε. Η ταμπέλα θα πρέπει, δηλαδή, να αναγράφει ότι ο πελάτης δεν υποχρεούται να πληρώσει όσους αρνούνται την πληρωμή με κάρτα.
Παράλληλα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να προχωρήσουν σε καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τη χρήση της κάρτας στις λαϊκές αγορές και στα ταξί.
Σχέδιο ελέγχων
Σε κάθε περίπτωση, όμως, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το θερινό σχέδιο της εφορίας, με τους ελεγκτές να βρίσκονται στις τουριστικές περιοχές της χώρας. Οι δε έφοδοι θα πραγματοποιούνται από κλιμάκια ελεγκτών άλλων περιοχών. Αυτό σημαίνει ότι η χωρική αρμοδιότητα παύει να υφίσταται, όπως και το περυσινό έτος. Σημειώνεται ότι το επιχειρησιακό πλάνο προβλέπει σε ετήσια βάση τη διενέργεια τουλάχιστον 42.000 μερικών, επιτόπιων ελέγχων.