Του Γιάννη Λάσκαρη*
Η Δημοτική Ενότητα Αίπειας του Δήμου Μεσσήνης κατέχοντας μια κομβική θέση στον τουριστικό και οδικό χάρτη της Μεσσηνίας «διεκδικεί» δικαίως το δικαίωμα σε ανοδική τροχιά στον τομέα προσέλκυσης επισκεπτών και της άμεσης αναβάθμισης του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή.
Η δημιουργία λαογραφικού μουσείου στην Λογγά που είναι ένας τόπος με ζωντανές μνήμες από τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου κατά το παρελθόν και καθώς διαθέτει έμψυχο και ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορούσε να συμβάλλει στην στήριξη αυτής της ιδέας μπορεί να επιτευχτεί άμεσα ενώ αξίζει να τονισθεί πως η προοπτική αυτή είχε απασχολήσει την τοπική κοινωνία κατά το παρελθόν. Η αγροτική ζωή στη Λογγά είναι συνυφασμένη με την καθημερινότητα των κατοίκων της και έχει πολλά στοιχεία ενσωματωμένα στον ιστό της (ελαιοτριβεία-εργαλεία-ξυλόφουρνοι κ.λ.π) ενώ η περιοχή έχει διατηρήσει πολλά στοιχεία της αρχιτεκτονικής που την χαρακτηρίζει προσφέροντας την μύηση στον επισκέπτη στο οικιστικό ανάγλυφο.
Μουσείο και ύπαιθρος στην Λογγά αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό για τον περιηγητή ώστε να διεισδύσει στην ιστορία της Μεσσηνιακής υπαίθρου. Στο επίνειο της στον Άγιο Ανδρέα που χαίρει προνομιακής θέσης πέρα της δυναμικής της φιλοξενίας και των υπηρεσιών εστίασης, πρέπει να σχεδιασθεί η στήριξη και διαμόρφωση υπαίθριου πολυχώρου που θα διεκδικεί σημαντικές εκδηλώσεις πανελλήνιας εμβέλειας καθώς και τοπικής πολιτιστικής δράσης (Εκθέσεις βιβλίου-Θεατρικές παραστάσεις-Φεστιβάλ χορού-Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και άλλα)τους θερινούς μήνες.
Η πρόταση αυτή όπως και παρόμοιες που αφορούν την πολιτιστική ανάδειξη της υπαίθρου θα κατατεθούν και στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν θα επανέλθει η λειτουργία του σε κανονικούς ρυθμούς ενώ προβλέπεται και δημόσια διαβούλευση.
Γιάννης Λάσκαρης – Επικεφαλής συνδυασμού «Επανεκκίνηση για τον Δήμο Μεσσήνης»