Για τη λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων της περιφέρειας έλαβε χώρα η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στη μέρα στο υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», αποφασίστηκε τα κενά στις δομές υγείας να καλυφθούν από ιδιώτες γιατρούς. Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, τον νόμο Πλεύρη, βάσει του οποίου σε έκτακτες συνθήκες μπορεί να υποχρεωθούν ιδιώτες γιατροί να συνδράμουν στο ΕΣΥ. Το μέτρο, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της κατάστασης, σε πρώτη φάση θα αφορά επτά περιοχές, μεταξύ των οποίων η Κως και η Λακωνία.
Τι ανέφερε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
Επιστολή στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, με κοινοποίηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, απέστειλε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη για παθολόγους που ασκούν ιδιωτικά την ιατρική σε περιοχές με υποστελεχωμένα νοσοκομεία και λήψη δραστικών μέτρων σε περίπτωση που δεν υπάρξει διάθεση συνεργασίας για στήριξη του ΕΣΥ. Ο ΠΙΣ αναφέρεται, επίσης, σε προφορικές και γραπτές αιτήσεις διοικητών νοσοκομείων προς ιατρικούς συλλόγους για παροχή στοιχείων επικοινωνίας των γιατρών.
«Καταρχάς να επισημάνουμε ότι ουδέποτε μάς έχετε θέσει το πρόβλημα που επικαλείστε τώρα ως κατεπείγον, καίτοι αυτό είναι γνωστό από ετών. Κατά συνέπεια, οι ευθείες ή συγκαλυμμένες απειλές είναι απολύτως αδικαιολόγητες, πέραν του ότι στην πράξη θα επιδεινώσουν το πρόβλημα, γεγονός που υποθέτουμε ότι δεν επιδιώκετε».
Στην επιστολή του ο ΠΙΣ υπενθυμίζει τα εξής:
«Η Παθολογία ως ειδικότητα είναι ελάχιστα ελκυστική και τέτοιες ενέργειες θα οδηγήσουν τους νέους γιατρούς να την απωθήσου. Άλλωστε είναι γνωστό ότι από τα κύρια αντικίνητρα για την ένταξη στον θεσμό του προσωπικού γιατρού είναι αντίστοιχες προβλέψεις του νόμου.
Τέτοιες αναφορές εν ηρεμία (καθώς δεν έχουμε ούτε πανδημία, ούτε πόλεμο, ούτε φυσική καταστροφή) βρίσκονται μακράν της καλώς νοούμενης δημοκρατικής διοίκησης, καθώς διαταράσσουν ουσιαστικά τη δυνατότητα άσκησης της ιατρικής.
Ελλοχεύει ο κίνδυνος φυγής των ιατρών από περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και ταυτόχρονα δεν ελκύουν κανέναν που βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα ή την αλλοδαπή.
Αφορούν ανθρώπους στους οποίους η πολιτεία έχει ήδη φερθεί με “νταηλίκι” χωρίς αποτελέσματα στο παρελθόν (απόλυση από το ΙΚΑ το 2014, διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ το 2018), στερώντας από τους πολίτες πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες».
Επίσης, ο ΠΙΣ αναφέρεται σε προτάσεις που έχει κάνει και δεν έχουν αξιοποιηθεί, όπως για τις άγονες περιοχές: «Εχετε μία κολοσσιαία εκκρεμότητα, την αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου με καθυστέρηση πέραν των 12 μηνών, καθώς νομοθετήθηκε το 2022 με πρόβλεψη η ΚΥΑ να εκδοθεί έως τα τέλη Ιουνίου του 2023».
«Έναντι του ιατρικού κόσμου εκκρεμούν από πλευράς σας υποχρεώσεις από το 2022 που νομοθετήθηκε η σύναψη ΣΣΕ μεταξύ ΠΙΣ-ΕΟΠΥΥ, την οποία προκλητικά έχετε θέσει στο αρχείο των πράξεων, καίτοι ενίοτε λεκτικά την αξιοποιείτε. Πρόσφατα, δε, προστέθηκε και σειρά μέτρων που αφορούν στους εργαστηριακούς γιατρούς, τα οποία συνολικά παραμένουν λόγια», προσθέτει.
«Κύριε υπουργέ, το πρόβλημα του ΕΣΥ είναι μείζον και επί ελλείψεως χρημάτων ιδιαιτέρως πολύπλοκο. Αλλά με απειλές και βία μόνο επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε. Και βεβαίως λυπούμαστε να προβλέψουμε ότι οι “μεταρρυθμίσεις” που αφορούν στον ελεύθερο χρόνο των νοσοκομειακών ιατρών μικρή επίδραση θα έχουν, αν έχουν κάποια», καταλήγει ο ΠΙΣ.