Κανονικότητα από την τουριστική περίοδο του 2022 αναμένουν οι επιχειρηματίες των οργανωμένων κάμπινγκ, οι οποίοι, παρότι άνοιξαν ξανά τις επιχειρήσεις τους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, βλέπουν τη ζήτηση μέχρι στιγμής να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό για την επόμενη μέρα.
Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι αρκετά κάμπινγκ της χώρας δεν κατάφεραν να ανοίξουν, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να κάνουν λόγο για πτώση τζίρου που αγγίζει κατά περιπτώσεις ακόμα και το 50%. «Εάν κάνουμε τον ίδιο τζίρο, κερδίζοντας ένα 2%-3%, θα είμαστε ικανοποιημένοι, στοχεύοντας πλέον στο 2022, αφού το 2021 μπήκε με τεράστια προβλήματα», σημειώνει στο iefimerida.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Επιχειρηματιών Κάμπινγκ, Αντώνης Δεληδημητρίου.
«Αγκάθι» για τους Βαλκάνιους τουρίστες τα έξοδα των τεστ
Όπως προσθέτει ο κ. Δεληδημητρίου, «ένα μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει είναι με τους τουρίστες από τα Βαλκάνια, οι οποίοι πρέπει να υποβληθούν σε μοριακό τεστ κορωνοϊού (PCR) 72 ώρες προτού εισέλθουν στη χώρα. Όπως καταλαβαίνετε, το κόστος για παράδειγμα για μια 4μελή οικογένεια από τη Βουλγαρία είναι μεγάλο, με αποτέλεσμα τα παραδοσιακά τριήμερα που έκαναν τις προηγούμενες χρονιές να χάνονται, αφού καταφεύγουν στον εσωτερικό τουρισμό». Σύμφωνα με τον ίδιο, λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα θα αποτελέσει «το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, το οποίο πρέπει να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή».
Τα μέτρα προστασίας στα οργανωμένα κάμπινγκ
Παράλληλα, στις κατασκηνώσεις θα ισχύσουν σχεδόν τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα με την περσινή χρονιά, με τη διαφορά ότι φέτος όσοι εργάζονται ή παρέχουν υπηρεσία στα οργανωμένα καταλύματα θα πρέπει να υποβάλλονται μία φορά την εβδομάδα σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test).
Εκτός αυτού, κάθε επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να διαθέτει γραπτό σχέδιο για τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού κορωνοϊού, ενώ θα υπάρχει ένας υπεύθυνος. Όπως λέει στο iefimerida.gr o κ. Δεληδημητρίου, «εάν προκύψει κατασκηνωτής με συμπτώματα κορωνοϊού, απομονώνεται στο κατασκηνωτικό του μέσο και άμεσα εξετάζεται από τον ιατρό της δομής».
Όσον αφορά τις υπηρεσίες εστίασης που υπάρχουν στα οργανωμένα κάμπινγκ, αυτές θα λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν και στα υπόλοιπα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Η απόσταση μεταξύ κάθε μορφής κατασκηνωτικού μέσου (τροχόσπιτα, αυτοκινούμενα, σκηνές κτλ.) θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 μέτρα από την πόρτα εισόδου του και 3 μέτρα από κάθε άλλη πλευρά του. Εναλλακτικά πρέπει ο αριθμός πελατών, συμπεριλαμβανομένων και των μόνιμων πελατών, να μειωθεί κατά 20%-30% από την εγκεκριμένη δυναμικότητα σε άτομα, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι προαναφερόμενες αποστάσεις 5 μέτρων και 3 μέτρων.
Αυξημένα μέτρα προστασίας για την επαναλειτουργία των κάμπινγκ / Φωτογραφία: Shutterstock
Επίσης:
Θα πρέπει να υπάρχουν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας και να διανέμονται στο προσωπικό του κάμπινγκ ανάλογα με τα καθήκοντά του, μαζί με τις οδηγίες για την ορθή χρήση τους (μάσκες, γάντια κ.λπ.).
Ενημέρωση των πελατών για την υποχρέωση εφαρμογής των μέτρων προστασίας (αποστάσεις, υγιεινή χεριών, αντισηπτικά κ.λπ.).
Απολύμανση των εγκαταστάσεων υγιεινής τουλάχιστον μια φορά την ημέρα (νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ) με ειδικό υγρό και ατμό.
«Πληγή» η ελεύθερη κατασκήνωση και η παραξενοδοχεία
Την ίδια ώρα, οι επιχειρηματίες του κλάδου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όσους επιλέγουν την ελεύθερη κατασκήνωση ή την παραξενοδοχία για τις καλοκαιρινές διακοπές εν μέσω της πανδημίας. «Αυτοί είναι οι επισκέπτες που δεν καταγράφονται, δεν ελέγχονται από πουθενά με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συνεχίζουν την αλυσίδα μετάδοσης του ιού», σημειώνει ο κ. Δεληδημητρίου.
Ελπίδες για τόνωση της κίνησης το προσεχές διάστημα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Επιχειρηματιών Κάμπινγκ, «δυστυχώς ο κορωνοϊός μάς έχει φέρει πολύ πίσω σε πολλά πράγματα. Οι τιμές παραμένουν σταθερές και ενδεχομένως να υπάρξουν επιπλέον εκπτώσεις για τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο προκειμένου να αυξηθεί η κίνηση. Μέχρι στιγμής κρατήσεις δεν υπάρχουν από το εξωτερικό για Ιούνιο και Ιούλιο».
Όπως καταλήγει, «η πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει ανοίξει (σε ποσοστό 90%), ωστόσο δουλειά δεν υπάρχει. Αναμένουμε μετά το κλείσιμο των σχολείων και του Αγίου Πνεύματος να υπάρξει κάποια κίνηση, η οποία μέχρι στιγμής δεν αποτυπώνεται στις κρατήσεις».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/pos-tha-leitoyrgisoyn-fetos-ta-organomena-kampingk