Την περασμένη Παρασκευή εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα της… μπύρας, ωστόσο νέες στατιστικές μελέτες έρχονται για να χαλάσουν τη γιορτή, καθώς δείχνουν ότι το ιδιαιτέρως δημοφιλές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ποτό, βαρύνεται με υψηλή φορολογία.
Σύμφωνα με την ισχύουσα Κοινοτική Οδηγία, κάθε κράτος- μέλος υποχρεούται να επιβάλει ελάχιστο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 1,87 ευρώ ανά 100 λίτρα, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 0,03 ευρώ ανά 300 ml τελικού προϊόντος, δηλαδή επί της ουσίας σε κάθε κουτάκι ή μικρό μπουκάλι μπύρας με αλκοόλ 5%, που είναι και το συνηθέστερο. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει η μελέτη του Tax Foundation, ελάχιστες είναι οι χώρες που αρκούνται στον ελάχιστο φόρο, την ώρα που οι περισσότερες «τσιμπάνε» τη φορολογία. Μεταξύ των πρώτων είναι η Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι ο φετινός Προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα 204 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚ στην μπύρα.
Στο ελάχιστο όριο βρίσκονται η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία. Στον αντίποδα, η υψηλότερη φορολογία επιβάλλεται στη Φινλανδία με 0,60 ευρώ για κάθε μπουκάλι, ενώ στην 6η θέση- πίσω από την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και την Εσθονία, βρίσκεται η Ελλάδα με ΕΦΚ 0,21 ευρώ ανά 330 ml μπύρας. Η τελευταία αύξηση στον ΕΦΚ της μπύρας έγινε πριν από 3 χρόνια, όταν ο φόρος ανέβηκε από 2,6 ευρώ σε 5 ευρώ ανά 100 λίτρα μπύρας και από 1,3 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά 100 λίτρα μπύρας για τις μικρές ζυθοποιίες, αυτές δηλαδή που παράγουν έως 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως.
Υψηλό ΦΠΑ στην Ελλάδα για την μπύρα
Η μπύρα γίνεται ακόμα πιο «αλμυρή» στην Ελλάδα καθώς επιβαρύνεται με τον πολύ υψηλό ΦΠΑ 24%. Στην πραγματικότητα, μόνο Κροάτες, Ούγγροι, Φινλανδοί και Δανοί επιβαρύνονται με ίδιο ή υψηλότερο ΦΠΑ. Και τι γίνεται με την κατανάλωση μπύρας στη χώρα μας; Μετρήσεις (The Brewers of Europe) κατατάσσουν την Ελλάδα στην ουρά της βαθμολογίας με περίπου 35 λίτρα κατανάλωση κατά κεφαλήν, ενώ την πρωτιά με διαφορά κρατάνε οι Τσέχοι με 138 λίτρα έκαστος.
Τι ισχύει για το κρασί στην Ελλάδα
Από την άλλη μεριά, η Ελλάδα επέστρεψε στις χώρες που δεν επιβάλλουν ΕΦΚ στο κρασί και στην πραγματικότητα πρόκειται για τις μισές ευρωπαϊκές χώρες, που ακολουθούν αυτήν την τακτική, ενώ στη Γαλλία ο φόρος είναι μάλλον συμβολικός καθώς περιορίζεται σε 0,03 ευρώ για κάθε μπουκάλι.
Για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στις χώρες που δεν φορολογούν το κρασί- ΦΠΑ επιβάλλεται- χρειάστηκε, πάντως, μια απόφαση του ΣτΕ, που ακύρωσε τη σχετική Υπουργική Απόφαση για επιβολή ΕΦΚ 20 ευρώ ανά 100 λίτρα από 1/1/2016.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/almyri-mpyra-atin-ellada-foroi-fpa