Δυσοίωνα σενάρια, όπως αυτά ακόμα και των 20.000 κρουσμάτων κορωνοϊού, επεξεργάζονται πλέον οι ειδικοί στην Ελλάδα, εξετάζοντας, ταυτόχρονα, νέα μέτρα.
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 6.590 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 617 διασωληνωμένους και 58 θανάτους. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων, λαμβάνοντας υπόψιν ότι αφορούν σε ελέγχους που έγιναν την παραμονή των Χριστουγέννων.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σαφές εστιάζοντας σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Αττική. Στην Αττική, στις 21 Δεκεμβρίου είχαν καταγραφεί 2.264 κρούσματα και το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκτοξεύτηκαν στα 3.200! Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους διασωληνωμένους οι 518 (83.95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 99 (16.05%) πλήρως εμβολιασμένοι.
Τρόμος: Τα σενάρια για έως και 20.000 κρούσματα
Η κυβέρνηση ευελπιστεί να βάλει «φρένο» στη μετάλλαξη Όμικρον με τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ, ενώ οι ειδικοί «χτενίζουν» 1.500 τυχαία δείγματα από την κοινότητα για να διαπιστώσουν πόσο έχει εξαπλωθεί το νέο στέλεχος. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τα λύματα στη Θεσσαλονίκη, καθώς όχι μόνο έχει ανιχνευτεί το νέο στέλεχος στο ιικό φορτίο, αλλά παρουσιάζει και σταδιακή αύξηση.
Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο OPEN, ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης δήλωσε ότι τα κρούσματα ακολουθούν μια πορεία που μοιάζει με εκθετική αύξηση.
«Στην Αττική, στις 15 Δεκεμβρίου είχαμε περίπου 1.700 κρούσματα. Την εβδομάδα 20 έως 25 Δεκεμβρίου τα κρούσματα είναι συνεχώς πάνω από 3.000, χθες ήταν κοντά 3.500. Στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, στις 15 Δεκεμβρίου είχαμε 463 κρούσματα και χθες είχαμε 1.173» τόνισε ο κ. Τζανάκης.
Ο καθηγητής επισήμανε πως μόνο η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να φέρει αυτή την αύξηση, ενώ σημείωσε πως τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι πάνω από 10% της μετάλλαξης Όμικρον. «Επίκειται έκρηξη κρουσμάτων, με διπλασιασμό κάθε δεκαήμερο. Την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη θα έχουμε ενδεχομένως πάνω από 9.000 κρούσματα και στις 15 με 20 Ιανουαρίου ίσως 15.000 ή και 20.000 κρούσματα» είπε ο Νίκος Τζανάκης, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί αν η Ελλάδα ακολουθήσει το μοτίβο άλλων χωρών.
Μόσιαλος: Θέμα χρόνου η επικράτηση της Όμικρον
Μιλώντας για τη μετάλλαξη Όμικρον στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος είπε ότι το 10% με 20% των κρουσμάτων στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι της παραλλαγής Όμικρον. «Δεν είχαμε την ένταση του πανδημικού κύματος που αναμένουμε τώρα με την Όμικρον, δηλαδή να κολλήσουν πάρα πολλοί» επεσήμανε ο καθηγητής προσθέτοντας πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει επεξεργαστούν τα δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες και «με βάση το πώς θα εξελιχθεί η ένταση της πανδημίας το χρονικό διάστημα της λήψης των μέτρων θα πρέπει να αποφασιστεί».
Σύμφωνα, με τον κο Μόσιαλο η νοσηλεία για ένα βράδυ στο νοσοκομείο λόγω της Όμικρον είναι 40% με 70% λιγότερη σε σχέση με την Δέλτα. Σε αυτό ίσως συμβάλλει ότι έχουν νοσήσει κυρίως νέοι , πολλοί είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι ή είχαν νοσήσει στο παρελθόν. Τόνισε ότι σίγουρα θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι, αλλά μάλλον δεν θα έχουμε τις επιπτώσεις που έχουμε με τη Δέλτα με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Πρωτοχρονιά στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον: Πώς θα προστατευθούμε από τη διασπορά -Οι οδηγίες του ΕΚΠΑ
Οι νέες πληροφορίες για τα μέτρα: Νυχτερινά κέντρα, τηλεργασία, τοπικά lockdown
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες που δημοσιοποιούνται τις τελευταίες ώρες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για σημαντικές «ανατροπές» σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το STAR, υπάρχει στο τραπέζι ειδική εισήγηση για τα κέντρα διασκέδασης και η εστίαση ώστε να λειτουργούν με μειωμένη πληρότητα, μόνο με καθήμενους και να κλείνουν τα μεσάνυχτα. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, η επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την εφαρμογή του μέτρου πριν την πρωτοχρονιά, εκτιμώντας ότι με το «φρένο» στη διασκέδαση θα ανακοπεί η εξάπλωση της Όμικρον. Ερωτηθείς σχετικά, μιλώντας στην εκπομπή «με νέα ματιά» της ΕΡΤ1, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίκης, είπε ότι οι ειδικοί παρακολουθούν αδιάλλειπτα την εξέλιξη της πανδημίας,σημειώνοντας ότι ο αριθμός – βαρόμετρο είναι αυτός των διασωληνωμένων -που σε αυτή τη φάση δεν προκαλεί ανησυχία.
Επιπλέον, όπως αναφέρει το STAR, στα μέτρα που θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται στις 3 Ιανουαρίου θα είναι και η υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 50% για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, στις συσκέψεις των επιτροπών που θα γίνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη -οπότε και θα ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις για τα νέα μέτρα- θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα. Η πληροφορία – «βόμβα» που μετέδωσε ο σταθμός ήταν ότι εξετάζεται εισήγηση για αναστολή λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης (προσοχή: όχι της εστίασης γενικά) για διάστημα λίγων ημερών.
Η προαναγγελία Πλεύρη για τα μέτρα
Την Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε παρεμβάσεις, κυρίως, στο χώρο της διασκέδασης μετά τις γιορτές.
Τα νέα αυτά μέτρα -που κατά τον υφιστάμενο σχεδιασμό θα ισχύσουν μετά τις 3 Ιανουαρίου- έχουν να κάνουν με τέσσερις τομείς: Τη διασκέδαση, τις αθλητικές εκδηλώσεις, τις μη αναγκαίες δραστηριότητες και την τηλεργασία. Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας, τα νέα μέτρα, τα οποία δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα, θα έχουν χρονική διάρκεια 15 ημερών.
«Η βασική κατηγορία παρέμβασης που θα αφορά τα κέντρα και μας έχουν προτείνει και οι ειδικοί έχει να κάνει συνολικά με το κομμάτι της διασκέδασης. Άρα εκεί πέρα θα γίνει μια συζήτηση τη Δευτέρα, για να ορίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης. Είναι οι χώροι όπου υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση. Αλλά προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν έχουν αποφασιστεί, αλλά η φιλοσοφία θα είναι είτε με την εφαρμογή ωραρίου, είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων όπως υπήρξαν, π.χ., όρθιας διασκέδασης, τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο θα αναζητήσουμε. Εκεί είναι η κατεύθυνση. Αυτό θα το προσδιορίσουμε τη Δευτέρα», ήταν τα λόγια του στην πρωινή εκπομπή του OPEN.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Μόσιαλος είπε πως «αν δούμε ότι έχουμε ηπιότερη εκδοχή, τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων και μη μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας προφανώς το χρονοδιάγραμμα αλλάζει». Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής δήλωσε πως θα φανεί αν χρειάζεται να ληφθούν πιο σκληρά μέτρα, όπως τα τοπικά lockdown.