*του Πέτρου Κωνσταντινέα, Βουλευτή Μεσσηνίας
Μετά την ολοκλήρωση του 3ετούς προγράμματος οικονομικής προσαρμογής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και 6 μήνες σχεδόν μετά την ιστορική συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, το 2018 κλείνει με ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης ο οποίος προβλέπεται να είναι 2,1%.
Οι σημαντικότεροι παράγοντες που συνετέλεσαν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα συνοψίζονται ακολούθως:
Βελτίωση όλων των οικονομικών δεικτών εμπιστοσύνης στο 9μηνο.
Βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας με τις συνεχείς υπερβάσεις των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Υψηλή προσέλκυση ΞΑΕ – ξένων άμεσων επενδύσεων. Συγκεκριμένα από τα 1,83 δις ευρω της επταετίας 2002-2008 και τα 1,46 δις της εξαετίας 2009-2014 οδηγηθήκαμε για την τετραετία 2015-2018 στο αισθητά βελτιωμένο επίπεδο των 3,1 δις ευρω περίπου.
Ετήσια αύξηση της απασχόλησης κατά 1,7%.
Μικρή αλλά αισθητή βελτίωση του δείκτη μισθών ( 2,5% περίπου σε πραγματικούς όρους).
Μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων στην διάρκεια των τελευταίων τριών ετών.
Για το έτος 2018, το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 3,98% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5%, και η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου κατά 0,48% του ΑΕΠ (εκτίμηση για 0,24% του ΑΕΠ στο προσχέδιο) δίνει στην κυβέρνηση σημαντικό περιθώριο απόδοσης μέρους του υπερ-πλεονάσματος με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος.
Ο κρατικός προϋπολογισμός για το έτος 2019 είναι ο πρώτος προϋπολογισμός δημοσιονομικής επέκτασης μετά από μία δεκαετία. Δεν περιέχει μέτρα δημοσιονομικών περιορισμών, όπως περικοπές η διογκώσεις φόρων. Αντίθετα, περιέχει μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης, όπως αύξηση κοινωνικών δαπανών και μείωση φόρων και εισφορών. Ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης το 2019 εκτιμάται στο 2,5% του ΑΕΠ αναθεωρημένος προς τα πάνω κατά 0,1% έναντι του στόχου.
Ο προϋπολογισμός του 2019 όχι μόνο δεν περιλαμβάνει το μέτρο της περικοπής των προσωπικών διαφορών κύριων και επικουρικών συντάξεων αλλά εφαρμόζει και ένα σημαντικό πακέτο αντίμετρων μέσα στο 2019, το σύνολο των οποίων ολοκληρώνεται το 2022. Αντίμετρα για τα οποία δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και νομοθετούνται το τελευταίο διάστημα. Αντίμετρα τα οποία αποτελούν το επιστέγασμα των θυσιών, κυρίως, των κοινωνικά αδύναμων ομάδων. Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για 4ο συνεχές έτος αλλά και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της Ελληνικής οικονομίας της επιτρέπουν πλέον τη μετάβαση από την πολυετή δημοσιονομική προσαρμογή στην συνετή δημοσιονομική επέκταση. Μια δημοσιονομική επέκταση η οποία εκφράζεται με την αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής την οποία περιλαμβάνει αυτός ο προϋπολογισμός και η οποία έχει συγκεκριμένους στόχους:
να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών
να υποστηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη
να αντιμετωπιστούν, με τρόπο στοχευμένο, τα χρόνια ελλείμματα στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.
Στόχοι οι οποίοι θα υλοποιηθούν με καίρια μέτρα όπως είναι η μείωση των φορολογικών βαρών και των ασφαλιστικών εισφορών φυσικών και νομικών προσώπων, η ενίσχυση δράσεων κοινωνικής προστασίας και η τόνωση της απασχόλησης των νέων.
Στις νέες παρεμβάσεις που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται:
Το μέτρο «μείωσης ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών», ύψους 177 εκ. ευρώ το οποίο ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά η κατά 260 εκ. ευρώ. Στόχος του μέτρου η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% στις χαμηλές ιδιοκτησίες και κατά 30% μεσοσταθμικά σε δύο φάσεις, το 2019 και το 2020. Περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες θα δουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 30%, μέσα στο 2019.
Η ενίσχυση του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι” μέσα από το οποίο μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου σε αορίστου χρόνο.
Η ενίσχυση του προγράμματος Ειδικής αγωγής και Εκπαίδευσης μέσα από το οποίο προσλαμβάνονται 4.500 εκπαιδευτικοί και εξειδικευμένο προσωπικό.
Το πρόγραμμα “Επιδότησης Στέγασης ” το οποίο απευθύνεται σε 340.000 νοικοκυριά τα οποία διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία αλλά και σε δανειολήπτες.
Το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών των νέων έως και 24 ετών, ύψους 51 εκ. ευρώ το οποίο περιλαμβάνει την επιδότηση του 50% των εργοδοτικών εισφορών.
Η μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων: Μέσω της σταδιακής μείωσης του συντελεστή φορολόγησης από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας
Το επίδομα παιδιού ύψους 961 εκ. ευρώ έναντι 1.020 εκ. ευρώ το 2018, λαμβάνοντας υπόψη ότι η υπολειπόμενη δαπάνη των 59 εκ. ευρώ αφορά υποχρεώσεις του οικονομικού έτους 2017 καταβλήθηκαν εντός του 2018.
Το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για το οποίο προβλέπεται αύξηση κατά 40 εκ. ευρώ και το οποίο θα αγγίξει συνολικά το 1,3 δις ευρώ.
Την επέκταση των σχολικών γευμάτων σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας, κόστους 190 εκ. ευρώ για 600.000 παιδιά.
Την κάλυψη αναγκών 150.000 παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ύψους 280 εκ. ευρώ.
Όσο η σημερινή κυβέρνηση πετυχαίνει τους στόχους της, υλοποιώντας δεσμεύσεις και δίνοντας προοπτική για την καλυτέρευση της καθημερινότητας των πολιτών τόσο η παραπληροφόρηση και η καταστροφολογία θα μονοπωλούν το μιντιακό προσκήνιο. Από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ποντάριζαν σε μια σειρά από αφηγήματα που μέρα με τη μέρα έπεφταν στο κενό. Στη πολιτική ξεχωρίζουν αυτοί που έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης όσον αφορά το δημόσιο συμφέρον και αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική γίνεται υπέρ των πολλών και όχι υπέρ των λίγων και εκλεκτών. Οι προσπάθειες στήριξης των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές, χάνοντας δικαιώματα και εισοδήματα στα χρόνια των μνημονίων, οι πρωτοβουλίες στήριξης της εργασίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας αλλά και της τήρησης της δημοσιονομικής αξιοπιστίας πρέπει να συνεχιστούν με συνέπεια. Μόνο τότε θα φανούμε συνεπείς στις επόμενες γενιές, έτσι ώστε η χώρα να μην ξαναγυρίσει ποτέ στα μνημόνια.