Παρατείνεται η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων σε Δήμους της Πελοποννήσου, καθώς το έργο για την κατασκευή των τριών σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας μέσω ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια δεν έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται, μολονότι σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 2 χρόνια από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
Οι καθυστερήσεις που προέκυψαν μετά τις υπογραφές οφείλονται σε ζητήματα απαλλοτριώσεων -στις περιοχές όπου θα αναπτυχθούν οι νέες μονάδες- στις Π.Ε. Αρκαδίας και Λακωνίας, οι οποίες κατάφεραν να προκαλέσουν συνολική εμπλοκή στην κατασκευαστική εκκίνηση του έργου, καθώς όντας ένα ενιαίο έργο, δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν τα εργοτάξια ακόμα και στα μέτωπα όπου δεν υφίστανται προβλήματα.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο συνολικού ύψους 168 εκατ. ευρώ, έπειτα από πλείστες περιπέτειες που συνάντησε κατά την ωρίμανση και τον σχεδιασμό του, έφτασε στη συμβασιοποίηση στις 14 Ιουνίου 2018, όταν η προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση, υπό τον Π. Τατούλη και η ανάδοχος εταιρεία, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επισφράγισαν την υλοποίηση των σημαντικών περιβαλλοντικών υποδομών για την Πελοπόννησο, η οποία μέχρι σήμερα καταγράφει πανελλαδική πρωτιά στους παράνομους ή μη αποκατεστημένους ΧΑΔΑ, με αποτέλεσμα η χώρα συνολικά και οι Δήμοι που επιλέγουν να τους χρησιμοποιούν, να επιβαρύνονται με βαριά πρόστιμα.
Το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ απορριμμάτων στην Ελλάδα που έχει υπογραφεί μέχρι και σήμερα, περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ισάριθμων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην Αρκαδία, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, καθώς και δύο Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Κορινθία και την Αργολίδα. Πρόκειται για το τέταρτο -κατά σειρά συμβασιοποίησης- ΣΔΙΤ απορριμμάτων μετά από αυτά της Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Ηπείρου και των Σερρών. Η συμβολή του ΕΣΠΑ στη χρηματοδότηση της επένδυσης ανέρχεται σε 66 εκατ. ευρώ.
Το έργο αναμένεται να υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου (ο οποίος τελεί πλέον υπό αναθεώρηση δεδομένου ότι επίκεινται άμεσα αλλαγές και στον Εθνικό Σχεδιασμό, λόγω απορρόφησης νέων ευρωπαϊκών οδηγιών), λειτουργεί παράλληλα με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην Πηγή των Δήμων, ενώ έχει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.
Η συνδυασμένη ετήσια δυναμικότητα των μονάδων ανέρχεται σε 200.000 τόνους, με τη λειτουργία τους να υπόσχεται να λύσει ουσιαστικά την διαχρονικά ελλιπή διαχείριση των απορριμμάτων σε μία Περιφέρεια με πολλές φυσικές ομορφιές και πλούσιο τουριστικό προϊόν. Δεδομένου ότι η κατασκευαστική φάση εκκινήσει εντός του τρέχοντος καλοκαιριού, τα έργα υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022.
Πηγή: https://ypodomes.com/